Dünya ve İslam Dergisi

Yazarın Tüm Yazıları >

Sunuş

Mart 1993A+A-

Yaşadığımız günler tüm dünya genelinde İslami mücadelenin yoğun bir saldırı ve baskı kampanyası ile yüz yüze olduğu bir zaman dilimine tekabül ediyor. İçinde bulunduğumuz ülkede de bu olgu önceye nisbetle kendini daha fazla hissettirmekte Şüphesiz evrensel İslami hareketin karşı karşıya olduğu bu durum, İslami hareketin yükselişinin bir sonucudur. Bu itibarla İslami sorumluluğumuzun bizlere yüklediği görev, gelişmelerden dolayı endişe veya şaşkınlık içine girmek değil, mücadelenin gereklerini yerine getirme yönünde çabalarımızı yoğunlaştırmaktır. Gündem başlığı altında bu konuya değinmeye çalıştık.

Bu sayımızda Irak konusunu ele alan -biri biyografi- üç makalenin çevirisi yer alıyor. E. Kedourie Irak Şiilerini konu alan makalesinde Irak Şiasının siyasi tarihini ele alıyor. Biyografi başlığı altında verdiğimiz, Muhammed Bakır es-Sadr'ı konu alan makalesinde Ş. Mallat Irak'taki İslami muhalefetin genel yapısını ve Şii-Sünni ilişkilerini inceliyor. Şüphesiz mezhebi farklılaşmadan kaynaklanan sorunlar Irak'taki İslami hareketin rejime karşı mücadelesinde en temel handikapı teşkil ediyor. Irak'ta rejime karşı genel muhalefetin başarılı olamayışının arka planını vermeye çalıştığı makalesinde de, F. Abdulcabbar, kısmen bu durumun altını çiziyor.

Bu sayımızda Filistin sorununa ilişkin olarak da biri röportaj olmak üzere üç yazı yer alıyor. Bu vesileyle İslam ümmetinin en temel meselesi olarak Filistin sorunu ve tabii ki mücadelesinin sürekli gündemde tutulmasının gerekliliği hususunu bir kez daha hatırlatmakta yarar görmekteyiz.

Kitap bölümünde İ. Can, Ali Fırat'ın "Din Sorununa Devrimci Yaklaşım" adlı kitabından kalkarak, PKK hareketinin İslam 'a karşı izlediği siyaseti ele alıyor.

15. sayımızda tekrar birlikte olma dileğiyle...

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR