1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. PAKİSTAN

  4. Pakistan Başbakanından Orduya Uyarı
Pakistan Başbakanından Orduya Uyarı

Pakistan Başbakanından Orduya Uyarı

Pakistan başbakanı Yusuf Rıza Gilani, ülkedeki seçilmiş hükümeti devirmek için çeşitli komploların yapılmakta olduğunu ancak bunlara boyun eğmeyeceğini söyledi.

22 Aralık 2011 Perşembe 17:57A+A-

Başbakan Gilani, halkın oylarıyla seçilmiş iktidarın ülkedeki esas meşru güç olduğunu ve silahlı kuvvetler de dahil olmak üzere diğer tüm kurumların buna saygı göstermesi gerektiğini belirtti.

Gilani'nin açıklamaları, iktidara geçişinden bu yana, ordunun Pakistan'daki rolü konusundaki ilk büyük çıkışı olarak dikkat çekiyor.

Pakistan ordusunun halka yani Anayasa'ya bağlı olduğunu belirten Gilani "hiç kimsenin bundan şüphesi olmasın" dedi.

Gilani'nin açıklamaları, ülkedeki sivil yönetimle ordu arasında artmakta olduğu belirtilen gerilimin yeni bir aşaması olarak değerlendirildi.

Ekim ayında ortaya atılan iddiaya göre Gilani yönetimi, Usame bin Ladin'in Pakistan'da yakalanıp öldürülmesi ardından, silahlı kuvvetlerin yönetime el koyacağından kaygı duyuyordu.

New York Times gazetesi, bu sebeple, Gilani'nin gizli bir mektup yazarak Washington'dan yardım istediğini ortaya atmıştı.

İddialar, Pakistan tarafından yalanlansa da, Amerikan kaynaklarından bir yalanlama gelmedi ve ülkedeki ordu-sivil mücadelesinin devam ettiği yönündeki görüş yaygınlaştı.

Son olarak Cumhurbaşkanı Ali Zerdari'nin istifaya zorlandığı, bu sebeple tedavi için bulunduğu Dubai'den dönmeyeceği iddia edilmişti.

Başbakan Gilani'nin bugünkü açıklamalarını, Zerdari'nin Pakistan'a geri dönmesine rağmen, söylentilerin sona ermemesi sebebiyle yapmış olabileceği belirtiliyor.

BBC 

HABERE YORUM KAT