1. HABERLER

  2. HABER

  3. Özür Dilesek de İlişkilerimiz Gelişmeyecek
Özür Dilesek de İlişkilerimiz Gelişmeyecek

Özür Dilesek de İlişkilerimiz Gelişmeyecek

Liberman: "Suriye muhalefetine insani yardım teklif ettik ancak reddettiler. Türkiye’den özür dilersek hiçbirşey değişmeyecek..."

24 Temmuz 2012 Salı 00:32A+A-

ZEYNEP TUĞRUL / STAR

İsrail Dışişleri Bakanı Liberman, hükümetin Türkiye’den özür dilemesini engellediğini anlatarak “Türkiye’den özür dilersek hiçbirşey değişmeyecek, ilişkilerimiz gelişmeyecek. Çünkü önümüze uzun bir liste kondu” dedi.

İSRAİL’İN “şahin” Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman, hükümeti, “Türkiye’den özür dilenirse koalisyonu bozarım” diye tehdit ettiğini doğrularken, Mavi Marmara, Gazze ve Kudüs’teki yasadışı Yahudi yerleşimleri konusundaki sorulara gerçeklerle örtüşmeyen cevaplar verdi. Bir grup Türk gazeteciyi kabul eden Liberman, sohbetin başında, üzerinde İbranice “Türk Kahvesi” yazan poşeti önündeki fincana “göstere göstere” dökerken, “Neskafe görünüşüne bakmayın. Bu poşetin içinde Türk kahvesi var; üzerinde de İbranice Türk Kahvesi yazılı” dedi. Soruları cevaplayan Liberman şunları söyledi:

- ÖZÜR TÜRKİYE’Yİ DEĞİŞTİRMEZ: Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi tamamen Türk tarafına bağlı. Türkiye’den özür dilersek hiçbirşey değişmeyecek, ilişkilerimiz gelişmeyecek. Çünkü önümüze, Gazze ambargosuna son vermek, 67 sınırlarına dönmek gibi uzun bir liste konuldu.

- ‘HÜKÜMETİ BOZARIM’ TEHDİDİ: İsrail’in, Türkiye’den özür dilemesi için görüşmeler yapılırken, ben, özür dilenmesi durumunda, hükümetten istifa etmeye hazır olduğumu söyledim. Metnin bazı kısımlarını gördüm. Gördüğüm metin, İbranice ya da Türkçe değil, İngilizce’ydi. Duyulan üzüntü için nasıl bir kelime kullanılmıştı hatırlamıyorum, zaten önemli de değil. Ancak Türk tarafı, ‘özür’ kelimesi konusunda diretti ki bu kesinlikle kabul edilemez.

- SURİYE’DEKİ KATLİAMLAR: “Suriye muhalefetine insani yardım teklif ettik ancak reddettiler.”

- 67’YE DÖNERSEK HER YER GAZZE OLUR: “Gazze’nin, İsrail’den ayrılmasının üzerinden 5-6 yıl geçti, Gazze terör yuvası haline geldi. İsrail, bu ayrılıktan sonra, binlerce roketle vurulmaya başladı. İsrail 1967 sınırlarına dönerse, Doğu Kudüs de dahil olmak üzere, bu topraklarda her yer Gazze’ye döner.”

YAHUDİLER TÜRKİYE’DE MUTLU

“Ne toprak, ne de tarihsel açıdan Türkiye ile anlaşmazlık yaşamak için hiçbir nedenimiz yok. Tam tersine Yahudi halkı yüzlerce yıl boyunca ülkenizde huzur içinde yaşadı; 2. Dünya Savaşı’nda güvenliği ülkenizde buldu.”

Doğruları değil işine geleni söyledi!

İSRAİL Dışişleri Bakanı Liberman, Gazze’ye ambargoyu kaldırıp kaldırmayacaklarına ilişkin bir soruyu cevaplarken “İskandinav örneği” vererek gazetecileri şaşırttı!.. Liberman, “Gazze’de, güçlü bir ekonomi ve demokrasi için İskandinav ülkelerindeki gibi güçlü bir orta sınıfa ihtiyaç var. Ekonomilerini geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Liberman, bir başka ilginç cevabı da, Filistin’i ayıran duvar inşaatıyla ilgili sorular üzerine verdi: “Amerika da insan ve silah kaçakçılığına karşı Meksika ile arasına duvar çekti. Kendimizi korumak bizim hakkımız. Duvar örüldüğünden bu yana, İsrail’deki ölüm oranları yüzde 90 düştü.”

Liberman, Doğu Kudüs’e kadar uzanan ve her gün yeni inşaatlarla büyüyen Yahudi yerleşimlerini de “yalanladı”. Liberman, “İsrail’in kurduğu en son yerleşim 1991 yılında gerçekleşti. Ben de küçük bir yerleşimde yaşıyorum ve Filistinli komşularımızla çok iyi ilişkilerimiz var” dedi. Mavi Marmara konusunda da Liberman’dan “farklı” cevaplar aldık. Liberman, “Askerlerimizin hayatını korumak bizim görevimizdi. Biz Mavi Marmara ‘kazası’ ile, çatışmayı denizdeyken önlemeye çalıştık” demekle yetindi ve İnsani Yardım Vakfı’nı terörist ilan etti! 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum