1. HABERLER

  2. HABER

  3. PKK İle İ-KDP Masaya Oturdu
PKK İle İ-KDP Masaya Oturdu

PKK İle İ-KDP Masaya Oturdu

İ-KDP ile PKK arasındaki çatışmanın ardından taraflar masaya oturdu. İki örgüt, sorunların çözümü için diyaloğu sürdürme kararı aldı.

28 Mayıs 2015 Perşembe 14:53A+A-

Toplantı, Irak Kürdistan Özerk Bölgesi hükümetinin çağırısı üzerine gerçekleşti. Erbil’de düzenlenen toplantıya PKK’yı temsilen KCK Dışilişkiler Komitesi Üyesi Demhat Agid ile Kürdistan Ulusal Kongresi Üyesi Muhammed Emin Penciwini, İ-KDP'yi temsilen ise Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Şerifi ve Politbüro üyesi Muhammed Nezif Kadiri katıldı. Yaklaşık 5 saat süren toplantının ardından basın açıklaması yapılmaması kararlaştırıldı.

Al Jazeera’nin İ-KDP kaynaklarından aldığı bilgilere göre toplantıda, sorunların çözümü için diyaloğun sürdürülmesi ve bunun için yeni toplantıların yapılması kararlaştırdı. Taraflar toplantılar sonuçlanana kadar taraflar birbirilerine karşı hareket içinde olmayacak. Bu arada İ-KDP’nin sınır hattına gönderdiği peşmergeleri ise hâlâ bölgede bulunuyor. Peşmergelerin çekilmesi konusu toplantıda konuşulmadı.

Gerilim nasıl başladı?

İki taraf arasındaki gerginlik, İ-KDP’nin İran sınırındaki Kelaşin bölgesine üs kurmak istemesiyle başlamıştı. PKK, buna izin vermeyince, taraflar arasında çatışma çıkmıştı. Kürt hükümeti, parlementosu ve yetkilelerini arabulucuğuyla tansiyon düştü. IKBY Başkanı Mesut Barzani de tarafları uyararak, Kürt bölgesini siyasi hesaplar ve tarafların birbirini tasfiye sahasıolarak kullanmasına izin vermeyeceklerini açıklamıştı. 

Kaynak: Al Jazeera Türk

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT