Dünya ve İslam Dergisi

Yazarın Tüm Yazıları >

Sunuş

Mart 1990A+A-

Rahman ve Rahim Allah'ın Adıyla

Dünya ve İslam'in ikinci sayısıyla tekrar sizlerle birlikteyiz. İlk sayımız hakkında genelde aldığımız olumlu tepkiler doğal olarak bizi sevindirdi. Burada, dergimizin yayınlanmaya başlaması münasebetiyle olsun, içeriği, niteliği münasebetiyle olsun tebrik eden, beğenilerini sunan tüm dostlara teşekkür ederiz. Elbette Dünya ve İslam'ın olumlu tepkiler yanında, içeriği veya biçimiyle ilgili olarak olumsuz eleştiriler getirenler de oldu. Bu dostlara da teşekkür ederiz. Çıkış yazısında belirttiğimiz bir hususu yeniden vurgulayalım; biz İslam adına ortaya konulan her türlü düşünce ve eylemin Müslümanlarca sıkı bir eleştiriye tabi tutulmasının Müslüman sorumluluğu olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla dergimize yöneltilen veya yöneltilecek samimi eleştirilerden gocunmamız hiçbir şekilde söz konusu değildir, olsa olsa bundan mutluluk duyarız. İçeriği ile ilgili olarak dergiye yöneltilen belli başlı eleştiriler, derginin çeviriye dayanıyor oluşu ve Türkiye gündeminin dergide yer almamış oluşunda yoğunlaşıyor. Derginin çeviri ağırlığını imkanlarımız ölçüsünde, zamanla azaltmaya çalışacağımızı çıkış yazısında belirtmiştik, tekrar hatırlatırız. Derginin içeriğinin Türkiye'yi kapsamaması konusuna gelince; Dünya ve İslam'ın ileri ki sayılarında Türkiye'yi ve Türkiyeli Müslümanları merkez alan çalışmaların yayınlanabileceği söz konusu olmakla birlikte, dergi kendisine alan olarak dünyanın değişik bölgelerindeki İslami hareketleri seçtiğinden, Türkiye gündeminin dergide ağırlık kazanmasının beklenmemesi gerektiği açıktır.

Dergimizin ilk sayısıyla ilgili çokça eleştirilen bir nokta da tashih hatalarının bolluğu oldu. Bazı makalelere ait dipnotlarda karışıklıklar meydana geldi. İran'da yayınlanan İttilaat gazetesinden alıntıladığımız Ahmed Cibril ile yapılan söyleşinin sonunda belirtmemiz gereken kaynak atlandı. 8 Mart 1985'te Beyrut'ta CIA'nın bombaladığı Hizbullah'a ait camiyi görüntüleyen, tarafımızdan konulmuş bulunan, resim Noam Chomsky'nin Uluslararası Terörizm konulu makalesinin sunuş yazısında yer alması gerekirken, bir yanlışlık sonucu Chomsky'nin makalesinin içinde yer aldı. Ayrıca s. 31'de son paragraf içinde, s. 53, 71, 164 ve 165'te ise sayfa sonlarında birer satır düşmesi oldu.

Tüm bu hatalardan dolayı okuyucularımızdan özür dileriz. Bu tür teknik hataların bütünüyle ortadan kaldırılması hemen hemen imkansız olmakla birlikte, elimizden geldiğince dikkatli olmaya çalışacağız.

Üçüncü sayımızda buluşmak ümidiyle...

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR