1. HABERLER

  2. HABER

  3. OYAK’tan Zorunlu Üyelik Rantı
OYAK’tan Zorunlu Üyelik Rantı

OYAK’tan Zorunlu Üyelik Rantı

1960 darbesi sonrası TSK mensuplarına sosyal yardım sunmak için kurulmuş olmasına rağmen inşaattan bankacılığa geniş bir yelpazede boy gösteren OYAK yeni bir rant kapısı buldu.

27 Ekim 2011 Perşembe 02:03A+A-

Asteğmen veya asker öğretmenlere birliklerinde OYAK’a geçici üyelik sözleşmesi imzalatıldığı, her ay maaşlarından 57 liralık kesinti uygulandığı ortaya çıktı. Görev süresi boyunca OYAK’ın yaptığı kesintinin kişi başına bin lirayı bulduğu belirtilirken, yüzbinlerce kişinden kesilen milyonlarca lira aidatın OYAK’a gelir olarak kaldığı ifade ediliyor.

HER AY 57 LİRALIK OYAK KESİNTİSİ

Ordu mensuplarına sosyal yardım için kurulmasına rağmen inşaat, otomotiv, demir-çelik, bankacılık ve sigortacılık gibi iş kollarına atılıp ticaret yapan, mal ve hizmet alımlarında özel şirketler gibi hareket etmekte direnen OYAK’ın ismi bu defa da asteğmenler ve asker öğretmenlerden yapılan kesinti ile gündeme geldi. Askerliğini asteğmen ve öğretmen asker olarak yapan Mehmetçiklerin görev yaptığı süre boyunca OYAK’a her ay 57 lira 37 kuruş ödemek zorunda kaldığı belirlendi.

ZORLA ÜYE YAPILIYORLAR

Vatani görevini tamamlamak için birliğine teslim olan, buradan da Anadolu’da belirlenen bir okula asker öğretmen olarak geçici görevle atanan öğretmenler ile asteğmen olarak hizmete başlayan üniversite mezunlarının OYAK’a zorunlu üye yapıldığı ortaya çıktı. Hizmet başlangıcında imzalatılan belgeler arasında OYAK üyelik sözleşmesinin de bulunduğu, görev yerine intikal öncesi bu sözleşmenin zorla imzalatıldığı vurgulanıyor.

KESİNTİNİN HİÇBİR FAYDASI YOK

Silah altına alınan bu kişilerin asteğmen maaşı veya asker öğretmen maaşı almaya başladığı günden itibaren OYAK’ın üyesi sayılıyor. Fakat bu üyelik sadece maaşlarından kesinti yapmaya yarıyor. Geçici üye adı altında, OYAK’ın haksız yere parasını aldığı Mehmetçik, kurumun üyelerine sağladığı hiçbir imkândan faydalanamıyor. Maaşlarından kesilen para, terhis sonrasında emekliliğe hiçbir şekilde yansımazken, kurum bu sayede milyonlarca lira haksız kazanç elde ediyor.

KESİNTİLER KIYAK EMEKLİLERE GİDİYOR!

Zorunlu geçici üyelik uygulaması ile elde edilen gelirin ‘kıyak emeklilik’ uygulamasına kaynak olarak aktarıldığı iddia ediliyor. Geçtiğimiz günlerde bir büyükelçi emekli olduktan sonra 75 bin TL ikramiye aldığını belirterek isyan etmişti. Kendisinin yıllarını verdiği devlet hizmetinden 75 bin lira ile ayrıldığını belirten emekli büyükelçi, aynı konumda olan bir orgeneralin ise OYAK sayesinde emekli olduğunda 600 bin TL aldığını belirtmişti. İstifa eden eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’in ses kaydında da OYAK’ın Sayıştay denetimi dışında bırakılması gerektiği vurgulanıyordu.

Murat Alan / Yeni Akit 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum