1. YAZARLAR

  2. Sinan Özyurt

  3. Kudüs: "Ufkumuzun Çizgisi”

Kudüs: "Ufkumuzun Çizgisi”

Haziran 2003A+A-

Kudüs, Darus-Selam, Esenlik Yurdu, Barış Diyarı... Tarihimizin ve ümmetimizin kalbi. Tevhidin, adaletin ve özgürlüğün şehri. İlk kıblemiz. İstikametimizi belirleyen işaret taşı...

Kudüs, işgal altındaki yurdumuz. Yüreklerimizde dinmeyen hüznün ve öfkenin diğer adı. Yitirilen özgürlüğümüz. Sahte sınırlarla parçalanmış coğrafyamızın merkezi. Ümmetimizin ve coğrafyamızın kaderinin bütünleştiği şehir. Mecbur olduğumuz geleceğimiz...

Kudüs, yeniden ümmet olma bilincini her daim diri tutan sembolümüz. Özgürlüğümüzün ve kurtuluşumuzun adresi. En ücra bölgelerimize kadar direnişi ve dirilişi pompalayan atardamarımız. İntifadanın başkenti...

Kudüs ve Filistin her bir saldırıdan yahut katliamdan sonra yeniden gündemimize gelmekte. Bizler de her defasında bir şeyler yapamamanın hüznünü ve mahcubiyetini yaşamaktayız. İşte, bu hüzün ve mahcubiyetin bir araya getirdiği duyarlı yürekler, 2002 Nisanında yaşanan Cenin katliamının ardından Filistin Dostları Girişimi'ni (FDG) oluşturdular.

FDG'nin ilk faaliyeti, Filistin ile ilgili günlük haberlerin basına ve tüm ilgililere duyurulması amacıyla (www.aksahaber.net) adresinde yayın yapan bir haber portalının kurulması oldu.

FDG'nin yaşama geçirmeyi planladığı ikinci proje de Filistin meselesi ve uluslararası boyutuyla ilgili 3 aylık bir siyasi analiz, düşünce ve haber dergisinin yayınlanması idi. İsmi 'Kudüs' olarak belirlenen bu 3 aylık dış politika dergisi de geçtiğimiz günlerde çıktı.

Yeni bir başlangıcın heyecanını taşıyan derginin yönetimi ve yayın kurulu, farklı gazete ve dergilerden tanıdığımız yazarlardan oluşmakta.

Hasan Aycın'ın çizgisiyle başlayan dergi kısa değinilerle devam ediyor. Alt Değirmenci, Yıldız Ramazanoğlu, Tuncer Namlı ve Hakan Albayrak'ın kaleminden çıkan değiniler, Kudüs'ün ve Filistin'in bizler için ifade etmiş olduğu anlamı, Filistinlilerin yaşadıkları çileleri ve sergiledikleri direnişi konu ediniyor.

Dergide yer alan ilk makale, Hamza Türkmen imzasını taşıyor. Makalede, Kudüs'ün tevhid tarihi boyunca taşımış olduğu ehemmiyet ve Müslümanlar için neden önemli olduğu ele alınıyor. Kudüs'ün varislerinin, ancak itikatlarına şirk bulaştırmayan muvahhidler olduğu belirtilerek, Kudüs'ün, tarih boyunca olduğu gibi yine İslam'ın eliyle esenliğe kavuşacağının altı çiziliyor. Ardından Prof. Dr. Ahmet Agırakça'nın 'İslam Tarihi Boyunca Kudüs'ün İşgali' başlıklı makalesi yer alıyor. Makalede, Kudüs'ün Hz. Ömer dönemindeki fethinden sonra Haçlılar tarafından işgali ve Selahaddin Eyyubi tarafından kurtuluşu geniş bir biçimde işleniyor. 20. yy'ın başındaki İngiliz işgali ve sonrasındaki Yahudi işgali de makalede ele alınarak, tarihte olduğu gibi bugünde işgalin kalıcı olmayacağı vurgulanıyor. Ahmet Emin Dağ'ın kaleme almış olduğu Kudüs'ün Yahudileştirilmesine dönük çabaları konu edinen makalesi önceki iki makaleyi tamamlayıcı bir mahiyet arz ediyor. Ali Bulaç, ABD'nin küresel operasyonunun Filistin-İsrail boyutuna dikkat çekiyor. İbrahim Karagül'de yine aynı çerçevede, İsrail'in Filistinlileri sürgün etme planlarını bir dehşet senaryosu olarak aktarıyor. Türk-İsrail ilişkilerini ele aldığı makalesinde Alptekin Dursunoğlu, bu İitifakın, küresel dizayn çabalarının bölgesel bir aktörü olduğu gerçeği üzerinde duruyor. Dergide yer alan tek tercüme makale, İran'lı yazar Kuroş Ahmedi'ye ait. Yazar makalesinde, ABD'deki Yahudi gücünün, objektif verilere dayanarak ortaya konulması gerektiğini savunuyor. ABD kitle imha silahlarının varlığını gerekçe göstererek Irak'a saldırı düzenleyip bu ülkeyi işgal ederken ve aynı gerekçeyle birçok devleti de tehdit ederken, İsrail'in nükleer gücü ve kitle imha silahları hiç gündeme getirilmiyor. Turan Kışlakçı 'Kitle İmha Silahları ve İsrail' başlıklı yazısında, İsrail'in devasa nükleer gücüne dikkatleri çekiyor. Makaleler bölümü, Ahmet Varol'un hazırlamış olduğu 'Aksa İntifadası Kronolojisi' ve Mustafa Eğilli'nin 'Irak Krizinin Gölgesinde Filistin' başlıklı yazılarıyla sona eriyor.

Kudüs dergisinin İlk sayısında sıcak gündemle alakalı olarak da, Abdullah Yıldız yönetiminde Ali Bulaç, Ahmet Varol ve Rıdvan Kaya'nın katılımıyla 'ABD'nin Irak Saldırısı ve İslam Dünyasının Geleceği' konulu bir tartışma gerçekleştirilmiş.

Derginin röportajlar kısmında, Hamas'ın siyasi birim Başkanı Halid Meşal, Mescid-i Aksa'nın İmamı Muhammed Hüseyin, Beytül Makdis Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Dr. İsmail Hasan ve 'Soykırım Endüstrisi' kitabının yazarı Norman Frenkelstein ile gerçekleştirilen söyleşiler yer almakta.

Dergi de oldukça geniş katılımlı bir soruşturmaya da yer verilmiş, Farklı kesimlerden yazar, akademisyen, sivil toplum örgütü temsilcilerine 'terör, devlet terörü ve İslami terör' kavramlarını nasıl algıladıkları ve egemen güçlerin 'terör' söylemini kullanarak muhaliflerini yaftalamalarını ne şekilde değerlendirdiklerine dair sorular yöneltilmiş,

Derginin kitaplık bölümünde, tümü yakın dönemde yayınlanmış Filistin ve Kudüs'ü konu edinen beş kitap hakkındaki değerlendirme yazılarına yer verilmiş. Ayrıca 'Kudüs Tarihin Kalbi' isimli kitabıyla alakalı Sefer Turan'la yapılan röportaj da bu bölümde yer almış.

Derginin son kısmı, Aksahaberden iktibaslara ayrılmış. Önce Aksahaberden seçme yazılara tarih sırasına göre yer verilmiş. Son olarak da, bir arşiv niteliği taşıyan 'Aksahaberden Filistin Güncesi' başlığı altında Ocak, Şubat ve Mart aylarında Filistin'de yaşanan gelişmeler kronolojik olarak fotoğraflarla birlikte yayınlanmış.

Bu vesileyle FDG'yi faaliyetlerinden dolayı kutluyor, Filistin ve Kudüs için yapılan etkinliklere yenilerinin katılmasını temenni ediyoruz. Kudüs dergisinin getirmiş olduğu yeni soluğun süreklilik arz etmesini ve ortaya konulan dayanışmanın devamlılığını diliyoruz.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR