1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. Ölen İran Askerleri Artık İran Basınında...
Ölen İran Askerleri Artık İran Basınında...

Ölen İran Askerleri Artık İran Basınında...

Suriye'de bulunan askeri varlığının uzun zamandır danışman statüsünde olduğunu iddia eden İran, taktik değiştirerek Suriye'de ölen askerlerini açıklamaya başladı.

28 Kasım 2015 Cumartesi 21:44A+A-

İran medyası, Suriye'deki iç savaşta hayatını kaybeden askerlerinin isim ve kimlik bilgilerini yayınlamaya başladı. Bugüne kadar sadece çok üst düzey Devrim Muhafızı generallerin isimleri yer alıyordu,

Washington Post'ta yer alan habere göre, sadece Ekim ayının başından bu yana, 67 İranlı asker Suriye'deki iç savaşta, Esed saflarında öldü. Bu sayıya, Afganistan üzerinden getirilen, savaş sonrası İran'da vatandaşlık verileceği söylenen Şii Hazaralar dahil değil. Haberde, Washington merkezli Demokrasi Savunma Vakfı'ndan İran uzmanı Ali Alfoneh'in "İran, artık o askerlerle gurur duyuyor ve bunu göstermek istiyor" ifadesi yer aldı.

İran, Suriye'de beş yıldır devam eden savaşta Beşar Esed'ın en büyük mali destekçisi oldu. İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü, Suriye'nin savaş yorgunu askerlerine önce danışmanlık, sonra eğitim desteği, daha sonra da bizzat sahada sıcak savaşa katılarak yardımcı oldu. Haberde, Suriye'de savaşmak için Lübnan, Irak ve diğer ülkelerden binlerce Şii milis getirten İran'ın bunlara da eğitim verdiği belirtildi. Ancak bugüne kadar İran medyası, İranlı milislerin bölgedeki rolü ve varlığı ile ilgili olarak, Şii türbelerini korumak için gönüllü ya da Esed'ın ordusuna danışman nitelemeleri yer alıyordu. Sadece Sadık Zibakelam'ın sosyal medyada Cevad Zarif'e yayınladığı bir açık mektupta, İran'ın Suriye'deki rolünü değiştirmesi istenmiş, bunun Şiilik ve İran için bir felakete yol açacağı savunulmuştu. 

Suriye'de savaşan İranlı sayısı tam olarak bilinmezken ABD'li yetkililer binlerce olduğu tahminini yapıyor. Maryland Üniversitesi'nde Şii militan gruplar üzerinde araştırma yapan Phillip Smyth, iki bin veya daha fazla İranlının Suriye'de konuşlanmış olabileceği iddiasında. Yine Symth'e göre, İranlıların ölü sayısı, açıklananlardan daha yüksek ve bunu da yakında açıklamak zorunda kalacaklar.

Pihilph Smyth, "ABD uzun bir dönem Suriye'de Esed'a verdiği destekle İran'ı bölgeden uzak tutmaya çalıştı. İran rejimi, ölen askerlerin isimlerini ve bilgilerini açıklayarak Suriye'nin önemine dikkat çekmeye çalışıyor" şeklinde konuşuyor.

Londra merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Orta Doğu analisti Emile Hokayem ise İran medyasındaki açıklamalara daha farklı yaklaşıyor: "İran, vatandaşlarının kendisinin Suriye'de IŞİD ve diğer isyancı gruplarla hiç mücadele etmediğini düşünüyor olabilirler, diye, medyada bu ölüm ilanlarının alenen ilanına izin verdi"

HAMANEY'İN DANIŞMANI: TÜRKİYE AĞIR BEDEL ÖDEYECEK

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’in yüksek askeri danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, Rus uçağının düşürülmesinin Türkiye için ciddi sonuçlarının olacağını öne sürdü.

İran merkezli Tasnim ajansının aktardığına göre, İsfahan şehrinde yaklaşık 10 bin Devrim Muhafızı üyesinin katıldığı bir toplantıda konuşan Safevi, " Ankara, Rus uçağını düşürerek stratejik hata yaptı. Türkiye bunun için ağır bedel ödeyecek" uyarısında bulundu.

"Türkiye’nin bölgedeki isyancılara destek verdiğini ve Suriye ile Irak’ta güvensizlik yarattığını" iddia eden Safevi, "Türkiye’nin bunları desteklemesi ve Rus uçağını hedef alması stratejisi,  bu ülke için ciddi sonuçlar doğuracak" iddiasında bulundu.

Tümgeneral Safevi, "Rus uçağının Suriye hava sahasında vurulması gerçi bir taktiksel olaydır ancak stratejik sonuçları olacaktır. Türkiye kesinlikle bundan zarar görecektir" diye iddiada bulundu.

İRAN'DA CUMA HUTBESİNDE RUSYA'YA DUA

İran'da Cuma günleri, dini lider Ayetullah Ali Hamaney'i temsilen hutbe veren Cuma imamlarından, Tahran geçici Cuma İmamı Ayetullah Muhammed Ali Muvahhid Kermani, Rusya'nın Suriye'ye düzenlediği hava saldırılarında başarılı olması için dua etti.

Tahran Üniversitesi yerleşkesinde kılınan cuma namazı hutbesinde Kermani, Rusya'nın Suriye'ye düzenlediği hava saldırıyla ilgili, "Allahu Teala inşallah Rusya'ya DAEŞ'i yok etme konusunda daha fazla başarılar ihsan eder" duasında bulundu. Kermani, bu saldırılardan sonra "Suriyenin durumu iyileşiyor. Bir milyondan fazla Suriyeli mülteci Rusya'nın hava operasyonlarından sonra topraklarına geri döndü" şeklinde savundu.

CUMA HUTBESİNDE RUSYA-TÜRKİYE

Hutbenin devamında Kermani, "Rusya ile Türkiye arasında yaşanan olayda ümit ediyoruz ki akıllıca davranılır ve durum iyileştirilir. Ve her iki tarafın soğukkanlı olmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT