1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Fransız Kamuoyunda ABD Saldırısı

Fransız Kamuoyunda ABD Saldırısı

Eylül 1998A+A-

Fransız hükümeti, Amerika'nın Afganistan ve Sudan hedeflerine yönelik roket saldırılarını meşru savunma eylemi olarak isimlendirdi. Devlet başkanı Chirac ve Başbakan Jospin'in birlikte yapmış oldukları basın açıklamasında: "Kenya ve Tanzanya'daki Amerikan hedeflerine yönelik saldırıların faillerinin cezalandırılması noktasında Amerikan hükümeti, terörizme karşı yürüttüğü mücadelede uluslararası toplumun ve Fransa'nın açık desteğine sahip olduğundan emin olmalıdır'', denilmektedir. Sosyalist Dışişleri Bakanı Lang'ın Meclis'te yaptığı konuşmada Amerika'nın Arap ülkelerine konuyla ilgili izahat borcu olduğunu hatırlatmaktaydı. Lang: "Saldırılarının hedefinin belirli bir rejim tarzına yönelik olmadığını açıklamanın önemini anlamalıyız. Bizler de Amerikalılarla açık dayanışma sorumluluğumuzu anlatmak durumundayız."

Günlük yayınlanan "Le Figaro" gazetesinde: "Clinton'a son hadiselerden kaynaklanan itibarını kurtarma noktasında bir manevra olarak algılanacağı su götürmese de bu, ABD'nin yıldırıcı gücüne kuşku düşürmez". Sağcı-milliyetçi cephenin yayın organı "Present", Fransız hükümetinin Amerikan politikasından ayrışabilmek noktasında bu durumu iyi bir fırsat olarak kullanması gerektiğini ve Arap ülkeleriyle dayanışarak dostluklarını kanıtlayabileceğini ifade etmekteydi.

Jospin'in İngiliz meslektaşı Tony Blair'le Fransa'daki Güneybatı seçmen çevresi karşısında yaptıkları ortak açıklamada: "Ümit ediyorum ki, dünyada herkes ABD'nin teröristlere karşı savunma hakkına sahip olması gerektiğini anlayacak", demekteydi.

FAZ,22 Ağustos 1998

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR