1. YAZARLAR

  2. Lemi Hatır

  3. Partizanlık ve Profesyonel Olmak Arasında
Lemi Hatır

Lemi Hatır

Yazarın Tüm Yazıları >

Partizanlık ve Profesyonel Olmak Arasında

27 Ağustos 2016 Cumartesi 10:51A+A-

Filistin’de yerel seçimlerin gölgesinde çeşitli tabir ve kavramlar insanları tarafından kullanılıyor. Bu kavramların başında “Profesyonel listeler” ve “Partisel olmayan yeterlilikler” geliyor. Bu kavramlardan sanki partili olmak, yeterlilik ve profesyonelliğin zıddıymış ve profesyonel olmak bir yere bağlı olmamayı gerektiriyormuş gibi anlamlar çıkıyor. Bunun yanında Filistin’i mevcut durumdan kurtarmanın çaresi, parti fikrinden uzak durmak ve bağımsız olmakmış gibi manalar anlaşılıyor.

Gerçekte ise partizanlık veya gruba bağlı olmak kavramına bu tartışmada iki defa haksızlık ediliyor. Birinci haksızlık, siyasi ve milli iş yapmasına bakmaksızın bütün partileri aynı kefeye koyarak değerlendirmektir. İkincisi ise partiye veya gruba bağlı olmak fikrinin kötü bir şey ve Filistin örneğinde bütün krizlerin sebebi olduğunu düşünmektir. Sanki partiler ile geri kalan halk arasında mekanik bir ayrım varmış veya bir örgütlenmeye bağlı olanlar, toplumda bozuk unsurmuş gibi hareket ediliyor.  Bu fikri akademisyenler ve gazeteciler de dillendirince karışıklık had safhaya ulaşıyor.

Partizanlık, partililerin partilerine köle olup onun amaçları için çalışmaya başladığı zaman bir bela ve musibet olur. Örgüt, hata yapsa bile projesine ve büyük hedeflerine sadık kaldığı sürece saygı değerdir. Bu, başarısızlıkları övmek veya sonuçlarda hile yapmak anlamına gelmiyor. Örgüt, olgunlaşmış siyasi uygulamada önemli ve gereklidir. Filistin örneğinde ise işgalciye karşı direniş, temelde örgütlerin omuzlarında yükseldi. Direniş, kişisel girişimlerle sınırlı kaldığında devamlı olmadı ve gelişmedi. Tıpkı son intifadada gördüğümüz gibi. Bu intifada ferdi eylemlerle devam ettiği ve örgütlenmediği için devamlı olmadı veya gelişmedi.

Diğer taraftan bağımsızların Filistin sahnesinde neler sunduklarına baktığımızda herhangi bir alanda bir başarıyla karşılaşamayacağımız bir gerçektir. Bunun sebebi, bağımsızların aciz olmaları değil, Filistin durumunun karmaşık olmasıdır.

Örgütlerin mesleki yeterlilik sunamayacakları da doğru değildir. Partilerin çoğu çeşitli alanlarda uzmanları barındırıyor. Özellikle de Batı Şeria’da bazı grupların parti adına listeler ortaya çıkaramaması, sadece şartların zorlamasıyla ilgilidir. Fakat bu, partiler arası doğru rekabetin siyasi uygulamada gerekli olduğu, selametinin gereğinin halkın hakem olması, seçim sandığının başarılı ile başarısızı ortaya çıkaracağı gerçeğini değiştirmez. Bu yüzden de partiler, ayakta kalabilmek ve devam edebilmek için en iyi listeleri ortaya koymaya çalışacaklardır. Fakat Filistin sahnesi, esasta doğru siyasi faaliyet unsurlarını barındırmıyor. Bunun işgal, egemenliğin olmaması, herkesi seçim kanunlarına bağlı kalmaya zorlayacak kanunların olmayışı, tekel olmaya eğilim, dışlama ve zulüm gibi birçok sebebi var.  Bu noktada seçimle alakalı tartışmaların çoğu, manası hale geliyor. Çünkü ayrıntılar ile meşgul olunup meselenin temeline inilmiyor. 

Çev: Filistin Sahnesi

YAZIYA YORUM KAT