1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. ÖSO, 6 Günde 33 Köyü Ele Geçirdi
ÖSO, 6 Günde 33 Köyü Ele Geçirdi

ÖSO, 6 Günde 33 Köyü Ele Geçirdi

TSK’nın atış desteğini arkasına alan ÖSO’nun ilerleyişi sürüyor. “Fırat Kalkanı” isimli operasyonun başladığı 24 Ağustos'tan bu yana 33 köy kontrol altına alındı.

30 Ağustos 2016 Salı 10:29A+A-

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından IŞİD ve PYD’nin kovulmasına yönelik Suriye'nin Cerablus kentinde başlatılan “Fırat Kalkanı” isimli operasyonla desteklenen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarının ilerleyişi sürüyor.

15 Köy Daha Alındı

ÖSO, Cerablus'un güneyinde PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’nin elindeki Menbiç, batısında ise IŞİD kontrolündeki el-Bab bölgesine ilerliyor. İki koldan ilerleyen ÖSO, güzergâh üzerindeki 15 köyü ele geçirdi.

Direnişçi gruplar Tamure, Helvancı, Tugher Sağir, Tugher Kebir, Zahiriye, Zor Mağar, Umm Susa, Zehr el-Mağara, Mezera Tamure, Beldag Kebiyr, Beldag Sağiyr, el-Melhamiyye, Yakubiyye, Arab Hasan, el-Mahsenli köylerinde kontrol sağladı.

Del İmad, Hammed el-Ali ve el-Gallas köyleri ise PYD tarafından boşaltıldı.

Dün sabah saatlerinde ise IŞİD, Zahiriye köyünde bulunan direniş mevzilerine canlı bomba saldırısı düzenledi.

PYD’yi Telaş Sardı

Bu arada PYD, Menbiç’in merkezinde bulunan arpa ve buğday depolarını boşaltarak Kamışlı'ya taşıyor.

Dün sabah insanî yardım taşıyan 12 TIR Kamışlı, Amude, Kobani ve Tişrin güzergâhını takip ederek Münbiç’in merkezine geldi. Örgüt mensupları, arpa ve buğday silolarında bulunan tüm zahireleri TIR’larla Kamışlı yönüne sevk etti.

Yeni Şafak'a bilgi veren bölgedeki kaynaklar ÖSO'nun mevcut ilerlemesi dahilinde birkaç gün içerisinde Menbiç'in kaybedilme ihtimalinden dolayı PYD’nin harekete geçtiğini ve ilçede bulunan buğday ve arpa silolarının boşaltıldığını anlattı. Menbiç'ten bilgi veren kaynak PYD’nin zahire stoklarını çaldığını ve binlerce sivilin önümüzdeki günlerde ciddi un ve erzak sıkıntısı yaşayacağını söyledi.

Öncelikli Hedef Menbiç

ÖSO'nun öncelikli hedefi ise Cerablus'un güneyinde bulunan PYD unsurlarının denetimindeki Menbiç'i ele geçirmek. Bunun için güney cephesine yoğunlaşan ÖSO'nun ilerleyişi ise PYD tarafından roket ve havan saldırıları ile engellenmeye çalışılıyor. “Fırat Kalkanı” isimli operasyonla sınırı geçerek Cerablus'a giren TSK'nın zırhlı birliklerini de zaman zaman hedef alan PYD militanları, top atışları ve hava harekâtı ile etkisiz hâle getiriliyor.

Şu ana kadar Cerablus'un 10 kilometre kadar güneyinde kontrolü sağlayan ÖSO, ilerleyişini sürdürerek kısa sürede Menbiç'e ulaşarak burada kontrolü sağlamayı amaçlıyor. ÖSO'nun diğer hedefi ise IŞİD'in Rakka'nın ardından ikinci ana merkezi olarak kabul edilen batıdaki el-Bab bölgesi.

Kentteki Binalar Taramadan Geçiriliyor

Cerablus’un merkezini ele geçiren ÖSO mensupları, kentteki tüm binaları tek tek tuzaklanmış patlayıcılara karşı taramadan geçiriyor. ÖSO tarafından arama yapılan ve güvenli olduğu belirlenen binalardan bazıları karargâh, bazıları ise ilçeye dönen sivillerin barınma alanı olarak kullanılmaya başlandı.

İlçeye olası saldırıları ve sızmaları önlemek için önlemlerini artıran ÖSO, Cerablus'un çevresinde birkaç aşamalı barikatlar kurdu. Bu yöntemle ÖSO, IŞİD ve PYD’nin olası saldırılarını önlemeyi veya etkisini en aza indirmeyi planlıyor.

Operasyon Günlüğü

24 Ağustos’ta başlayan “Fırat Kalkanı” isimli operasyonda ele geçirilen ilk bölge Keklice köyü oldu. Özel Kuvvetler ve tankçı birliklerinin desteğiyle OSÖ, Cerablus kentini kısa bir süre sonra ele geçirdi. İlk günkü harekâtta Cerablus’un çevresinde bulunan Tahtani, Mermal Hacar ve Câmil köyleri de IŞİD'den alındı.

26 Ağustos’ta ÖSO, Tel Şair köyünü IŞİD'den aldı. Türkiye, Cerablus yönünde ilerlemeye çalışan PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan PYD’nin silahlı kanadı YPG'yi vurdu.

27 Ağustos’ta Cerablus'un batısında ilerleyen ÖSO, Hamir Ajaj, Helvaniye (Daknak), Bir Tahtani (Kanköy), Bir Fevkani (Karaköy) ve Treyhim bölgelerini IŞİD'den aldı. PYD’nin kontörlündeki Mezale köyleri de yoğun çatışmaların ardından ÖSO'nun eline geçti. Çobanbey'deki ÖSO birliklerinin ilerleyişi sonrası ise Telc Garbi ile Hadabat köyleri ele geçirildi.

28 Ağustos’ta, harekâtın beşinci gününde ilerleyişini sürdüren ÖSO birlikleri, Ayn Bayda (Akpınar), Amarna, Dabes, Balaban, Bir Kusa, Hacac, Hirbe, Mağayer (Kırkmağar), Nezl Hüseyin köylerini YPG'den aldı. Cerablus'un batısındaki Balveren, Zahiriye ve Mudellele köyleri de IŞİD'den alındı.

29 Ağustos’ta Cerablus'un güneyinde yer alan Hilvanci, Küçük Boldak (Boldak Sağir), Büyük Boldak (Boldak Kebir), Um Susa, Tohar Kebir, Yakubiye, Arap Hasan köyleri ile Temmura ve Dahr Mağara mezraları da ÖSO'nun denetimine geçti.

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT