1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Mahkemeler

Mahkemeler

Temmuz 2001A+A-

Haksöz'ün Toplatılan 113. Sayısıyla İlgili Davaya Devam Edildi.

M. Bahadır Kurbanoğlu'nun dergi sahibi sıfatı ile ve Murat Yıldız'ın yazı işleri müdürü sıfatı ile yargılandığı davanın son duruşması İstanbul 4 nolu DGM'de 25 Haziran'da yapıldı. Savcılık makamının esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması İçin duruşma 29 Ağustos saat 9.30'a bırakıldı. Bilindiği gibi, bu sayı ile ilgili davada sanıkların cezalandırılması yanında dergimizin de süresiz kapatılması talep ediliyor.

Fatih Altaylı Küfür ve Hakaretten Yargılanıyor

Marmara Üniversitesi Fikirtepe kampusu önünde, derslere alınmayan başörtülü kız öğrencilerin yaptığı haklı direnişe ve bu haklı direnişe destek verenlere karşı, Radyo D'de Babıali Yokuşu adlı programda, hakaret ve küfür eden Fatih Altaylı hakkında Şişli 6 Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davaya 5 Temmuz Perşembe günü devam edildi. Sanık Fatih Altaylı ve vekilinin katılmadığı duruşma, sanığın ifadesi alınmak üzere 7 Aralık 2001 Cuma gününe bırakıldı. Fatih Altaylı bu duruşmaya polis zoruyla getirilecek ve ifadesi alınacak.

Yazar Sabiha Ünlü Yazılarından Dolayı DGM'de

Haftalık Selam gazetesinde yayınlanan yazar Sabiha Ünlü'nün yazılarından dolayı gazetenin sahibi ve yazıişleri müdürü hakkında açılan davaya 9.7.2001 Pazartesi günü İstanbul DGM'de yapılan duruşmayla devam edildi. Yazıların müellifi yazar Sabiha Ünlü tanık sıfatıyla mahkemede dinlendi. Yazar, kendisine olayla ilgili bilgi verilmediğini, mahkemeye sanık olarak çağrıldığı kanaatiyle geldiğini, ancak -iddianame kendisine tebliğ edilmediği için- müsnet suçtan haberdar olmadığını belirterek dosyayı incelemek üzere süre talebinde bulundu. Mahkeme heyeti kendisinin tanık sıfatıyla çağrıldığını belirterek yazıların kendisine ait olup olmadığını sordu. Yazıların kendisine ait olduğunu belirten yazar, dosyayı incelemek için süre talep etti. Kendi yazısından dolayı tanıklığına başvurulan Sabiha Ünlü hakkında mevcut bir suç duyurusu olmadığı ve yazının yayınlandığı tarihten itibaren 1 yılı aşkın bir süre geçtiği için Sabiha Ünlü yargılanmayacak. Duruşma 8.10.2001 saat 9.00'a bırakıldı.

Umut Operasyonu Uyutma Operasyonuna Dönüştü

"Kudüs Gecesi" davasıyla birleştirilen "Umut Operasyonu" davasının görüşülmesine 29 Haziran günü Ankara 2 No'lu DGM'de devam edildi. Bir önceki celsede sanık avukatlarından İbrahim Ceylan'ın, Uğur Mumcu'nun Yeni Şafak Gazetesi'nde yayımlanan, İsrail'in K. Irakta bir Kürt devleti kurulmasına yardım amacıyla Barzani'ye 50 milyon $ verdiğini açıklamasına karşın İsrail'in Türkiye Büyükelçisi'nin kendisini tehdit edip etmediğiyle ilgili sorusuna, müdahil avukatlardan Beyhan Mumcu'nun cevabi yazısı mahkeme başkanınca okundu. Sanık avukatlarının, soruşturmanın genişletilmesine yönelik taleplerini reddeden mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı ileriki bir tarihe erteledi.

Fikret Başkaya Cezaevinde

Özgür Üniversite Forumu ve Ortadoğu Araştırmaları Başkanı Fikret Başkaya, 01.06.1999 tarihli Özgür Bakış gazetesinde Abdullah Öcalan'ın mahkeme süreciyle ilgili yazmış olduğu "Tarihi Dava mı?" başlıklı yazısından dolayı 15 aylık hapis cezasına mahkum edilmişti. Cezası kesinleşen yazar, Ortadoğu Araştırmaları Vakfı'nda yapılan basın açıklamasında Türkiye'de resmi ideolojinin düşünen insanlar üzerindeki baskılarına değinerek yapılan zulümleri kınadı. Daha sonra Başkaya, alkışlar arasında Kalecik Cezaevi'ne hareket etti.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR