1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. 'Ölüm Timi' Liderine Ömür Boyu Hapis
Ölüm Timi Liderine Ömür Boyu Hapis

'Ölüm Timi' Liderine Ömür Boyu Hapis

ABD'de bir askeri mahkeme, Afganistan'da ''ölüm timi''ne liderlik eden bir askeri tasarlayarak cinayet işlemekten suçlu buldu.

11 Kasım 2011 Cuma 11:01A+A-

Çavuş Calvin Gibbs ve ekibindeki beş asker Afganistan'da görev yaptığı sırada üç sivili öldürmekle suçlanıyorlardı.

Sanık beş askerden üçü suçlarını kabul ederken, diğer iki sanık da Gibbs aleyhine tanıklık yapmayı kabul etti.

Davada cinayetle suçlanan askerlerin de en rütbelisi olan Gibbs, ölenlerin cesetlerinden anı olarak saklamak üzere parmak kestiğini itiraf etmişti.

Hedef olduğu 16 suçlamadan 15'inden suçlu bulunan Gibbs ömür boyu hapis cezasına çarptırılırken, yargıç dokuz yıl hapiste kaldıktan sonra şartlı tahliye için başvurma hakkına sahip olduğuna hükmetti.

calvin-gibbs_amerikan-abd-askeri-afganistan.jpg

Amerikan ordusundan beş askerin Afganistan'da sivilleri 'eğlence için' öldürmekle suçlandığı dava, orduda Ebu Gureyb skandalından bu yana en ciddi skandal olarak nitelenen cinayetlerin ayrıntılarını ortaya çıkarmıştı.

Mart ayında, bir grup askerin Afgan sivillerin cesetleriyle poz verdiği fotoğraflar ortaya çıkmış; bu kişileri öldürür öldürmez kamera karşısına geçtikleri öne sürülmüştü.

Alman Der Spiegel dergisinde yayınlanan fotoğraflarda, askerlerin bir cesedin başını ellerinde tutup gülümsediği görülüyordu.

Bu fotoğraflar mahkemeye delil olarak sunuldu.

Seattle yakınlarında yapılan duruşmada, avukatı, Gibbs'in üç kurbanının parmaklarını kesip bunları savaş anısı olarak sakladığını ve başkalarına hediye ettiğini kabul etti.

Ancak avukat Phil Stackhouse, Gibbs'in bu üç kişinin çatışma sırasında meşru gerekçelerle öldürüldüğünü düşündüğünü, davadaki diğer sanıkların onu bir komplonun içine sürüklediğini öne sürdü.

calvin-gibbs_amerikan-abd-askeri-afganistan-olum-timi.jpg

'Ölüm timi' suçlamaları

Askeri savcı Yüzbaşı Dan Mazzone ise Gibbs'in sırf öldürme isteğini tatmin için cinayet işlediğini savundu.

Buna göre, Gibbs, Kandahar yakınında görevli takımın liderliğini, 2009'da liderlerinin çatışmada yaralanması ardından üstlendi ve saldırılar 'intikam' adı altında başladı.

İddialara göre, askerler iki ayrı vakada karşılaştıkları sivilleri yanlarına çağırıp üzerlerine el bombası atarak sonucu izledi.

Mazzone, Gibbs'in ayrıca birlikte uyuşturucu kullanıldığını ihbar eden bir askere saldırılmasına da öncülük ettiğini, bu askeri tehdit ettiğini anlattı.

Soruşturmalar da 18 ay önce uyuşturucu suçlamaları üzerine başlamıştı.

Basında ''ölüm timi'' diye nitelenen takımın üç mensubu suçlamaları kabul etti ve ifadelerinde sivilleri öldürme fikrinin Gibbs'ten çıktığını; daha sonra olay yerini çatışma sırasında öldürülmüşler görünümü vermek üzere düzenlediklerini söyledi.

Buna göre, askerler çalıntı silahları sivillerin yanına bırakıp onlara saldırgan görünümü veriyorlardı.

Amerikan Savunma Bakanlığı, suçlamaların ve fotoğrafların utanç verici olduğunu kaydediyor; ancak 'sapkınlık' diye nitelenen bu gibi davranışların ülkede görev yapan 100 bin askere mal edilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Ancak suçlamalar Irak'taki Ebu Gureyb cezaevinde ortaya çıkan kötü muamele skandalından bu yana askerler arasında disiplin bozukluğuna ilişkin en ciddi skandal olarak niteleniyor.

BBC

HABERE YORUM KAT