1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. ÖSYM Sınavlarında Dinazor Mantık Uyandırılmak İsteniyor!
ÖSYM Sınavlarında Dinazor Mantık Uyandırılmak İsteniyor!

ÖSYM Sınavlarında Dinazor Mantık Uyandırılmak İsteniyor!

Zeynep Yıldızhan DGS sınavı için gittiği Ankara-Faik Güngör İmam Hatip Lisesi'nin girişindeki aramada polis başörtü iğnelerinin çıkartmasını istedi.

22 Ağustos 2016 Pazartesi 12:55A+A-

Zeynep Yıldızhan, Dikey Geçiş Sınavı için gittiği okulda hukuksuz bir uygulama ile karşılaştı. Okul girişindeki aramada polisin başörtüsündeki iğneleri çıkartmasını istediği Yıldızhan, olayla ilgili şunları aktardı:

Çalışmanın kaygı ve stres yüklü olduğu sınava giriş anında bu yapılanlar isyan edilmeyecek gibi değildi. Bu engellemenin kesinlikle haksızlık ve usülsüzlük olduğunu dile getirdiğimde polis; ''Okul yönetimi böyle istiyor.'' diyerek kestirip attı. Sınav yetkilisi ise; "Basit kağıtta iğne kelimesi yazıyor, ben sizi bunlarla sınava alamam. Başka okullarda alanlar da yanlış yapıyor." dedi!

Aynı usülsüzlükle daha önce YGS sınavına girdiğimde de karşılaşmıtım ve tüm iğnelerim toplanmıştı. https://www.haksozhaber.net/lys-sinavinda-yasakci-zihniyet-38498h.htm
Bimer ve Haksöz'de bu hukuksuzluğu dile getirerek, iğne meselesi hallolmuştu! ÖSYM de kağıda iğneler için izni vurgulamıştı.

Aynı süreçte orada tartışma çıktığında ben: "Bu hukuksuzluk giderilecek, madem iğneyi beğenmediniz basit iğne neyse getirin bu ne demek." diye isyan edince gidip basit iğne olmayan aksine başsız diye tabir edilen iğnelerden getirdiler. Ben bu durum karşısında kaygı ve stres sebebiyle bir de bu engellemeyle karşılaşınca ağladım.  

Olayın kötü yanı ise ben duruma karşı çıkana kadar pek çok kişi iğnesiz geçmiş,''Bu durumda bende mağdur oldum napalım'' diyen örtülü kızların sızlanmasıydı. yani ben basit iğne neyse haksızlığı giderin diyene kadar hiçbir çözüm üretilmemişti.

Yanıma yaklaşan başka bir öğretmen, abartıyorlar diyerek durum karşısındaki tepkisini  dile getirdi sadece.

Onlara; "Konuyla ilgili hemen tutanak tutuyorsunuz. Bu usülsüzlüktür." diye itirazım karşısında ne polis ne öğretmenler ne de sınav görevlisi(ki kendisi hakkında tutulacaktı) tutanak tutmadı.. 
Polis "Benim işim arama yapmak" dedi. Öğretmenler ise "Benim görevim değil" diyerek kabul etmedi. Sanırım her sınava, birde avukat götürmemiz gerekecek!

İğne tartışmasını çıkaran öğretmen bana doğru eğilerek ''Bana yardımcı olup iğne getirdiğini, uzatmamam gerektiğini'' dile getirdi. Bende öğretmene, "Hak ve adalet terimlerinizi tekrar kontrol edin" diyerek sınav salonuna çıktım.

Durumun vehameti bununla da kalmadı çıkışta sınav yetkilisini beklerken öğrendim ki zaten iğne meselesiyle kapıda onca bayanı mağdur eden kişi sınav yetkilisiymiş. Kendisinden tutanak tutmasını istediğimde "Bunu yapamam" diyerek karşı çıktı. Orada yine bir sözlü tartışma yaşandı.
Ne okul müdürü ne diğer görevli öğretmenler ne de polis aşırı ısrarıma rağmen tutanak tutmadı.
Dahası uzun konuşmalar karşısında bayan polis ben karışamam dediği mesele de, aynen şunları dile getirdi: "Dua edin başınızı açmıyorlar."

Ne TDK, ne de Google arama motorunda -basit iğne- diye bir kavram bulamadım. ÖSS belgesinde yer alan basit iğne ibaresinden kastın tamamen keyfi yorumlamayla zulme dönüştürüldüğü, her okulun bu duruma ister engel isterse geçiş verdiğini diğer arkadaşlarımla görüşerek öğrenmiş bulunmaktayım.

Bunlar belki ufak sorunlar gibi göreünebilir ama biz hakkımızı aramadıkça ve ses çıkarmadıkça bu  tipler ne sınav, ne otobüs ne de bürokrasi alanında örtülü bayanlara saygı duymuyor. En ufak bir boşlukta yapabileceği ne varsa yaparak adeta müslüman kadına saldırıyor.
Bundan yıllar önce girdiğim o zaman ki fen lisesi(şimdiki TEOG) sınavlarında da örtümün açtırılması bana beyan edilmiş, açmadığım içinde hakkımda tutanak tutulmuştu.

Peki öğretmen ve polisin usülsüzlüğü karşısında, öğrenci haklarını kim savunacak? Zira şu anda elimde hiçbir belge ve evrak bulunmamakta!

HABERE YORUM KAT

3 Yorum