1. YAZARLAR

  2. İbrahim Turhan

  3. Almanya’dan Bir Ses: Değişim

Almanya’dan Bir Ses: Değişim

Nisan 1992A+A-

Sizleri, Almanya'daki bazı inkılapçı ve tahkik ehli genç müslüman arkadaşlarımızın bir faaliyet çeşidi olarak Düsseldorfta iki seneden beri çıkarttıkları İrşad adlı amatör dergiden altıncı sayımızda haberdar etmiştik. İrşad dergisini çıkartan arkadaşlar Almanya ve Hollanda'nın bir çok şehrinde ciddi kaygılar taşıyan bazı bilinçli Müslümanlarla da irtibatlaşarak çalışmalarını geliştirdiler. Ve İrşad dergisini kapatarak Değişim adıyla daha kapsamlı, daha programlı ve katılımlı bir dergi çıkartmaya başladılar.

Değişim dergisi misyonunu, birincil olarak Avrupa'da yaşayan müslümanların sorunları, çıkmazları üzerinde durarak bunları Kur'an ve onun pratiği olan Rasul'ün örnek hayatı ekseninde tartışıp aydınlatmak, çözümler sunmaya çalışmak olarak belirlemiş. Böyle tutarlı bir çizginin ve sağlıklı, net bir İslami anlayışın Almanya'dan da yükselmesi evrensel İslami hareket için önemli bir kazanç ve -Almanya'daki müslüman cemaatin genel yapısı ve hakim olan İslami anlayışların düzeyi düşünüldüğünde- oldukça değerli bir aşama teşkil ediyor şüphesiz. Değişim, Mart 1992'de yayımlanan ilk sayısının muhtevasıyla güzel bir başlangıç yapmış. Taceddin Şimşek'in, Avrupa'da yerleşmiş Müslümanlara öncelikle yaşadıkları coğrafyaya yönelik bir mücadele tasarlamaları konusunda uyarı yapan "İslam Hakkındaki Önyargılar ve Sorumluluklarımız" başlıklı yazısı derginin tanıtım/sunuş yazısıyla benzer vurguları taşıyor ve bu yönüyle oldukça önemli tesbitler içeriyor. Kemal Ersözlü de "Bir Biçim ve Ahlak Olarak Meşveret" başlıklı yazısında hem şura kavramının önemine ve hem de vahiy kalkışlı, her veriyi vahye göre değerlendiren sahih, Kur'ani anlayışa vurgu yapıyor. Recep Aykan'ın "taklitçiliğin Boyutları" yazısı da önemli bir Kur'an çalışmasına giriş mahiyetinde. Yazıda taklitçi anlayışlar teknolojik ve itikadi boyutlarıyla irdelenerek yol açtıkları tahribata dikkat çekiliyor.

İslami mücadele metodunu incelediği "Nereden Başla(n)malı?" isimli yazısında Mehmet Doğan kardeşimiz vahiy merkezli düşünce ve nebevi hareket için öncelikle tağutların inkar edilmesinin, cahili anlayışlara karşı çıkmanın bir zorunluluk olduğunu ifade ederek "La"sız "illellah"ın kurtuluşa ulaştıramayacağına dikkat çekiyor. Dergide ayrıca Cengiz Şahin'in gençlikle ilgili güzel bir değerlendirmesi, Cezayir sorunuyla ilgili çok güçlü vurgular taşıyan Yasemin Gündoğdu imzalı bir değini ve derginin Abbas Medeni'nin oğlu Üsame Medeni ile yaptığı bir röportaj, kitap tanıtım bölümü ve dünyadaki haberler ve gelişmelerin aktarıldığı Weltspiegel bölümü yer alıyor.

Değişim'i çıkaran kardeşlerimizi tebrik ediyor, vahyi çizgideki anlayışları doğrultusunda bulundukları coğrafyada sürdürdükleri faaliyetlerin bir boyutunu oluşturan bu dergi çalışmasının yüce kitabımızın vaadettiği (13/Ra'd, 11) ilahi değişim için hayırlara vesile olmasını Rabbimizden niyaz ediyor ve onların şahsında Avrupa'daki bütün kardeşlerimize selamlarımızı gönderiyoruz.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR