1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Özgür Suriye Ordusu: "İsrail Düşmanımızdır!"
Özgür Suriye Ordusu: İsrail Düşmanımızdır!

Özgür Suriye Ordusu: "İsrail Düşmanımızdır!"

Özgür Suriye Ordusu'nun iki numaralı ismi Albay Malik Kurdi kendisiyle yapılan röportajda İsrail'e karşı savaşabileceklerini söyledi.

13 Şubat 2012 Pazartesi 23:10A+A-

Röportaj: Adem Özköse

malik_kurdi.jpgBeşar Esad’a bağlı güçlerin Suriye halkına yönelik baskı ve saldırıları her geçen gün daha da artarken, kamuoyu son zamanlarda sık sık Özgür Suriye Ordusu’nun adını zikretmeye başladı. Kimileri Özgür Suriye Ordusu'nun Esad rejimini devirmek için Batı tarafından kurulduğunu iddia ediyor. Diğer kesim ise Özgür Suriye Ordusu'nun hürriyet isteyen Suriye halkının silahlı gücü olduğuna inanıyor. Bu tartışmalar süredursun bir gerçek var ki Özgür Suriye Ordu'su her geçen gün daha da güçleniyor. Son olarak başta Yusuf el Kardavi olmak üzere İslam dünyasının tanınmış 107 İslam âliminin Özgür Suriye Ordusu'na açıkça destek vermesi, Özgür Ordu'yu daha da meşrulaştırdı. Ayrıca Körfez İşbirliği Konseyi de önümüzdeki günlerde Suriye halkının tek temsilcisi olarak Özgür Suriye Ordusunu tanıyacağını açıklamaya hazırlanıyor.

Son aylarda Suriye'nin bir çok şehrinde etkili olmaya başlayan Özgür Suriye Ordusu daha çok halka silah sıkmamak için Suriye Ordusu’ndan firar eden asker ve komutanlardan oluşuyor. Suriyelilerin Fransızlara karşı istiklal mücadelesi verirken kullandıkları yeşil, beyaz, beyazın üzerinde bir yıldız ve siyah renkten oluşan bayrağı kullanan Özgür Suriye Ordusu'nun liderliğini ise, Suriye-Türkiye sınırındaki mülteci kamplarında yaşayan Albay Riyad el Esad yapıyor. Biz de Özgür Suriye Ordusu'nun üzerindeki sis perdesini aralamak için Özgür Ordu'nun iki numaralı ismi olarak bilinen Albay Akit Malik Kurdi ile görüştük. Telefon aracılığıyla gerçekleştirdiğimiz görüşmede Kurdi, Batılı askerlerin Suriye’ye girmelerine karşı olduklarını ifade etti. Kurdi ayrıca, “Devrimden sonra eğer Suriye halkı isterse Golan tepelerini ve Filistin’i kurtarmak için İsrail’e karşı da savaşabiliriz” dedi.

Özgür Suriye Ordusu niçin ve nasıl kuruldu? Hedefleriniz nelerdir?

Suriye halkı özgür olmak için ayağa kalktığında Baas yönetimi halkımızın özgürlük mücadelesini engellemek için her türlü yönteme başvurdu. Halkımızdan binlerce sivil insan öldürüldü, on binlerce genç de hapishanelere dolduruldu. Suriye halkı silah kullanmadan, sadece sokaklarda özgürlük sloganları atarak tıpkı Mısır ve Tunus’daki gibi devrim gerçekleştirmek istedi. Fakat Baas yönetimi, göstericilerin özgürlük talebine kurşunlarla cevap verdi. Suriye halkına silah sıkmayı reddeden şerefli asker ve subaylar da ordudan ayrılıp Özgür Suriye Ordusu’ nu kurdular. Özgür Suriye Ordusu’nun öncelikli hedefi kadınların, çocukların Esad’a bağlı çeteler tarafından katledilmesini engellemektir. Biz Suriye halkını zalim Baas yönetiminden kurtarmak için savaşıyoruz.

Nasıl bir yönetim istiyorsunuz? Esad devrildikten sonra Suriye’yi neye göre yöneteceksiniz?

Şimdiye kadar Suriye’nin nasıl yönetileceğine Esad ailesi, Baas kadroları karar veriyordu. Fakat devrimden sonra buna Suriye halkı karar verecek. Biz Suriye’de özgür bir ortamın oluşmasını, ülkemizin yönetim biçimine halkımızın karar vermesini istiyoruz. Eğer benim şahsi görüşümü soracak olursanız, ben herkesin görüşlerini rahatça ifade ettiği, dinini baskı görmeden yaşadığı demokratik bir yönetim biçiminin uygulanmasını istiyorum.

Özgür Suriye Ordusu’nun gücü hangi boyutlarda? Ülkenin yüzde 50’sinin Özgür Suriye Ordusu tarafından kontrol edildiği iddia ediliyor. Bu iddia doğru mu?

Özgür Suriye Ordusu şu an ülkenin bir çok şehrinde etkin. Başkent Şam’ın etrafındaki banliyölere kadar uzandık. Şehirlere bağlı köylerde de Özgür Suriye Ordusu’na bağlı birlikler halkı koruyorlar. Özgür Ordu'ya her geçen gün yeni katılımlar oluyor. Önümüzdeki günlerde de Suriye Ordusu’ndan bir çok askerin ayrılıp saflarımıza katılmalarını bekliyoruz. Türkiye eğer Suriye sınırında güvenli bir koridor açarsa binlerce asker Özgür Suriye Ordusu’na katılır. Şu an acil şekilde ordudan kaçan askerlerin siper edinebilecekleri güvenli bölgelere ihtiyacımız var. Bundan dolayı Türkiye’nin oluşturacağı güvenli bölge bizim için çok önemli.

Özgür Suriye Ordusu sadece göstericileri mi koruyor, yoksa Esad’a bağlı askerlerle sürekli olarak savaş halinde misiniz?

İlk başlarda sadece göstericileri koruyorduk, bunun dışında herhangi bir eylem gerçekleştirmiyorduk. Fakat Baas rejiminin katliamları ileri boyutlara ulaştı. Artık bir çok yerde Esad’a bağlı güçlerle savaşıyoruz. Baascı çeteler sadece göstericilere değil; evlerinde normal şekilde oturan Suriyelilere de saldırmaya başladılar. Biz şu an Suriye’nin her yerinde bütün gücümüzle halkımızı korumaya çalışıyoruz.

En çok hangi şehirlerde etkinsiniz? Tamamen elinizde tuttuğunuz bölgeler var mı?

Humus, Hama, İdlip, Zebadani, Dera gibi şehirlerde etkiniz. Ayrıca her geçen gün Şam ve etrafında daha da güçleniyoruz. Baas güçleri Özgür Suriye Ordusu’nun eline geçen şehirlere giremiyorlar. Sadece uzak mesafelerden attıkları füzelerle bu şehirleri bombardıman altında tutuyorlar. Halkımız bizim yanımızda. Suriye halkı kadınıyla erkeğiyle, çocuğuyla yaşlısıyla Özgür Suriye Ordusu’na destek vermek için elinden geleni yapıyor.  

Özgür Suriye Ordusu’nun başta Amerika ve Fransa olmak üzere Batılı ülkelerden yardım aldığı iddia ediliyor. Hatta Özgür Suriye Ordusu’nun arkasında İsrail’in olduğunu iddia edenler bile var. Amerika ve Batılı ülkeler size destek oluyor mu? Bu iddialar doğru mu?

Bunlar iddia değil; iftiradır. Biz Amerika’dan veya herhangi bir Batılı devletten şimdiye kadar herhangi bir yardım almadık. İsrail bütün Arapların, Müslümanların düşmanıdır. Filistin topraklarını, Suriye’nin topraklarını işgal etmiş bir devletten asla yardım almayız. Devrimden sonra da İsrail bizim düşmanımız olarak kalacaktır. Golan tepelerini ve işgal ettikleri Filistin topraklarını terk ederlerse aramızdaki düşmanlık da sona erer. Eğer Suriye halkı devrimden sonra bizden İsrail’e karşı savaşmamızı isterse biz buna da hazırız. Çünkü Filistin bütün Arapların, Müslümanların vatanı, toprağıdır.

Silahları nereden buluyorsunuz? Silahlanmanız konusunda size yardım eden bir devlet var mı?

Bizi içerde Suriye halkı, dışarıda da sürgündeki Suriyeliler destekliyor. Suriye içinde bir çok kimse tarlasını, arabasını, evini satıp Özgür Suriye Ordusu’na destek oluyor. Çünkü halkımız Özgür Suriye Ordusu’na ve mücahitlere büyük bir güven duyuyor. Silahları ise silah kaçakçılarından ve rüşvet vererek Suriye Ordusu’ndan alıyoruz. Para karşılığında silah kaçakçıları silahları Suriye içine sokuyor, biz de teslim aldığımız silahları Özgür Suriye Ordusu’nun içindeki mücahitlere dağıtıyoruz. Şu an elimizdeki silahlar daha çok hafif ve basit silahlardan oluşuyor. Zaten Özgür Suriye Ordusu bu aşamada gerilla savaşı veriyor. İleriki aşamada daha düzenli bir sisteme geçip inşallah Baas rejimini devireceğiz.

Türkiye ile ilişkileriniz nasıl? Türkiye size hangi konularda yardımcı oluyor?

En zor zamanlarımızda bize en büyük desteği Türkiye verdi. Suriye’deki Baas zulmünden kaçan kadınlarımız, çocuklarımız Türkiye’ye sığındılar. Özgür Suriye Ordusu da Suriye topraklarında kuruldu. Özgür Ordu’nun ileri gelen üst düzey yetkilileri, idari kadrosu Türkiye tarafından misafir ediliyorlar. Türkiye ayrıca Özgür Suriye Ordusu’na siyasi olarak da destek veriyor.

Silah desteği de veriyor mu?

Hayır, Türkiye’den şimdiye kadar herhangi bir silah desteği veya maddi destek almadık. Fakat biz Suriye devrimine verilecek her türlü destekte başı Türkiye’nin çekmesini istiyoruz. Suriye halkı bugün Allah’tan sonra en fazla Türkiye’ye güvenmektedir.

Özgür Suriye Ordusu’nun saflarında olan askerlerin sayısı hakkında bize tam bir bilgi verebilir misiniz?

Bu konuda tam bir bilgi veremem. Fakat Özgür Suriye Ordusu on binlerce askere sahip. Bu sayı her geçen gün daha da artıyor. Şu an savaşçıya değil; silaha ihtiyacımız var. Yeterince silahımız olmadığı için bir çok genci Özgür Suriye Ordusu’na kabul edemiyoruz.

İran kana ortak oldu

İran ve Hizbullah Esad rejimine açıktan destek veriyor. İran ve Hizbullah’ın bu tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz?

ozgur-suriye-ordusu-02.jpg

Esad rejimine destek vermek demek zulme, işkenceye, katliama destek vermek demektir. Ne yazık ki Esad rejimi bugün en büyük desteği İran, Hizbullah, Rusya ve Çin’den alıyor. İran ve Hizbullah bütün dünyanın gözü önünde mazlumların kanına girdi. Şu şartlar altında hangi Müslüman Esad rejimine destek verebilir. İran da, Hizbullah da mazlumların kanına ortak olarak kirlenmişlerdir. Hasan Nasrallah Hizbullah’ın ismini Hizbulesad olarak değiştirsin. Hasan Nasrallah “Humus’da insanlar katledilmedi, haberler abartıldı” diyor. Humus’da katledilenlerin sayısı 500’ü geçti… Biz bunu görüntüleriyle ispatlayabiliriz. Nasrallah başından beri Suriye’de hiçbir şey olmadığını söylüyor.  Baas rejiminin katliamlarını savunmak Hasan Nasrallah’a kaldıysa bu Hizbullah için acınacak bir durumdur. Öte yandan bizim İran halkıyla herhangi bir problemimiz yok. Biz bölge halklarının hepsiyle dost olarak yaşamak istiyoruz.

Esad size göre ne zaman düşecek?

Bu konuda tam tarih veremem. Fakat Baas rejimi artık uzatmaları oynuyor. Bu şekilde daha fazla ayakta duramazlar. Biz özellikle İslam dünyasından Özgür Suriye Ordusu’na daha fazla destek olmasını istiyoruz. Özgür Suriye Ordusu ne kadar güçlenirse Baas rejimi de o kadar zayıflayacak.

Özgür Suriye Ordusu daha çok Müslümanlardan ve özellikle de Sünnilerden oluşuyor. Baas rejimi ise taban olarak desteğini Nusayrilerden alıyor. Baas düşerse Nusayrilere karşı tavrınız nasıl olacak?

Baascılar başından beri Suriye’de iç savaş çıkarmak, farklı din ve mezhepten olan insanları birbirlerine kırdırmak istiyorlar. Fakat Suriye halkı bu oyuna gelmedi. Suriye’deki özgürlük mücadelesi sadece bir kesimin değil, bütün halkın özgürlük mücadelesidir. Özgür Suriye Ordusu da sadece Sünnilerin değil; bütün Suriye halkının ordusudur. Sokak gösterileri esnasında onurlu Hıristiyanlardan, Dürzîlerden hatta Nusayrilerden bile hayatını kaybeden gençler oldu. Bu gençler kendi mezhepleri için değil; Suriye halkının özgürlüğü için mücadele ettiler. Bizim için önemli olan bir insanın mezhebi değil; Suriye halkının yanında olmasıdır. Nusayriler, Aleviler, İsmaililer bizim ülkemizin vatandaşıdır. Özgür Ordu devrimden sonra onların da haklarını koruyacaktır. Özgür Suriye Ordusu zulme karşı kurulmuş bir ordudur. Zulme karşı kurulmuş bir ordunun zulmetmesi ise büyük bir tutarsızlık olur.

NATO askeri gelmesin

Olası bir NATO müdahalesine nasıl bakıyorsunuz?

Biz hiçbir Batılı askerin Suriye topraklarına girmesini istemiyoruz. Buna ilk başta Suriye halkı karşı çıkar. Fakat NATO uçuşa yasak bölgeler ilan edebilir veya Esad rejimine ait bazı askeri tesisleri vurabilir. Baas rejiminin katliamları bu şekilde devam ederse dış müdahale olasılığı daha fazla artacak. Biz herhangi bir dış müdahale olmadan Baas rejiminin düşmesini istiyoruz. Dış müdahale olursa ancak Türkiye veya başka bir İslam ülkesinin müdahale etmesini, bize askeri olarak destek vermelerini kabul ederiz. Batılı askerlerin her ne olursa olsun Şam’a, Hama’ya, Halep’e, Humus’a gelmelerini istemiyoruz.

Suriye Ulusal Meclisi ile aranızda bir takım sorunların olduğu, hatta Özgür Suriye Ordusu ile Suriye Ulusal Meclisi’nin arasındaki irtibat ve işbirliğinin koptuğu dile getiriliyor. Bu doğru mu?

Aramızda küçük bazı problemler oldu; fakat bu problemleri çözüme kavuşturduk. Şu an Suriye Ulusal Meclisi ve Suriye Devrimi Yüksek Konseyi ile aramızda hiçbir problem yok. Suriye Ulusal Meclisi’ni devrimin siyasi kanadı olarak görüyoruz. Ulusal Meclis bizi uluslar arası toplantılarda, siyasi görüşmelerde temsil ediyor. Biz ayrıca Özgür Suriye Ordusu’na verdikleri destek nedeniyle başta Yusuf el Kardavi olmak üzere bütün âlimlere de teşekkür ediyoruz. Suriyeli âlimlerin bir çoğu da cihat fetvaları yayınlayarak gençleri Özgür Suriye Ordusu’na katılmaya teşvik ediyorlar. Âlimlerin özgürlük mücadelesine verdikleri destek takdire şayandır. Şimdiye kadar çok şehitler verdik. Belki bundan sonra da bir çok gencimiz hürriyet yolunda şehit düşecek. Fakat çocuklarımız, torunlarımız vatanımızda özgür bir şekilde yaşayacaklar. Türkiye hükümetinin ve halkının da Suriye devrimine verdiği desteği de hiçbir zaman unutmayacağız. Allah mazlum Suriye halkının mücadelesine destek veren herkesten razı olsun.

Gerçek Hayat Dergisi

 

HABERE YORUM KAT

6 Yorum