Dünya ve İslam Dergisi

Yazarın Tüm Yazıları >

Sunuş

Eylül 1992A+A-

Rahman ve Rahim Allah'ın Adıyla

3. yılımızın bu son sayısının Gündem'inde Bosna olayına ve Bosna ile daha bir belirginleşen, netleşen bir takım noktalara değindik. 1. Çan'ın konunun tarihsel boyutu ve gelişim sürecini ele alan çalışmasının ise, bugün Bosna'da yaşananların tarihsel arka planını anlamada önemli bir katkı sağlayacağını umarız.

1. Aksu, bu sayımızda yayınlanan çalışmasında, son zamanlarda ivme kazanan sivil toplum - çoğulcu toplum vb. tartışmaların gölgesinde yaşanan ideolojik ve siyasi savrulmaya dikkat çekiyor.

M. B. Olcott, çevirisini sunduğumuz Orta Asya konulu makalesinde, Orta Asya'daki siyasi yapının değişken ve kalıcı yönlerine değiniyor.

Bu sayımızda yer alan bir diğer çeviri de B. R. Rubin'in "Afganistan'da Siyasi Elitler" başlıklı makalesi. Afganistan'da işbirlikçi komünist diktatörlüğün yıkılmasından önce yapılmış bir araştırmaya dayanan makalesinde Rubin; eski rejim, komünist iktidar ve İslami muhalefet şeklinde ortaya çıkan aç ayrı siyasi yapılanma bazında, Afganistan'daki siyasi iktidar ve elitler arasındaki ilişkinin gelişimini incelemiş. Sayısal verileri de kullanarak farklı siyasi elitlerin biçimlenmesine, etnik köken ve eğitim gibi faktörlerin nasıl yansıdığını tesbit etmeye çalışmış. Mücahit grupların iktidarı ele geçirmesinden sonra da devam edegelen çatışma ve mücadele ortamı hakkında da bir takım fikirler sağlayabileceğini sandığımız bu makalenin çevirisini sunarken, bu makalede de oldukça net bir biçimde gözüken ve Batı'nın neredeyse tüm üçüncü dünyada siyasi gelişmeleri açıklamak için, "etnik ayrış(tır)ma"ya dayanan tezleri ön plana çıkartıcı yaklaşımına bir kez daha dikkat çekeriz. Bu yaklaşımın nereye kadar konuyu açıklamak, nereden sonra da yönlendirmek için kullanıldığı çok kere birbirine karışmaktadır. Yine Batılı çevrelerin yoğun bir biçimde gündemde tutmaya çalıştıkları bu açıklama biçiminin, bir yönüyle geçmişte uygulanan sömürgeci politikaların ve emperyalizmin muhtemel planlarının gözden uzak tutulmasına hizmet ederek, olayların /olguların aydınlatılmasına değil, üzerinin örtülmesine katkı sağladığı da bir gerçektir.

Yine bu sayımızda yer alan C. A. Majul'un "Filipinler'de Müslümanlar ve İran" ve F, V. Mehden'in "Malezya ve Endonezya'da İslami Hareketler ve İran Bağlantısı" başlıklı makalelerinde, İran İslam Devriminin Güneydoğu Asyalı müslümanlara etkileri ve bu bölgedeki yönetimlerle İran arasındaki ilişkiler tahlil edilmektedir.

IV. yılımızın ilk sayısı olacak olan 13. sayıda tekrar birlikte olmak dileğiyle...

 

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR