1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Ömürleri İsrail Zindanlarında Tükendi!
Ömürleri İsrail Zindanlarında Tükendi!

Ömürleri İsrail Zindanlarında Tükendi!

“İsrail hapishanelerinde 4 bin 800 Filistinli mahkum var. Bunlardan bin 500'ü kronik hasta, 200'ü çocuk 13'ü de kadın"

15 Nisan 2014 Salı 20:24A+A-

Kübra Türk / Yeni Şafak

İsrail hapishanelerinde uzun yıllardır tutuklu bulunan Filistinli mahkûmların özgürlüklerine kavuşması için İstanbul merkezli bir kampanya başlatıldı. Aynı zamanda birer işkence merkezi de olan İsrail hapishanelerindeki mahkûmların durumunu anlatan videolarla desteklenen kampanya Filistinlilerle ilgili çarpıcı istatistikleri de ortaya koyuyor.

İsrail, geçtiğimiz yıl başlatılan barış müzakereleri kapsamında serbest bırakmayı kabul ettiği Filistinli mahkûmları serbest bırakmadığı gibi onlara işkence yapmaya devam ediyor. Çok sayıda uluslararası kurumun baskısına rağmen geri adım atmayan İsrail, 25 yıldır hapishanelerinde tuttuğu Filistinli mahkûmları tek kişilik hücrelerde tutuyor. İsrail'in barış müzakereleri kapsamında verdiği sözleri tutmaması ve uluslararası kurumların çağrılarına kulak vermemesi üzerine harekete geçen 40'a yakın vakıf ve dernek İstanbul merkezli uluslararası platform oluşturarak yeni bir kampanya başlattı.

Yıllarca İsrail hapishanelerinde tutulan ve daha sonra serbest kalan Tayser Soliman'ın İstanbul'da bir araya getirdiği STK'lar 'İsrail hapishanelerindeki Filistinli Mahkumlarla Dayanışma Platformu'nu kurdu. Platform, İsrail'in uluslararası insan haklarını ihlal ederek masum insanları tutuklamasını dünyaya duyurmak amacıyla çarpıcı videolar hazırladı.

25 yıldır tek kişilik hücrede

Sosyal medyada yayınlanan ve dikkatleri Filistinli mahkumlara çeken videoda, 25 yıldır tek kişilik hücrede kalan Filistinli mahkum Samir ebu Naim'in yaşadıkları anlatılıyor. İsrail'in hukuka aykırı bir şekilde tutukladığı Filistinliler tek kişilik hücrelere koyarak mahkûmlar üzerinde kalıcı iz bırakmayı amaçlıyorlar. Mahkemeye dahi çıkarılmadan yıllarını burada geçiren masum insanların birçoğunun yakınlarıyla görüşmeleri de engelleniyor. Platformun hazırladığı videolarda bu bilgiler tüm ayrıntılarıyla kamuoyuyla paylaşılıyor.

1500'Ü KRONİK HASTA 200'Ü ÇOCUK

Filistinli Mahkumlarla Dayanışma Platformu'nun Genel Koordinatörü Tayser Soliman yenisafak.com.tr'ye yaptığı açıklamada, İsrail hapishanelerinde insan haklarını ihlal ederek tutuklanan mahkum sayısının 4 bin 800'e ulaştığını, bunların bin 500'ünün kronik hasta olduğunu söyledi. 13'ünün kadının olduğu mahkumlardan 200'den fazlasının ise çocuk olduğunu açıklayan Soliman, 'İsrail insan haklarını hiçe sayarak tutuklamalara devam ediyor. Her ay ortalama 380 Filistinliyi daha hapishanelerinde mahkum ediyorlar' diye konuştu.

Filistinli çocukların gece kabusu

İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlar, geçtiğimiz ay Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Komisyonu'nun konuyla ilgili hazırladığı raporla da gündeme gelmişti. Raporda, özellikle İsrail'in Filistinli çocuklara yönelik tutuklamalarına dikkat çekilmiş ve bunların tamamının, çocukların psikolojilerinde derin izler bırakması için İsrail tarafından kasıtlı olarak gece yarısı yapıldığı belirtilmişti.

İsrail'in sözüne güven olmuyor

İsrail, 2013 yılında başlamak üzere 9 ayda toplam 78 Filistinli mahkûmu 3'er aylık periyotlarla serbest bırakmıştı. Anlaşma gereği 4'üncü grup mahkûmları da 29 Mart'ta serbest bırakması gereken İsrail yönetimi, salıverme kararını ertelediğini açıklamıştı. Bunun üzerine bir açıklama yapan Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, mahkûmların durumuyla ilgili 15 uluslararası anlaşmaya imza attıklarını açıkladı.

HABERE YORUM KAT