1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Özgür Eğitim-Sen: Başörtüsü Özgürlüğü Önemli Bir Kazanımdır
Özgür Eğitim-Sen: Başörtüsü Özgürlüğü Önemli Bir Kazanımdır

Özgür Eğitim-Sen: Başörtüsü Özgürlüğü Önemli Bir Kazanımdır

Özgür Eğitim-Sen Diyarbakır Temsilciliği, başörtüsü önündeki engelleri kaldıran son düzenlemeye ilişkin bir basın açıklaması yaptı.

24 Eylül 2014 Çarşamba 13:15A+A-

Atılan adımın önemli bir kazanım olarak nitelendirildiği açıklamanın tam metni:

***

BAŞÖRTÜSÜ ÖZGÜRLÜĞÜ ÖNEMLİ BİR KAZANIMDIR

Farklı inanç ve etnik kimlikleri hazmedemeyen Kemalist oligarşinin dayatmacı, yasakçı zihniyetinin sütunları bir bir kırılıyor, kırılmaya da devam edecek. Türkiye’de resmi ideoloji tarafında yıllarca mağdur edilen Müslümanların başörtüsünden dolayı gördükleri zulüm, nihayet resmi düzlemde de sona eriyor. Okullarından uzaklaştırılan, işlerinden atılan, sosyal alanlarda ötekileştirilen, değerleri horlanan insanların özellikle 28 Şubatla beraber gördükleri zulmü, başta bu travmayı yaşayanlar olmak üzere bizler asla unutmayacağız. Hiçbir değer anlayışına sığmayan, adalet ve merhametten yoksun, hak ve özgürlüklerin önündeki bu engeller, “Millîleştirilmiş” eğitim içinde yıllarca hukuksuz kanun ve yönetmeliklerle kendini dayattı. On binlerce öğrenci, yüzbinlerce insan mağdur oldu. Bu insanların çektikleri acıların ahı, bu zulme sebep onların yakasını bu dünyada da Mahkemey-i Kübra’da da bırakmayacaktır.

Neyse ki binyıl sürecek dedikleri bu utanç sendromu çabuk bitti ve hevesleri kursaklarında kaldı. Normalleşme trendine girmiş bir Türkiye sürecinde, ideolojik yasakçı zihniyetin kalıntıları Milli Eğitim Yönetmeliklerinden kalkmaya devam ediyor. Kılık kıyafet yönetmeliğinde ki  “başı açık” ifadesi kaldırılarak okullardaki başörtü serbestliği de öğretmen ve idarecilerin inisiyatifinden kurtarıldı, yasal bir güvenceye bağlandı. Bu hukuksuzluğun bitmesine sebep olan kesimlere teşekkür ediyoruz. Şüphesiz yönetmelikteki başörtüsü düzenlemesi önemli bir kazanım olmakla berber, Kemalist ideolojinin eğitimdeki statükosu devam ediyor. Ders kitaplarının içeriğinden müfredata, anma törenlerinden resmi bayramlara, anadilde eğitimden din eğitimine, Anayasanın 42. Maddesinden Tevdhid-i Tedrisat kanununa kadar, ideolojik eğitim hala yoğun bir şekilde devam ediyor. Ulusolcu ideolojik dayatmalara, din ve mukaddesat düşmanlığı yapan sivil toplum örgütlerine, bürokrasinin üşengeç ertelemeci hantallığına bakmadan özgür ve çoğulcu bir eğitimin önündeki bütün yasaklar kalkmalıdır ki, yapılan düzenlemeler anlamlı ve değerli olsun.  

TUNCAY YERLİKAYA
ÖZGÜR EĞİTİM-SEN DİYARBAKIR İL TEMSİLCİSİ

HABERE YORUM KAT