1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Emrin Olur Yeni Şafak

Emrin Olur Yeni Şafak

Haziran 1997A+A-

Ordunun siyaset üzerindeki vasilik konumu güçlendikçe, bunun yansımasını en canlı haliyle basının manşet hazırlama tekniğinde izlemek mümkün olabiliyor. Özellikle de spor basını, bu konuda maharetli manşetler bularak, gündemin nabzını tuttuğunu ispata gayret ediyor.

MGK'nın ve Silahlı Kuvvetler'in gündemin tepesine yerleştiği zamanlarda, üniforma kokulu manşetler spor sayfalarını bolca işgal ediyor: "Rasim Kara yönetime tekmil verdi", "Trabzonspor, Çanakkale çıkarmasına hazır", "Sergen'in manevrası sonuçsuz", "Bursaspor'da harekât zamanı", "Federasyon'dan tatbikat emri" v.s. gibi. Körfez Savaşı sırasında da spor sayfalarında gündemle ilgili manşetlere rastlardık: "Fenerbahçe'den dört sorti", "Hakan'dan iki bomba", "Hayrettin patriot gibi". "Kartal hedefi yok etti" türünden manşetlere tebessüm etmemek elde değildi.

Yeni Şafak gazetesi de, ordunun vasilik pozisyonu dolayısıyla modaya uymuş olacak ki, Sultanahmet Mitingi'yle ilgili olarak birinci sayfanın tepesine çıkarttığı 6 maddelik emirname ile okuyucularını hizaya sokmaya çalışmış. Emirname maddelerinin fiilleri alt alta dizildiğinde, okurlara '"emrin olur Yeni Şafak" demekten başka ne düşer ki: "...getirilmeyecek / ...atılmayacak / ...bulunacak / ...bulunmayacak / ...getirmeyecek / ...uyulacak".

Yeni Şafak gazetesinin emirnamesi:

Yalnız Tür Bayrağı

·         Mitinge Türk bayrağı ve İmam-Hatip Liseleri'nin flamaları haricinde hiçbir kurum ve kuruluşun bayrak ve flaması getirilmeyecek.

·         Kürsüden yapılan yönlendirmeler haricinde herhangi bir slogan atılmayacak.

·         Tansiyonun zaman zaman yükselmesi halinde herkes çevresini yatıştırmak için girişimlerde bulunacak.

·         Alana gelirken ve giderken kimse herhangi bir taşkınlıkta bulunmayacak.

·         Görevlilerin alana astıkları afişler ve dövizler haricinde kimse kendi kafasına göre afiş ve döviz hazırlamayacak, miting alanına getirmeyecek.

·         Görevlilerin ikazlarına anında uyulacak.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR