1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KIRGİZİSTAN

  4. Özbek ve Kırgız Gençler Arasında Etnik Boğazlaşma
Özbek ve Kırgız Gençler Arasında Etnik Boğazlaşma

Özbek ve Kırgız Gençler Arasında Etnik Boğazlaşma

Kırgızistan'ın Oş şehrinde Özbek gençlerle Kırgız gençler arasında sürekli yinelenen etnik çatışmaların bir yenisi de çarşamba günü yaşandı.

19 Ağustos 2016 Cuma 13:51A+A-

Kırgızistan’ın güneyindeki Oş kentinde 17 Ağustos gecesi yüzlerce gencin katılımıyla silahlı çatışma yaşandı.

Kırgız polisi çıkan çatışma ile ilgili soruşturma başlattı. Oş şehrinde gençler arasındaki bu tür hareketlenmelerin son günlerde çok sık tekrarlanması bölge halkını tedirgin etti.

Dünya Bülteni'nde yer verilen habere göre Oş şehrinin Qurmonjon Dotha ilçesinde yaşanan kavga gece saat 11-12 sıralarında başladı. Silah seslerinden korkan bölge halkı evlerindeki ışıkları kapatarak çatışmanın sona ermesini bekledi.

Olaya tanık olan Nazgul adında mahalle sakini, “Ben uyumak için erken yatmıştım. Eve damadım gelecekti. Onun için kapıyı açık bırakmıştım. Bir anda kavga gürültüsünden uyandım. Pencereden baktığımda aşağıda gençlerin kavga ettiklerini gördüm. Onlardan bazıları açık bıraktığım apartman kapısından içeriye girdiler. Ben dairemizin kapısını kapattım ancak birileri içeriye girmek istiyordu. Korkudan hemem ışıkları kapattım” dedi.

Oş kenti yetkilileri, kavganın 18-23 yaşlarındaki erkeklerin katılımı ile yaşanan gerçek bir çatışma olduğunu söyledi.

Uzmanlara göre, Oş kentinde yaşanan ilk kitlesel çatışma değil. Geçen yıl da bu gibi kavgalar beş veya altı kez gözlemlendi.

Oş şehri eski emniyet müdürü Abdulda Kaparov durumun ciddi olduğunu söyledi. Kaparov, "Şehirde böyle küçük ya da büyük çaptaki kavgalar devamlı yaşanıyor. Şehirde şimdi durum çok ciddi. Oş şehri buranın Sicilya’sı gibi olmuş. Şehri haydutlar yönetiyor. Ellerinde silahlı kişiler insanları soyuyor. Neredeyse tüm girişimciler soyguna uğradı. Silahı, yüzü maskeli ya da maskesiz kişiler şehirde geziyorlar, insanları korkutuyorlar. Polis ise bunlarla baş edemiyor…” dedi.

2010 yıl yazında Kırgızistan’ın güneyinde yaşanan Özbek-Kırgız çatışmasında binlerce kişi ölmüş ve yaralanmıştı. Oş şehri Özbekistan sınırına çok yakın bir konumda. Şehrin çoğu Özbek gençlerden oluşuyor. Kırgız ve Özbek gençleri arasında sık sık etnik çatışma yaşanıyor.

HABERE YORUM KAT