1. HABERLER

  2. HABER

  3. Paris'teki Filistin’e Destek Gösterisine Hahamlar da Katıldı
Paris'teki Filistin’e Destek Gösterisine Hahamlar da Katıldı

Paris'teki Filistin’e Destek Gösterisine Hahamlar da Katıldı

Paris'teki gösteriye Yahudi topluluğu "Neturei Karta" damgasını vurdu.

24 Temmuz 2014 Perşembe 14:52A+A-

Fransa'nın başkenti Paris'te İsrail'in Gazze saldırılarını protesto için yapılan Filistin'e destek eylemine kortej içinde yürüyen siyonizm karşıtı Yahudi topluluğu "Neturei Karta" damgasını vurdu. Paris'te yapılan Filistin'e destek yürüyüşü birçok farklı dinden, dilden, ırktan ve görüşten protestocuları bir araya getirdi. Gösterinin en çok konuşulanları ise siyonizm karşıtı hahamlar oldu.  

Şehrin sembol meydanlarından Denfert-Rochereau'da toplanan 15 binden fazla göstericinin yer aldığı kortejin en arkasında ellerinde "İsrail devleti Yahudi alemini yansıtmıyor", "Yahudiler İsrail'in Gazze işgalini kınıyor", "Siyonizmin sonu eşittir barış" yazan pankartlar ve Filistin bayraklarıyla yürüyen hahamlara Arap gençleri eşlik etti.  

Olası bir provokasyonu önlemek için hahamları ortalarına alarak kalkan oluşturan gençler, yürüyüşün sonuna kadar bir an olsun hahamları yalnız bırakmadı. Protestocular ise yaklaşık üç saat süren gösteride gençlerin kalkanı içinde yürüyen hahamlarla fotoğraf çektirmek, yanlarında yürüyebilmek için çaba sarf etti.

Hahamları kordon içine alan gençlerden Cezayir asıllı 24 yaşındaki Tarık Saleh, Filistin'e destek gösterilerinde Fransız hükümetinin iddia ettiği gibi Yahudi karşıtlığı yapılmadığının altını çizdi. Saleh, "Eğer bunu yapsaydık şu an hahamları korumak için kordon oluşturmazdık" dedi. Saleh, göstericilerin hahamları dakikalarca alkışladığını, hatta sarılmak için kordonun içine girmeye çalışanların bile olduğunu dile getirerek, bazı aşırı grupların olası provokatif eylemlerine karşı organizatörlerle böyle bir yola başvurduklarını söyledi.

Göstericiler arasında yer alan Pakistan vatandaşı Muhammed Kasi ise hahamları görünce hem çok şaşırdığını hem de sevindiğini belirtti. "Burada yürüyen insanların Yahudilerle hiçbir sorunu yok. Biz de tıpkı hahamlar gibi siyonizme karşı çıkıyoruz" diyen Kasi, Fransız toplumunun gösterilere olan yoğun katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Paris'te çok sayıda sivil toplum örgütü ile Komünist Parti, Yeşiller Partisi, Radikal Sol Parti ve yine sol eğilimli işçi konfederasyonu CGT'nin yanı sıra iktidardaki Sosyalist Parti’nin bazı milletvekillerinin de destek verdiği Filistin'e destek yürüyüşüne 15 binden fazla kişi katıldı. Bir süredir yasaklanıp yasaklanmayacağı tartışılan gösteri için bin 500 polis görev yaptı.

MAVİ MARMARA SALDIRISINA SERT TEPKİ

Kudüs'te 1930'lu yıllarda faaliyete geçen ve Mesih gelmeden gerçek bir Yahudi devleti kurulamayacağına inanan Neturei Karta hareketi, İsrail devletine karşı yaptığı sert çıkışlarla tanınıyor.  

Arami dilinde "Şehrin Muhafızları" anlamına gelen Neturei Karta, İsrail'in Gazze'ye yönelik daha önceki saldırıları hakkında da kınama bildirileri yayınlamış hatta Mavi Marmara saldırısına ilişkin sert bir metin kaleme almıştı. Siyonizmin "sapık zihniyetiyle, tüm dünyadaki Yahudilerin ve Tevrat'ın adını lekelediğini" savunan Neturei Karta, resmi olarak İsrail devletini de tanımıyor.

Sayıları dünya çapında yaklaşık 5 bin olduğu tahmin edilen Neturei Karta mensupları, çoğunlukla Kudüs çevresinde, New York ve Londra'da yaşıyor. İsrail'i "Filistin'in işgal edilmiş toprakları" olarak tanımlayan grubun 2010'da hayatını kaybeden kurucusu Moşe Hirsch ise Filistin'in efsanevi lideri Yaser Arafat'ın dini işlerden sorumlu danışmanı olarak görev yapmıştı.

Neturei Karta'dan bir grup, Arafat hayatını kaybettikten sonra cenazesini uğurlamak için 2004'te Paris'e gelmiş ve Fransa'da "Yahudi karşıtı" olarak bilinen ünlü Fransız şovmen Dieudonne ile de bir araya gelerek gerçek Yahudilik üzerine ortak bir konferans vermişti.

TRT HABER

HABERE YORUM KAT