1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÖZBEKİSTAN

  4. Özbek Muhalifler İstanbul'da Toplanıyor
Özbek Muhalifler İstanbul'da Toplanıyor

Özbek Muhalifler İstanbul'da Toplanıyor

Diktatör Kerimov’un ölümünün ardından harekete geçen Özbek muhalifler, bugün İstanbul’da önemli bir toplantı düzenliyor.

05 Kasım 2016 Cumartesi 12:39A+A-

Özbekistan'ı 27 yıl boyunca yöneten ve 2 Eylül 2016'da ölen diktatör İslam Kerimov'un ardından, yurt dışında yaşayan muhalifleri ilk kez bir araya geliyor. Binlerce Özbek muhalifin siyasi görüşleri ve dini inancından dolayı hapislere atıldığı ve yüz binlerce Özbek'in ülkeyi terk etmek zorunda kaldığı ülkede, rejim karşıtı Özbek halkı harekete g eçiyor. Özbekler, bugün İstanbul'da muhalefet lideri Erk Partisi Genel Başkanı Muhammed Salih'in katılacağı ve konuşma yapacağı büyük Özbek kurultayı düzenliyor. Kurultay Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde gerçekleşecek.

YENİ HÜKÜMET BASKIYLA BAŞLADI

Kerimov'un ölümünden sonra iktidarı ele geçiren Şavkat Mirziyayev önderliğinde kurulan yeni hükümet, halkın büyük tepkisini çekiyor. 1 ay içerisinde Fergana bölgesinin bazı bölgelerinde yüzüne maske takmış özel servis görevlileri tarafından dindar ailelerin evlerine baskın düzenlendiği, yurtdışında olan vatandaşların Özbekistan'da olan aileleri üzerinde polisin baskı kurduğu ve 23 yıldır hapiste yatmakta olan Erk Partisi üyesi, eski milletvekili Samandar Kokan'ın ceza müddetinin Mirziyayev hükümeti tarafından 3 yıl uzatıldığı belirtildi.

MUHALİFLERE ÖZGÜRLÜK İSTENİYOR

Özbekistan Halk Hareketinin kurultayında 5 gündem maddesi üzerinde durulacağı öğrenildi. İşte o maddeler: “Ülkede iktidarı ele geçiren Şavkat Mirziyayev'in halkta büyük tepki oluşturduğu, siyasi görüşleri ve dini inancından dolayı Özbekistan hapishanelerinde yatmakta olan mahkumların serbest bırakılması için yapılması gereken tedbirler, siyasi baskılardan dolayı Özbekistan'ı terk etmek zorunda kalan muhalefet liderlerinin ülkeye dönmesi konusu, mevcut politik, sosyal ve ekonomik durum, muhalefet tabakasının durumunu iyileştirmek yönündeki girişimler, ülkedeki insan hakları ile ilgili genel durum ve bu alanda hükumeti etkileme mekanizmaları, uluslararası kuruluşların gözlemciliği altında özgür ve adil seçimlerin yapılması ile ilgili görüşler.”

 

HABERE YORUM KAT