1. HABERLER

  2. İLAN

  3. Cumhuriyet Dönemi Politikaları Tartışılacak
Cumhuriyet Dönemi Politikaları Tartışılacak

Cumhuriyet Dönemi Politikaları Tartışılacak

Özgür-Der, şapka, Türkçe ezan, Kur’an yasağı dayatmalarına karşı toplumsal tepkilerin anlamını tartışacak.

15 Kasım 2011 Salı 00:56A+A-

Ümmet kimliğinin yerine ulusal bir kimlik üretme projesi… Kemalist düzenin saldırısına uğrayan İslami şiarlar… Zulme karşı direnişin bu coğrafyadaki mücadele açısından değeri… İskilipli Atıf Hoca, Süleyman Hilmi Tunahan, Said Nursi vb. şahsiyetlerin tutum ve faaliyetleri…

Özgür-Der’in düzenlemiş olduğu ve yukarıda zikredilen başlıkların tartışılacağı “Cumhuriyetin Kuruluş Yıllarında Şapka, Türkçe Ezan, Kur’an Yasağı Dayatmalarına Karşı Toplumsal Tepkilerin Anlamı” konulu panel 16 Kasım Çarşamba günü 20.00’de Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde yapılacak.

Rıdvan Kaya’nın yöneteceği panelin konuşmacıları Kenan Alpay ve Murat Özer olacak.

panel-afis-sapka-turkce-ezan-kuran-yasagi.jpg

Özgür-Der’in Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde düzenlediği dizi panellerde bu yıl “Cumhuriyet Dönemi Politikaları ve İslamcılık Tartışmaları” üst başlığıyla değişik konular tartışılıyor.

Türkiye’de İslamcı çizginin siyasal ve toplumsal iktidar mücadelesinde yeri, imkânları ve zaafları gerek İslami hareket mensupları arasında gerekse de akademik düzeyde ve medya zemininde öteden beri tartışılmaktadır. Gelişme ya da gerileme ekseninden bakarak çok farklı değerlendirmelere konu olan bu tartışmaya İslamcılık tanımına bağlı olarak daha temel bir itirazla yaklaşan ve Türkiye’de gerçek manada İslami bir hareketten söz edilemeyeceğini iddia edenler de mevcuttur. Şüphesiz teorik tartışma zemininde bu tarz yaklaşımların ayrıntılı biçimde tahlilinin düşünce dünyamıza katkısı inkâr edilemez. Bununla birlikte bizim burada öncelikle cevabını aradığımız soru İslamcılıktan söz edilip edilemeyeceğine ilişkin teorik tartışmalardan ziyade, bu ülkede yaşanan siyasal süreçlerin İslamcı anlayışı, çizgiyi, hareketi nasıl etkilediği sorusudur.

Bu soruyu içinden geçilen dönemlerin şartlarını, karakteristiğini, yönlendirici etkilerini göz önünde bulundurarak yapmanın anlamlı ve gerekli olduğu muhakkak. Özgür-Der, kimliğimizi ilgilendiren tartışmalara sadece bugünü perspektifiyle değil, içinden geçilen konjonktürün imkânları ve etkilerini de göz önünde bulundurarak yaklaşmanın daha doğru ve adil bir tutum olacağını düşünüyoruz.

“Cumhuriyet Dönemi Politikaları ve İslamcılık Tartışmaları” üst başlığıyla yapılan dizi-paneller de bu amaca yönelik… Bu ay semboller düzeyinde düzenin saldırısına uğrayan İslami şiarların savunulmasına yönelik çabaların bugün nasıl anlaşılması bağlamında; “Şapka, Türkçe Ezan ve Kur’an Yasağı vb. Dayatmalara Karşı Tepkilerin Anlamı” konusu tartışılacak. Rıdvan Kaya’nın yöneteceği oturumun konuşmacıları Kenan Alpay ve Murat Özer olacak. 16 Kasım Çarşamba günü Ali Emiri Kültür Merkezi Nikâh Salonu’nda yapılacak panel saat 20.00’de başlayacak.

HAKSÖZ-HABER

 

HABERE YORUM KAT