1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Pentagon'dan YPG Armalı ABD Askeri Açıklaması!
Pentagon'dan YPG Armalı ABD Askeri Açıklaması!

Pentagon'dan YPG Armalı ABD Askeri Açıklaması!

Pentagon Sözcüsü Cook, üniformalarında YPG simgesi taşıyan ABD askerleri hakkında, “Özel kuvvetler geçmişte de bazı ortaklarının simgelerini belirten işaretleri üzerlerinde taşımıştı.” dedi.

27 Mayıs 2016 Cuma 08:09A+A-

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Suriye’de bulunan Amerika askerlerini YPG simgesi taşıyan üniformalarla gösteren fotoğraflarla ilgili yorumda bulunmayı reddederek, askerlerinin geçmişte de ortaklarının simgelerini taşıdığını söyledi.

Peter Cook, bakanlıktaki basın brifinginde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin, Rakka’nın IŞİD’den alınması adı altında başlattığı saldırıda ABD askerlerinin YPG simgeleriyle yer aldığını kanıtlayan görüntülerin hatırlatılması üzerine Cook, bu görsellere ilişkin herhangi bir yorumda bulunmayacağını kaydetti.

Cook, operasyonların güvenliği açısından askerlerinin bulunduğu noktaları açıklamayacaklarını belirterek, şunları ifade etti:

“Askerlerin IŞİD’e karşı savaşan güçlere danışmanlık ve yardım görevi bulunuyor. Askerler desteklerini, becerilerini ve kabiliyetlerini bu güçlerin etkinliğini geliştirmek için sunuyorlar. Askerlerimiz ön safta yer almıyor, bu savaşa öncülük etmiyor.”.

ypg_armali_abd_askerleri.jpg

Cook, ısrarlı sorular üzerine, “Özel operasyon kuvvetleri geçmişte de bazı ortaklarının simgeleri ve kimliklerini belirten işaretleri üzerlerinde taşımıştı.” dedi.

Cook, Rakka’daki operasyona ilişkin ise kentin kuzeyinde bir hareketliliğin görüldüğünü söyledi. Üç köyün IŞİD’den alındığını bildiklerini anlatan Cook, Rakka’nın kontrolünün sağlanmasına yönelik kararlılığı gördüklerini vurguladı.

mark_toner.jpg

“PYD ile Koordinasyon Hâlinde...”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner da Amerika askerlerinin kollarında YPG simgeleri taşıyan üniforma giyerken gösteren fotoğraflar hakkında Savunma Bakanlığı’nın yorum yapabileceğini söyledi.

Toner, “Sâdece şunu söyleyebilirim. Özel operasyon kuvvetlerinin Suriye Demokratik Güçleri (PYD öncülüğündeki güçler) ile koordinasyon hâlinde savaş alanındaki danışmanlık ve yardım rolü çerçevesinde Suriye'nin kuzeyinde bulunacağını birkaç hafta önce belirtmiştik.” diye konuştu.

Washington yönetimi, ABD Özel Kuvvetleri’ne bağlı askerlerin “Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'e karşı mücadele eden güçler”e danışmanlık ve yardım sağlaması için konuşlanmasına karar vermişti. ABD Başkanı Barack Obama, bu amaçla son olarak nisan ayında 250 askerin daha Suriye'ye gönderilmesini onaylamış, böylece Suriye'deki Amerika Özel Kuvvetler askerî sayısının 300'e çıkacağı açıklanmıştı.

YPG'ye Silah Yardımı Sorusu

PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin ABD'den silah yardımı aldıklarına dair açıklamaları hatırlatılan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde yardım ve danışmanlık rolü üstlendiğini yineledi. Toner, “Yardım etmek, özellikle silah sağlama anlamına gelmez.” dedi.

Toner, YPG'nin Amerika yapımı ağır silahlar kullandığına ilişkin bir soru üzerine ise şunları söyledi:

“Mâlesef ele geçirilmiş çok sayıda ekipman savaş alanında kullanılıyor. Bunların nereden geldiğini, kaynağının ne olduğunu söyleyebilmemiz imkânsız. Bu konu hakkında kesin bir şey yok.”.

charles_brown.jpg

Rakka'ya Yönelik Hava Operasyonları

ABD, Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'e yönelik hava operasyonları düzenliyor. Bu operasyonlar hakkında bilgi veren ABD Hava Kuvvetleri'nin Ortadoğu'daki güçlerinin komutanı General Charles Brown'a, Pentagon'daki gazetecilere video konferans yoluyla düzenlediği brifingde, Rakka'ya yapılan hava saldırıları soruldu.

Brown, Rakka'ya PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD öncülüğündeki “Suriye Demokratik Güçleri” (SDG) olarak adlandırılan grupların operasyonlarına havadan destek verdiklerini söyledi. Karadaki manevralar öncesi saldırı düzenlenecek yerleri havadan vurduklarını belirten Brown, böylece sahadaki güçlerin işini kolaylaştırmayı amaçladıklarını kaydetti.

Bu sayede karadaki güçlerin daha az direnişle karşılaştığını vurgulayan Brown, ayrıca IŞİD üyelerinin el yapımı bombalar ve bubi tuzakları yerleştirmelerinin de önüne geçildiğini ifade etti.

AA

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum