1. YAZARLAR

  2. Numan Gözcü

  3. "Çeçenistan Direnişi”nin video belgeseli yapıldı

"Çeçenistan Direnişi”nin video belgeseli yapıldı

Eylül 1995A+A-

Çeçenistan Direnişi" isimli video belgeseli için, 18 Ağustos 1995 tarihinde Feza Kültür Merkezi'nde bir gala gecesi düzenlendi. Sinevizyon görüntüleriyle gerçekleştirilen gala gecesine Çeçenistan Parlamentosu üyeleri ile Çeçen Dayanışma Derneği'nden misafirler de katıldılar. Gecede bir konuşma yapan Mustafa Necati Özfatura, Çeçenistan'ın geçmişi hakkında bilgiler vererek, devletlerarası münasebetlere ve bunların müslümanlara verdiği zararlara işaret etti. Bir diğer konuşmacı İHH Genel Başkanı Abdurrahman Çiğdem ise Çeçenistan Devlet Başkanı Cevher Dudayev'le yaptığı sıcak görüşmeleri özetleyerek Dudayev'in "İslam ülkelerinin Çeçenistan'a yardım etmediklerini, en büyük yardımcılarının Allah olduğunu" söylemesi ve sonuna kadar direneceklerini dramatik bir biçimde anlatması seyircileri de duygulandırmıştır.

Daha sonra, "Çeçenistan Direnişi" adlı video-belgesel çalışmanın yazar ve yönetmeni Raşit Anaral, film hakkında teknik bilgiler verdi. Belgesel için üç TV filmi süresi kadar stüdyo çatışması yapıldığını, normal bir TV filminde yaklaşık 80-90 civarında sahne varken bu çalışmada 300'e yakın görüntü bulunduğunu, bunun iğneyle kuyu kazmak gibi bir şey olduğunu söyledi. Fikri planda objektif bilgilerin aktarıldığını, bunun için de 200'e yakın gazete ve 300'e yakın dergi, kitap ve dokümandan faydalanıldığını belirtti. Raşit Anaral ayrıca "İslam'ın yayılma dönemindeki gelişmelerde kültürel katkıların büyük payı olacağını" belirterek, görüntülü yayınların etki ve önemini ortaya koymaya çalıştı. Ancak yalnızca kültür ve sanatla işin bitmeyeceği, doğru fikirlerin topluma ulaşmasının da hassasiyetine işaret eden Raşit Anaral, topluma söylenen sözlerin, geri alınamayacağı için büyük sorumluluk taşınmasının gerekli olduğunu belirterek, bilhassa İslam adına geleneksel hataların yarınlara taşınması suçunun işlen-memesinin gerektiğini belirtmiştir. Bunu sağlamak için de topluma hitap edeceklerin, önce Kur'an çalışması yapmasının zorunlu olduğunu söyleyerek, mevcut bilgilerin mutlak Kur'an süzgecinden geçirilmesinin gereğini vurgulayarak sözlerini tamamlamıştır.

Ayrıca geceye katılan Çeçen parlamenterin ilginç açıklamaları da seyircileri bir hayli düşündürmüştür.

Konuşmaların ardından 30 dakikalık "Çeçenistan Direnişi" belgeseli gösterilmiş ve belgeselin satışları yapılmıştır. Belgeselin tüm gelirinin Çeçenistan için kullanılacağı da açıklanmıştır.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR