1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Özkök'ün Müthiş(!) İstihbaratı Ya da AKP’ye Nasıl Vurulur?
Özkök'ün Müthiş(!) İstihbaratı Ya da AKP’ye Nasıl Vurulur?

Özkök'ün Müthiş(!) İstihbaratı Ya da AKP’ye Nasıl Vurulur?

Hürriyet'in eski genel yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök'ün Londra'dan yazdığı, içinde kurnazlıklar barındıran ve bugünkü gazetede yer alan yazısı, son günlerin moda deyimiyle bilinçaltına mesajlar ile doluydu.

17 Ekim 2014 Cuma 13:09A+A-

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, bugünkü köşesinde sosyal medyada tam 9 günden beri dolaşımda olan bir fotoğrafı, "müthiş bir istihbarat fotoğrafı" diyerek köşesine aldı ve konuyla ilgili yarım sayfalık bir yazı yazdı. Özkök’ün batılı bir oryantalist edasıyla yorumladığı ve Türkiye’nin sonuçta kaybeden olacağını iddia ettiği fotoğraf, iki gündür bulunduğu Londra'da eline geçmiş.

Özkök, 'tam 9 günden beri sosyal medyada konuşulan' ama kendisinin yeni duyduğu bu istihbari bilgiyi yazmakta uzun süre tereddüt ettiğini söylüyor. Özkök'ün CIA ve tüm istihbarat birimlerinin aklını karıştırdığını iddia ettiği fotoğrafta, İran özel Kuvvetler Birliği komutanlarından General kasım Süleymani, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi peşmerge komutanları ile görülüyor.

8 Ekim tarihinde twitterda Leon ElsjanofWipper Hollandalı bir İran uzmanı tarafından yayınlanan ama kendisinin daha yeni eline geçmiş gibi anlattığı fotoğrafı, müthiş bir istihbarat çalışması olarak yorumlayan Özkök,  yazının ilerleyen bölümünde ise fotoğrafı İran servisinin kullanıma açtığını belirtiyor, bu foto ile Amerika’ya sahadan mesaj yolladığını anlatıyor. Ama yazının içinde, fotonun eline birkaç gün önce geçtiğini ima eden, yazının son bölümünde ise fotonun kaynağı olarak 15 Ekim tarihli Guardian gazetesini veren Özkök'ün yaptığı kurnazlıklar, stratejik analizlerinin de ne kadar ciddiye alınacağı ortaya koyuyor.

Bu fotoğraf ile Türk istihbaratına dolaylı yoldan bir mesaj gönderildiğini de öne süren Özkök’ün stratejik ve istihbari yorumları bununla sınırlı değil. Özkök'ün yazısı, Türkiye'nin her halükarda kaybettiğini, bundan kurtulmanın tek yolunun da Amerika'nın tüm taleplerine evet demesi gerektiği mesajlarıyla dolu. Tıpkı 2001 Mart tezkeresinde olduğu gibi. 

İşte yazısından bir bölüm: “Bölgede aktif güçlerin hiçbirinin önceliği Esad’ı devirmek değildir. Hatta bu seçenek yavaş yavaş unutulmaktadır. O nedenle Türkiye’nin birinci önceliği veya IŞİD’le birlikte simetrik önceliği Esad’ı devirmeye veren girişimin ne kadar etkili olacağını tahmin etmek zor.

Sonuçta şunu söyleyebiliriz: Bölgenin kazanan ve kaybedenleri giderek daha belirgin biçimde ortaya çıkıyor. Ve yazık ki Türkiye kazanan taraflar arasında görülmüyor."

İşte 8 Ekim tarihinde Leon ElsjanofWipper'ın twitter hesabında yer alan fotoğraf:

kasim-suleymani-twitter-kurt-pesmerge.jpg

(Kaynak: Dünya Bülteni)

HABERE YORUM KAT