1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Peşmerge'nin Batı'nın Ağır Silahlarıyla Operasyonu
Peşmerge'nin Batı'nın Ağır Silahlarıyla Operasyonu

Peşmerge'nin Batı'nın Ağır Silahlarıyla Operasyonu

Peşmerge güçleri, Erbil'e 45 km uzaklıktaki Hazır bölgesi ve çevresinde, IŞİD'e yönelik geniş çaplı operasyon başlattı. Musul'a yakın bölgelere de yüzlerce askeri araç sevk edildi.

16 Eylül 2014 Salı 13:04A+A-

Anadolu Ajansı'na göre, Erbil'e 45 kilometre uzaklıktaki Hazır bölgesi ve çevresindeki köylerde, IŞİD'de karşı sabah erken saatlerde peşmergeler tarafından operasyon düzenlendi.

IŞİD'le girilen çatışmalarda peşmergeler Hazır nahiyesine bağlı Hasanşan, Sevdinan, Yukarı Mendubeyi, Aşağı Mendubeyi ve Küçük Aşkalayi köylerini ele geçirdi.

Çatışmalar nedeniyle bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi. Yaralı peşmergeler, şehir merkezindeki hastanelere getirildi. Peşmerge, eş zamanlı olarak Musul'a yakın Bartella ve Başika bölgesinde de IŞİD üyeleriyle de çatışmalara girdi.

Büyük askeri sevkiyat

Öte yandan peşmergeleri taşıyan ve yüzlerce araçtan oluşan askeri konvoy, Musul'a yakın çatışma bölgelerine yönlendirildi.

Özellikle Sidar Barzani'ye bağlı güçlerin, tank, obüs topları, uçaksavar, biksi gibi ağır silahlarla bölgeye sevkedilmesi dikkat çekti. 

Konvoyda bulunan bazı peşmergeler, "Bize net bir açıklama yapılmadı. Ama Musul'a yönelik bir operasyon yapılabilir. Hazır, Bartella ve Başika bölgesinde çatışmalar yaşanıyor. Bizler de oradaki güçlerimize destek vermek için gidiyoruz" dedi.

Batı'nın silahları peşmergeye dağıtıldı

Irak'ta Batı'nın IŞİD'e karşı desteklediği peşmerge güçlerine, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya ve Fransa'nın gönderdiği silahlar geçtiğimiz hafta dağıtılmıştı.

Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir yazılı açıklamasında, silahları peşmerge birliklerine ve İçişleri Bakanlığı'na bağlı güvenlik kuvvetlerine dağıttıklarını söyledi.

"Gelen silahlar dağıtılmıyor" iddialarına da yanıt veren Seyyid Kadir, "Silahların gerekli yerlere dağıtıldığını değerli halkımıza arz etmek istiyorum. Şuna emin olun ki gelen ve dağıtılan silahların listeleri, Peşmerge Bakanlığı'nda kayıtlıdır. Bize yardımda bulunan bütün dost devletlerin, her türlü araştırma ve bilgilenme taleplerine açığız. Kimsenin şüphe duymasını gerektirecek bir durum yok. İddialar tamamen asılsızdır" dedi. 

Al Jazeera ve AA

HABERE YORUM KAT