1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Ordu, Tahrir'e İndi Kahire Yine Karıştı
Ordu, Tahrire İndi Kahire Yine Karıştı

Ordu, Tahrir'e İndi Kahire Yine Karıştı

Mısır'ın başkenti Kahire, üç hafta aradan sonra yeniden kanlı çatışmalara sahne oldu. Üç gündür devam eden olaylarda 8 kişi öldü, 300'den fazla kişi de yaralandı.

18 Aralık 2011 Pazar 09:29A+A-

Başbakanlık, Halk Meclisi ve Kabine binalarının önü savaş alanına dönerken, çevrede bulunan bazı binalar ateşe verildi. Başbakan Kemal Genzuri, olayların, göstericilere ait futbol topunun Halk Meclisi binasına kaçması ve topu almaya giden bir kişinin dövülmesinin akabinde patlak verdiğini açıkladı. Dün sabah Tahrir Meydanı ve başbakanlık binası önünde göstericilere ait çadırları da yakan ordu birlikleri, bir ay aradan sonra tekrar meydana indi.

Meydana çıkan tüm caddeleri kapatan askerler, göstericilere gaz yerine taş ve sopalarla saldırdı. Dünkü olaylar sırasında polislerin fazla yer almaması ve ilk kez göstericilerle çatışan askerlerin şiddet kullanmaktan kaçınmaması dikkat çekti.

Geçtiğimiz ay İssam Şeref'in yerine geçici başbakanlık koltuğuna oturan Kemal Genzuri, hükümete yakın gazeteler tarafından da sert bir dille eleştirilen açıklamasında askerlerin güç kullanmadığını iddia etti. Genzuri, olayların başbakanlığın yanında 'Kabineyi İşgal Et' eylemi yapan göstericilere ait bir topun Halk Meclisi'nin bahçesine düşmesi ve topu almaya giden gencin askerler tarafından dövülmesinden sonra meydana geldiğini de söyledi.

Olayların daha da yayılmasından endişe edilirken, Yüksek Askerî Konsey'in anayasa çalışmalarını izlemek için oluşturduğu Danışma Konseyi de dağılmanın eşiğine geldi. Müslüman Kardeşler Hareketi'nin 30 üyeli konseydeki 2 üyesini çekmesinden sonra dün de Vasat Partisi lideri ve Konsey'in başkan yardımcısı Ebul Ala Madi, üyelikten istifa etti. Önceki gün de iki üye daha askerlerin uygulamalarından dolayı Konsey'den istifa etmişti. Dünkü çatışmalar sabah saatlerinde askerlerin Tahrir'i kontrol etmeye yönelik başlattığı operasyondan sonra daha da şiddetlendi. Göstericiler başbakanlık ve Halk Meclisi'ne girmeye çalışırken, çevredeki bazı binalar da ateşe verildi. Yüksek Askerî Konsey'in iktidardaki tüm yetkilerini devretmesini isteyen muhalifler, geçtiğimiz ay yaşanan ve 40'tan fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmalardan sonra Tahrir'in bir kısmını ve başbakanlığın önündeki caddeyi işgal etmişti.

CUMALİ ÖNAL / ZAMAN 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum