1. HABERLER

  2. HABER

  3. Oran: Dersim Katliamını Atatürk Yaptı
Oran: Dersim Katliamını Atatürk Yaptı

Oran: Dersim Katliamını Atatürk Yaptı

PROF. Dr. Baskın Oran da Dersim tartışmasına katıldı: Dersim’de isyan yoktu. Devlet tarafından sistemli ve planlı katliam uygulandı. Harekâtı bizzat Atatürk planladı.

20 Kasım 2011 Pazar 10:13A+A-

Prof. Dr. Baskın Oran, CHP’de krize yol açan Dersim Katliamı’yla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dersim Katliamı’nın yakın tarihin en karanlık sayfalarından biri olduğunu belirten Prof. Oran, “Dersim’de isyan yoktu. Devlet tarafından sistemli ve planlı bir katliam uygulandı. Harekâtı Atatürk planlamıştır” dedi.

Dersim Katliamı’yla ilgili çok sayıda araştırması ve makalesi bulunan Prof. Dr. Baskın Oran, olayların içyüzünü Taraf’a anlattı: Oran, şunları söyledi: “Dersim’de isyan falan yoktu. Bunu diyenler tarihle pek fazla ilgilenmeyenlerdir. Devlet o yıllarda tam olarak hâkimdir duruma. Devletin asıl amacı hâkim olmak değil fethetmektir. Örneğin, o dönem demiryolu yatırımının yüzde 60’ı Ankara’nın doğusuna yapılmıştır. Neden peki? Çünkü Dersim’in etrafı çevrilmiş, içerisi büyük ölçüde boşaltılmıştır. Ardından 1937’deki Sadabad Paktı’yla işin uluslararası boyutu da tamamlanmıştır. Sonra da harekât başlamıştır ve harekâtı Atatürk planlamıştır.

CHP’de 1930’ların zihniyeti

Dersim olayı çok farklı bir gelişmedir tarihimizde. Türkiye Cumhuriyeti’nin başka ulusa, ırka tahammülü yoktur. O dönemde Dersim hakkında dört aşamalı bir plan yapıldı. Sonra iç hukuk düzenlendi. Ve başına da asker bir vali getirdiler. Daha sonra harekâtı başlattılar.”

Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün Dersim Katliamı’yla ilgili açıklamalarından sonra CHP’de yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Oran, “CHP kendi geçmişiyle yüzleşemez. CHP hâlâ 1930’ların mantığında ve o döneme ait bir partidir. CHP o görüşlerinde direnmeye devam edecektir. Kimse buna şaşmamalı” diye konuştu. Geçmişe yönelik yapılanları sahiplenmesinin CHP’yi batma noktasına götürdüğünü vurgulayan Oran, “Ama CHP bu anlayışında direndikçe batmaya devam edecektir. CHP’de bir ara Onur Öymen vakası yaşandı. Şimdi de 12 vekil vakası yaşanmaya başladı. 2011 yılında CHP hâlâ 1930’ların anlayışına sahiptir” dedi.

CHP’nin,“O döneme ait arşivleri açın” açıklamasının çok tutarlı olmadığını savunan Oran, sözlerine şöyle devam etti: “O döneme ait birçok belge ayıklanarak bir kısmı İş Bankası Yayınları tarafından iki cilt halinde yayımlandı. Mesele arşivlerin açılıp açılmaması değil. Ortada yaşanan tarihî bir gerçek var. Siyasilerin özellikle de CHP’lilerin ‘arşivleri açın’ açıklamaları siyasî, günü kurtarma olayından başka bir şey değildir. 1930’ların ezberini bugün hâlâ tekrar eden anlayışlar CHP’den kopmadıkça değil ana muhalefet olmak muhalefet bile yapamazlar.”

Fikret Karagöz / Taraf 

HABERE YORUM KAT