1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÖZBEKİSTAN

  4. Özbek Zindanlarında Siyasi Tutuklular İçin Değişen Bir Şey Yok!
Özbek Zindanlarında Siyasi Tutuklular İçin Değişen Bir Şey Yok!

Özbek Zindanlarında Siyasi Tutuklular İçin Değişen Bir Şey Yok!

Özbekistan yeni yönetimi, geçtiğimiz günlerde ölen diktatör Kerimov’un kendine düşman olarak gördüğü ve bağımsızlığın ilk yıllarında hapse attığı muhalifleri serbest bırakmak istemiyor.

18 Ekim 2016 Salı 17:13A+A-

Kerimov iktidarının hapse attığı muhaliflerden biri olan Samandar Kukanov’un 23 senelik hapis müddeti bu yıl 6 Ekim tarihinde sona ermişti.

Azadlık radyosunun haberine göre, Özbek yetkililer 72 yaşındaki Kukanov’u hapishane iç kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle yeniden yargılamayı düşünüyor.

Radyoya konuşan Samandar Kukanov’un oğlu Sardar Kukanov babasının durumu ile ilgili şunları söyledi:

Babamı 6 Ekim'de serbest bırakmaları lazım idi. Ben o gün, babamı eve getirmek için Zarafşan’dakı 64/48 bölge hapishanesine gittim. Bana babamın özgür kalamayacağını söylediler. Nedenini sorduğumda hapishane yöneticisi “Baban düzenli olarak Kukanov’u hapishane iç kurallarını ihlal ediyor. Şu anda dosyası soruşturma aşamasında ve ona yeni ceza süreci verilecektir" dedi.

Özbek muhalif Dilaram İshakova’ya göre, Samandar Kukanov’un suçu bağımsızlıktan sonra kurulan ERK partisine üye olması ve maddi destek sağlaması idi. İşte Kerimov bundan dolayı bir devlet şirketinin yöneticisi olan Samandar Kukanov’u hapse atmıştı.

Özbekistan’da hapiste olan dini ve siyasi muhaliflere, sahte suçlamalarla ek ceza süresi verme uygulaması geniş biçimde kullanılan kötü bir yönetmelik. Bu tür suçlamalardan dolayı birçok muhalif senelerce hapishanelerden çıkamıyor.

 

HABERE YORUM KAT