1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Özköse’nin Yeni Kitabı Ümmet Coğrafyası Çıktı
Özköse’nin Yeni Kitabı Ümmet Coğrafyası Çıktı

Özköse’nin Yeni Kitabı Ümmet Coğrafyası Çıktı

"Ümmet Coğrafyası" İslam dünyasının içinden geçtiği günlerin anlaşılması için onlarca ülkeye yapılan ziyaretlerin sonucu olarak çıktı.

23 Temmuz 2013 Salı 00:48A+A-

Gazeteci-yazar Adem Özköse’nin yeni kitabı Ümmet Coğrafyası okuyucularla buluştu.

Pınar Yayınları’ndan çıkan kitapta Filistin’den Fas’a, Moro’dan Suriye’ye, Libya’dan Makedonya’ya, Kosova’dan Suud’a, Tunus’dan Yemen’e, İran’dan Patani’ye, Nepal’den Malezya’ya, Cezayir’den Pakistan’a, Latin Amerika’dan Arakan’a kadar uzanan güzergâhta nelerin olup bittiği konu ediliyor.

ummet_cografyasi.jpg

Yapılan söyleşiler vasıtasıyla Müslümanların son 100 yıllık dönemde yaşadıklarını, tecrübelerini, hangi imkân ve zaaflara sahip olduklarını, Müslüman toplulukların umutlarını, beklentilerini, gelecek perspektiflerini anlatan kitap bu yönüyle ümmetten haberler getiren bir çalışma olma özelliği taşıyor. Hasan el Benna, Seyyid Kutup, Erbakan Hoca, Şeyh Ahmet Yasin, Malcom X, Rantisi, Abdulhamid Han, Ömer Muhtar, Aliya İzzetbegoviç ve Mevdudi’den arda kalan düşünsel ve mücadele mirasının izleri de kitabın bir başka konusu.

Arap Uyanışı ve yeni bir dönem

Ümmet Coğrafyası kitabının amaçlarından bir diğeri de Arap isyanlarıyla başlayan süreçle ilgili okuyucuya bizzat kaynağından, bu sürecin önemli aktörlerinden doğru bilgiler aktarmak. İslam dünyasının Arap Uyanışı ile birlikte yeni bir çağa girdiğini savunan Gazeteci-Adem Özköse kitabın önsözünde şu ifadelere yer vermiş:

"Ümmet Coğrafyası’nın halkları, aralarına sınırlar konulan kardeşler sonunda sessizliklerini bozdular. Kahire’den, Şam-ı Şerif’den, İstanbul'dan, Gazze'den, Bingazi’den yükselen özgürlük çığlıkları İslam dünyasının yüzyıldır süren suskunluğunu sonunda yerle bir etti. Suskunluk yerini direnişe, çaresizlik ise umuda bıraktı. İslam dünyası küllerinden yeniden doğmaya, dirilmeye başladı. Artık rüzgâr tersine dönüyor. Bir çağ kapanıyor ve yeni bir çağ açılıyor. Teslimiyet kültüründen direniş kültürüne geçiliyor. İslam dünyasının minarelerinden özgürlük sesleri yükseliyor. Yıllardır ezilen Müslümanlar adalet temelli yeni bir İslam dünyası kurmak istiyorlar. Müslüman halkların kararlılık ve cesareti tarihin kapılarını yeniden zorluyor.”

 

HABERE YORUM KAT