1. HABERLER

  2. HABER

  3. Pakistan'daki Çek Rehineler İHH Tarafından Getirildi
Pakistan'daki Çek Rehineler İHH Tarafından Getirildi

Pakistan'daki Çek Rehineler İHH Tarafından Getirildi

Pakistan'da, silahlı gruplarca kaçırılan Çek Cumhuriyeti uyruklu 2 kadın, iki yıl sonra İHH İnsani Yardım Vakfı'nın girişimleri sonucu kurtarılarak, Van'a getirildi.

28 Mart 2015 Cumartesi 09:08A+A-

Çek Cumhuriyeti vatandaşı 27 yaşındaki Antonie Chrastecka ve Hana Humpalova, 2013 yılında otobüsle İran'dan Pakistan'a geçen Chrastecka ve Humpalova, sınırda yol kontrolü yapan silahlı gruplar tarafından rehin alındı.

O tarihten itibaren uzun süre haber alamadıkları çocuklarının hayatından endişe eden aileleri, bulunmaları için çalmadık kapı bırakmadı. Tüm girişimleri sonuçsuz kalan aileler, yaptıkları araştırma sonunda çocuklarının hayatta olduğunu ve Pakistan'da esir tutulduğunu öğrendi.

Bunun üzerine İHH İnsani Yardım Vakfı'na ulaşan aileler, son bir umutla kızlarının bulunması için vakıftan yardım istedi.

Acılı annelerin talebini değerlendiren İHH Uluslararası İlişkiler ve İnsani Diplomasi Koordinatörlüğü, yaklaşık bir ay süren çalışma sonunda silahlı grupla iletişime geçti.

İHH İnsani Yardım Vakfı Uluslararası İlişkiler ve İnsani Diplomasi Koordinatörü İzzet Şahin başkanlığındaki İHH ekibi, yaptıkları görüşmeler sonunda Chrastecka ve Humpalova'nın Türkiye'ye getirilmelerini sağladı.

İHH, tüm imkanlarını seferber etti

İki ay önce Antonie ve Hana'nın ailelerinin, kızlarının özgürlüklerine kavuşması için kendilerinden yardım istediğini vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:

"Bizler de vakfın bütün imkanlarını seferber ettik. Geçen iki ay içerisinde arabuluculuk çalışmalarıyla bugün kendilerini salimen teslim aldık. Antonie ve Hana, iki yıl içeride kaldılar. Zor bir süreçti onlar için. Daha öncesinde kurtulmaları için birçok teşebbüste bulunulmuştu. Kurtulmaları, bugüne ve İHH'nın diplomasi birimine nasip oldu."

"Özgür olacağımız günün umuduyla bugüne kadar geldik"

İki yıllık esaretin ardından özgürlüğüne kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Hana Humpalova şunları kaydetti:

"Bizim iki yıllık tutukluluk hayatımız böylece başlamış oldu. Biz kimler tarafından tutuklandığımızı bilemedik. Çünkü onlar kendilerini tanıtmadılar ve ne için tutuklandığımızı iki yıl geçmesine rağmen hala bilmiyoruz. 

Biz çocukluklarımızı düşünmeye, hayal etmeye, o mutlu günlerimizi hep gözlerimizin önünde tutmaya, hep pozitif düşünmeye çalıştık. Bir gün özgür olacağımız günün umuduyla bugüne kadar geldik. Yolculuğumuz esnasında da ailemize kavuşacağımızdan, özgür olacağımızdan hala emin değildim. Dışarı çıktığımız zaman iki yıldan sonra ilk defa güneşi, etrafımızda yüzleri gülen insanları görmemiz bize mutluluk verdi. Bunlardan bile mahrum kalmıştık."

Humpalova, özgür kalmalarını sağlayan İHH İnsani Yardım Vakfı'na, destek veren herkese ve ailelerine teşekkür etti.

Bir süre İHH'nın Van ofisinde misafir edilen Humpalova ve Chrastecka, daha sonra özel uçakla Van'a gelen ailelerine ve Çek Cumhuriyeti yetkililerine teslim edilerek ülkelerine gönderildi.

AA

HABERE YORUM KAT