Sunuş

Eylül 2003A+A-

Rahman ve Rahim Olan Allah'ın Adıyla!

Filistin Dostları Girişimi, Kasım ayıyla birlikte oluşumunun birinci yılını doldurmuş bulunuyor. Bu vesileyle FDG bileşenleri hem bir yılın değerlendirmesini yapmak hem de gelecekle ilgili katılımcıların görüşünü almak gayesiyle 5 Kasım'da geniş katılımlı istişari bir toplantı düzenledi. İlki Ekim 2002'de gerçekleşen bu toplantıda yapılması gerekenler ve uygulanabilir öneriler gündeme getirildi.

FDG'nin 2003 Kasım ayı içindeki ikinci etkinliği ise Siyonistlerin Filistin'i adacıklara ayırıp, Filistinlileri bu adacıklar içine hapsetmeye çalıştıkları'Irkçı Ayrım Duvarı'nın inşa edilişini protesto eden bir basın açıklaması oldu. Berlin'deki 'Utanç Duvarı'nın yıkılışının yıl dönümü olan 9 Kasım tarihi, işgal devleti İsrail'in Filistin'de inşa ettiği 'Irkçı Ayrım Duvarı'na uluslararası tepki günü olarak ilan edilmiş ve başta Filistin olmak üzere 22 ülke 65 kentte 7-9 Kasım tarihlerinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmişti. Filistin Dostları Girişimi, 8 Kasım 2003 tarihinde bir grup aydın, gazeteci, yazar ve gönüldaşı ile Sirkeci Büyük Postane'nin önünde İsrail'i Filistin'de inşa ettiği Ayrım Duvarı nedeniyle protesto etti. FDG adına BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a hitaben Ayrım Duvarı'nın durdurulması ve ABD-İsrail ikilisinin kınanması talebini içeren bir mektup, Kudüs Dergisi Yayın Kurulu Üyeleri tarafından BM'nin Ankara'daki Türkiye Temsilciliği'ne gönderildi ve FDG adına bir basın açıklaması okundu. Bu etkinlikte intifada marşlarıyla yer alan Özgür Çocuk Kulübü, Filistinli genç kardeşlerine kalbi bağlılıklarını dile getirdi.

Bizler dergimizin üçüncü sayısını hazırlarken ülkemizde gündemi tamamen değiştirecek ve İsrail ile de irtibatlı görülen ciddi gelişmeler oldu. İstanbul, 15 Kasım 2003 tarihinde Beyoğlu Neve Şalom ve Şişli Bet İsrail Sinagoglarına yapılan bombalı saldırılarla sarsıldı bir çok insan hayatını kaybetti. Aynı gün FDG adına, Siyonist emperyalistlere ve işbirlikçilerine duyulan öfkenin, Yahudi dindarlara ve mabetlerine yönlendirilmesini hem İslami açıdan hem de insanlık açısından doğru bulmadığımızı ve eleştirdiğimizi ifade eden bir mesaj yayınladık. FDG'nin İstanbul'daki sinagog olayları ile ilgili açıklaması, olayları geriden takip etmemenin sorumluluğu içinde FDG Sekreterliği'nce ittifakla kaleme alındı. Bu metin FDG'yi oluşturan ve nicel keyfiyet de ortaya koyan en aktif bileşenlerinin bilgisi ve oluru dahilinde yazıldı. Mabedleri hedef alan bu tür eylemlerin tevhidi mücadele sürecinde makes bulamayacağı, Lübnan Hizbullah'ı, İslami Cihad ve Hamas yetkilileri tarafından da dile getirildi. FDG'nin bu konuyla ilgili basın açıklamasının tam metnine dergimizde yer verdik.

Bu gelişmelerin vermiş olduğu yoğunluk, dergimizi Ramazan ayında çıkarma hedefimizin Aralık ayına kaymasına neden oldu. Bundan dolayı siz okuyucularımızdan özür diliyoruz.

***

Kasım ayının ortalarında bazı Filistinliler ile İsrailli muhalifler, iki yıl üzerinde çalıştıkları alternatif bir barış girişimi başlattıklarını açıkladılar. 'Cenevre Girişimi' olarak tanıtılan anlaşmadan önce 12 Kasım 2003 tarihinde Ürdün'de bir araya gelen taraflar, ön bir anlaşma imzalamışlardı. Bu projenin mimarları olan Yasir Abdurabbih ile Yoshie Pilline, 1 Aralıkta Cenevre Girişimi'ni tüm dünyaya deklare ettiler. Gayri resmi sivil bir inisiyatifle hazırlandığı öne sürülen 'Cenevre Girişimi', Ortadoğu'da kalıcı barış için alternatif bir plan olma iddiasında. Filistinli direniş grupları ABD'nin desteklediği bu girişimi tam bir ihanet ve aldatmaca olarak nitelendiriyor.

Cenevre Girişimi'nin deklare edildiği günlerde, Mısır'ın başkenti Kahire, önemli bir diğer gelişmeye sahne oldu. İlki bu yılın başlarında gerçekleştirilen ve 'Kahire Diyalogu' olarak anılan toplantıda, aralarında Hamas ve İslami Cihad'ın da bulunduğu Filistinli 13 direniş grubu bir araya geldi. İsrail işgaline karşı ortak bir tavır geliştirilmesi, intifadanın geleceği ve ateşkes gibi konuların masaya yatırıldığı toplantıdan her ne kadar somut bir sonuç çıkmasa da, başlatılan diyalog sürecinin sürdürülmesi açısından önemliydi.

***

Okuyucularımızdan beğeni toplayan Hasan Aycın, yeni bir çizgisiyle yine dergimizdeki yerini alıyor. Değiniler bölümünde Atasoy Müftüoğlu ,'Çürüyüş Çağı' başlıklı yazısıyla, Ali Değirmenci, intifadanın çok yönlü bir mücadele örneği olduğunu irdelediği yazısıyla, Yıldız Ramazanoğlu, Filistinli çocukların uğradığı insanlık dışı fiziksel ve psikolojik muameleleri anlatan bir çevirisiyle ve Rıdvan Kaya, Le Monde Diplomatique'den yararlanarak kaleme aldığı intifadanın İsrail'i yalnızca askeri değil, aynı zamanda sosyo-ekonomik açıdan da zorladığını anlatan yazılarıyla katkıda bulunuyorlar.

Dergimizin makaleler bölümünde ise ilk olarak Ahmet Emin Dağ'ın, 'Ortadoğu'nun Biçimlendiriliş Süreci' başlıklı yazısı yer alıyor. Siyonist işgal devletince bir suikast sonucu şehid edilen Hamas'ın siyasi liderlerinden İsmail Ebu Şeneb ile Ağustos ayında vefat eden Filistinli mücadeleci aydın Edward Said'i anlatan Ahmet Varol ve Abdurrahim Elveren'in kaleme aldıkları yazıları, Alptekin Dursunoğlu'nun 'Liderlerini Yöneten Bir Halkın Direnişi' başlıklı yazısı takip ediyor. Rusya'nın İKÖ'ye Üyelik Başvurusu'nu Fatma Tunç, İsrail'in Kuruluş Yılları'nı Sezai Acar, İsrail'in Kuruluşunda Su ve Göç Faktörü başlıklı çalışmayı Abdullah Kıran, Kudüs'ün Son Mirasçıları'nı Ahmet Ağırakça ve ABD'deki Filistin Lobisi'ni Kuroş Ahmedi kaleme aldılar. Geçen sayıda ilk bölümünü yayınladığımız Abdurrahim Elveren'in hazırladığı İsrail Başbakanları dizisinin ikinci ve son bölümünü de bu sayımızda yayınlıyoruz.

Abdullah Yıldız'ın yönettiği Ahmet Ağırakça, Süleyman Arslantaş, Sefer Turan ve Burhan Kavuncu'nun katıldığı 'Irak Batağında Amerika ve İslami Hareketin Geleceği' başlıklı tartışmayı beğeniyle okuyacağınızı umuyoruz.

Alman N-TV televizyonunun dergimizin sahibi Hamza Türkmen'le, Filistin Enformasyon Merkezi'nin Hamas'ın kurucu lideri Ahmet Yasin'le ve Mustafa Eğilli'nin Irak Alimler Kurulu'nun Başkanı Muhammed Ubeyd el-Kubeysi ile gerçekleştirdiği röportajların ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.

 'Ortadoğu'da Barış Mümkün mü? Nasıl?' konulu soruşturmamıza Süleyman Arslantaş, Abdulvahhab el-Efendi, Bülent Yıldırım, Ekrem Kızıltaş, Fikret Ertan, Lütfullah Karaman ve Hüsnü Mahalli katkıda bulundular.

İnternetteki haber portalımız Aksa Haber'de yayınlanan ve günlük gelişmelerin değerlendirildiği köşe yazılarını ilginize sunuyoruz. Geçen sayılarda Kitaplık bölümünü bu sayımızda Kültür ve Sanat ismiyle değiştirdik. Böylece kitap tanıtımı dışında film tanıtımı gibi başka etkinliklere de yer vermeyi düşündük. Son olarak her zaman istifade edebileceğiniz 'Aksa Haber'den Filistin Güncesi' bölümümüzü bilgilerinize sunuyoruz.

Çaba bizden, başarı Allah'tandır.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR