1. YAZARLAR

  2. Garip Özer

  3. Hasta Mahkumlar Ölüme Terk Edilmesin!

Hasta Mahkumlar Ölüme Terk Edilmesin!

Eylül 2004A+A-

Geçen ay Diyarbakır D Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Turan ARI adlı Müslüman kardeşimiz hakkın rahmetine kavuştu.

Rahatsızlığından dolayı daha önce iki defa ameliyat geçirmiş olan bu Müslüman kardeşimiz tekrar rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Doktorlar ameliyat olması gerektiğini söyleyince o annesini görmek istediğini belirtmiş. Ameliyat olmadan geri getirilen kardeşimizin durumunun vahameti halinden anlaşılıyordu. Sonraki gün rahatsızlığı artınca tekrar acil olarak hastaneye kaldırıldı. Zaten yeterince uzak olan hastaneye ambulansla değil, ring arabasıyla sedyeye kelepçelenerek götürüldü. Ameliyat esnasında da hakkın rahmetine kavuşmuş. Allah u Teala'dan kardeşimize mağfiret dilerken ailesine de başsağlığında bulunuyor ve Rabbimizden sabr-ı cemil bahşetmesini temenni ediyoruz.

Bu kardeşimizden önce de bu cezaevinde Murat KAYA adlı başka bir Müslüman daha hakkın rahmetine kavuşmuştu. Dört yıldan beri tutuklu bulunan Murat Kaya, geçen yıl kalp rahatsızlığı dolayısıyla hastaneye kaldırılmış; doktorlar tarafından cezaevinde yaşayamayacağı, tahliye edilip dışarıda ameliyatının gerçekleştirilmesi gerektiğine dair heyet raporu verilmişti. Buna rağmen yargılandığı DGM, onu raporun üzerinden bir yıl geçinceye kadar tahliye etmedi.  Tahliye edildikten bir-iki hafta sonra da hakkın rahmetine kavuştu.

Sağlık koşulları ve imkanları yetersiz olan böyle merkezi cezaevlerinde riskli hastalıkları bulunan mahkumlar için alınmış ciddi tedbirler yoktur. Kalp rahatsızlığı, tansiyon, şeker, astım vb. kronik hastalıklara sahip mahkumlar ani rahatsızlık durumunda adeta ölüme terk ediliyorlar. Üstelik bu tür hastalıklara sahip olanların sayısı da epeyce fazla. Cezaevi şehir merkezinden çok uzak. Ayrıca güvenlik gerekçesiyle bir sürü işlemin yapılması bekleniyor. Nakil, sağlıksız koşullarda yapılıyor. Bu durumda hasta vaktinde hastaneye ulaştırılmıyor.

Mahkumların yaşam ve sağlıkları açısından bu konuya duyarlı olunması temennisiyle...

Diyarbakır

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR