1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. PAKİSTAN

  4. Pakistan'da Sih Bakan Öldürüldü
Pakistan'da Sih Bakan Öldürüldü

Pakistan'da Sih Bakan Öldürüldü

Hayber- Pahtunva eyaletinin azınlık bakanı Sih asıllı Soran Singh öldürüldü. Olayı Pakistan Talibanı’nın gerçekleştirdiği iddia ediliyor.

23 Nisan 2016 Cumartesi 15:02A+A-

Pakistan'ın Hayber Pahtunva eyaletinin Azınlıklar Bakanı Sih asıllı Sarodar Soran Singh dün gece öldürüldü. Peşaver'in 160 kilometre kuzeydoğusundaki bir bölgede, Soran Singh'in aracını durduran motorsikletli bir kişi, bakanı silahla vurarak öldürdü.

Saldırıdan hemen sonra, Pakistan Talibanı, Singh'nin öldürülmesini üstlendi. Mail yoluyla yapılan açıklamada,  Pakistan Talibanı sözcüsü Muhammed Khurasani, "Bu tür eylemlerinin Pakistan'da İslam sistemi uygulanana kadar devam edeceğini" söyledi.

Singh'nin cinayeti milletvekilleri ve insan hakları aktivistleri tarafından kınandı. Politikacılar, "Soran Singh'in öldürülmesi konusunda hemen soruşturulma açılmalı. Hepimiz için büyük kayıp" ifadelerini kullandı.

Ülkedeki Sih azınlığına mensup siyasetçi, aynı zamanda İmran Han liderliğindeki muhalefet partilerinden Pakistan Adalet Hareketi (PTI) mensubuydu.

Pakistan Talibanı, 2011 yılında da İslamabad'da Hristiyan asıllı Azınlıklar Bakanını öldürmüştü.

Pakistan hükümetinin tek Hristiyan bakanı olan Azınlıklar Bakanı Şahbaz Bhatti, 2 Mart 2011'de işe gitmek üzere evden çıktığı sırada kendisine düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti. Azınlıklar Bakanı Şahbaz Batti Pakistan'da uzun süredir tartışma konusu olan ‘dine hakaret yasası’nın değiştirilmesini savunan isimler arasında yer alıyordu.

Pakistan'da dini azınlıklar, resmi olarak da azınlık statüsünde kabul edilmekte ve mecliste kendi temsilcileri bulunmakta. Bu yüzden azınlıklar, seçimlerde sadece kendi adaylarına oy verebiliyorlar. Bu milletvekillerinin haricinde ülke ve eyaletlerin kabinelerinde de azınlıklardan sorumlu bakanlar bulunuyor.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT