1. HABERLER

  2. HABER

  3. Orta Afrika'da Korkutan Gelişmeler!
Orta Afrika'da Korkutan Gelişmeler!

Orta Afrika'da Korkutan Gelişmeler!

Orta Afrika'da Seleka üyelerinin bulunduğu bölgenin ablukaya alındığı ve Müslümanların palalarla katledildiği belirtiliyor.

12 Nisan 2014 Cumartesi 15:08A+A-

Ülke basına kapatıldığı için bölgeden sağlıklı haber alınamıyor. Ruanda katliamının bir benzerinin yaşanmasından endişe ediliyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde ürküten gelişmeler yaşanıyor. Ülkede görev yapan barış gücündeki Çad askerlerinin ayrılmasının ardından asayişi sağlamak giderek zorlaştı. Ülke dış basına kapatıldı. Boda bölgesinde 14 bin sivilin ablukaya alındığı ve palalarla katliam yapıldığı bilgileri geliyor.

Orta Afrika'da asayişin neredeyse hiç olmaması, Hristiyan anti-Balaka çeteleri tarafından bir fırsat olarak görülüyor. Çeteler, ülkede kalan az sayıdaki Müslümana yönelik katliam yapıyor. Ülkenin Boda bölgesinde 14 bin sivilin etrafının kuşatıldığı ve bunların palalarla katledildiği belirtiliyor. Orta Afrika'da Ruanda katliamı benzeri bir katliam yapılıyor. 

12 BİN İLAVE BARIŞ GÜCÜ ASKERİ "AMA ÇOK GEÇ"

Çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Seleka generallerinden Abdülkadir Halil, Birleşmiş Milletler (BM)'nin Orta Afrika'ya 12 bin ilave barış gücü askeri gönderme kararını genel olarak memnuniyetle karşıladığını ve bunun ülkedeki gerilimi azaltabileceğini belirtti. 

Ancak Halil, barış gücü askerlerinin 15 Eylül'de göreve başlaması konusunda endişeli olduğunu, bu tarihe kadar ülkenin krizi kaldıramayabileceğini belirterek, askerlerin hemen gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Ülkedeki krizin siyasi olduğu değerlendirmesinde bulunan Halil, siyasilerin sosyal eşitlik, bir arada yaşama ve ulusal uzlaşmayı desteklemesi gerektiğine dikkati çekti.

Başkent Bangui'deki Müslüman topluluğun liderlerinden Muhammed Salih Çibi ise barış gücü askerlerinin gönderilmesinin ''gereksiz'' olduğunu savundu.

Çibi, MINUSCA'nın sadece gerilimi artıracağını öne sürerek, 500 bin barış gücü askeri gönderilse bile ülkede barışın, sorunların temeline inilmediği sürece sağlanamayacağını ifade etti.

DEKOA KASABASINDA ÇATIŞMALAR, EN AZ 37 ÖLÜ

Orta Afrika'da, Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasında Çarşamba günü başlayan çatışmalarda, en az 37 kişinin öldüğü bildirildi. Bir Kızıl Haç yetkilisi çatışmaların ülkenin orta bölgesindeki Dekoa kasabasında yaşandığını söyledi.

Söz konusu kaynak, Hıristiyan anti-Balaka milislerinin eski Seleka savaşçılarının Dekoa'da bulundukları yerlere saldırarak, çatışmayı kışkırttığını belirtti.

Kaynak, "Şu ana kadar 37 ceset saydık ve 10'unu gömdük. Güvenlik zaafiyeti nedeniyle diğer cesetleri toplayamıyoruz" dedi.

Eski Seleka direnişçilerinden Yusuf Adem, savaşçılarının kasabanın kontrolünü elinde bulundurduğunu aktardı. Xinhua'ya konuşan Adem, "Kamplarımızdayken bize saldıran anti-Balaka milislerine cevap verdik" diye konuştu.

Aynı gün kuzeydeki Bossangoa ve Bozoum-Bouar'a giden yol boyunca da benzer çatışmalar oldu. Dekoa ve Bozoum sınırı arasında güvenliği sağlamakla görevli olan Afrika Birliği barış misyonu, gerekli tüm bilgileri topladıktan sonra basına açıklama yapacaklarını duyurdu. 

(Dünya Bülteni)

HABERE YORUM KAT

1 Yorum