1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÖZBEKİSTAN

  4. Özbekistan’da Medreselere Üniversite Engeli
Özbekistan’da Medreselere Üniversite Engeli

Özbekistan’da Medreselere Üniversite Engeli

Özbekistan’daki İslam Kerimov dikta rejiminin düzeninin korunması adına medrese eğitimi alanların üniversite sınavlarına alınmadığı bildirildi.

19 Temmuz 2016 Salı 14:03A+A-

Din özgürlüğü ve ifade hürriyetine yönelik kısıtlamaları ile bilinen Özbekistan'da bir darbe de medrese öğrencilerine geldi.

Dünya Bülteni’nin “Ozodlik” radyosuna dayandırdığı habere göre, Özbekistan’da medrese eğitimi alanlar üniversite sınavlarına alınmıyor.

Özbekistan Eğitim Bakanlığı Yüksek öğrenim komisyonu yetkilisine göre bunun nedeni, dini idare belgeleri geçerli olan medreseler listesini bakanlığa göndermedi. Ancak, dini idare yetkilisiyse, Eğitim Bakanlığı'nın konu ile ilgili "yasalara aykırı" davrandığı görüşünde.

Dini idare yetkilisine göre, Bakanlar Kurulunun 2003 yılındaki kararına göre bütün dini kurumların mezunlarının diplomaları Üniversite sınavlarına girebilmek için yeterli belge sayılıyor.

Haberde Taşkent, Fergane ve ülkenin başka bölgelerinde dini eğitim alan gençlerin üniversiteleri kazanmak için her sene yapılan sınavlara alınmadığı bildirildi.

Özbekistan’daki İslam Kerimov dikta rejiminin kendi laik düzenini koruma adına ülkenin Müslüman halkına sosyal hayatın bütün alanlarında baskı uyguladığı biliniyor.

Müslüman kadınlara sadece kamu alanında değil, çarşı ve sokaklarda bile başörtüsü zulmü yapılıyor, çocuklarının camilere ve Kur'an kurslarına katılmasına izin verilmiyor, sosyal yönden aktif olmak isteyen Müslümanlar sahte suçlamalarla hapse atılıyor ve onlara insanlık dışı işkence yapılıyor.

HABERE YORUM KAT