1. YAZARLAR

  2. Kurtuluş Tayiz

  3. Öcalan, Demirtaş'ı uyarmıştı
Kurtuluş Tayiz

Kurtuluş Tayiz

Yazarın Tüm Yazıları >

Öcalan, Demirtaş'ı uyarmıştı

12 Ekim 2014 Pazar 19:25A+A-

30'dan fazla insanın hayatını kaybettiği olayların çağırıcısı kim olsa herhalde terlerdi. Çiçeği burnunda bir parti başkanının, dahası, liderlik hevesleri taşıyan bir siyasi parti liderinin yol açtığı bu felaketten sonra terlememesi mümkün mü? Demirtaş'ın, Kobani eylemlerine izahat getirmeye çalıştığı basın toplantısında kameralara yansıyan o terleme görüntülerinin kuşkusuz daha derin bir anlamı var. Kolay değil, Kobani eylemlerinin faturası tek başına Demirtaş'a kesildi. Öcalan ve Kandil dururken fatura neden tek başına Demirtaş'a çıktı?  

Bütün bunlar "Apo'yu yeterince tanıyamamaktan" diye düşünüyorum. Demirtaş bile bizzat görüşme şansına kavuştuğu Öcalan'ı yeterince anlamadı. Onu ciddiye aldığından bile şüpheliyim. Hatta kendisini Öcalan'dan daha akıllı, becerikli biri olarak bile görüyor olabilir.

Oysa Öcalan, 2013 Ağustos ayındaki İmralı görüşmesinde Demirtaş'ı "seni liderliğe hazırlıyorlar, farkında mısın?" diyerek uyarmıştı. Ayrıca "Anladım, heveslisin, liderlik yapabilirsin ama ben önderlik tedbirlerimi çoktan aldım, bunu da bil" demişti Demirtaş'a.

Selahattin Demirtaş'ın hatası Amerika ve İsrail'in arkasında olduğu ve Kürt mahallesi üzerinden ikinci bir Gezi rüzgarı estirmeyi amaçlayan projenin aktörlüğüne soyunması... Öcalan, Kobani olaylarını nasıl değerlendiriyor dersiniz? Öcalan, Kobani fırtınasının arkasındaki uluslararası güçleri görmüyor mu? "Bizimkiler Rojava'daki olaylar sebebiyle kızarak sokağa dökülmüş" demiyordur herhalde. Öcalan'ı az çok tanıyanlar, onun böyle apolitik değerlendirmeler yapmayacağını da iyi bilir. Öcalan, ABD ve İsrail'in Kobani üzerinden aslında Türk hükümetini hedeflediğini ve kendisinin de devre dışı bırakılmak istendiğinin farkındaydı. Önceki mesajında Kandil ve HDP'nin aksine IŞİD'in bir İsrail projesi olduğunu, Kobani üzerinden çözüm sürecinin sonlandırılmak istendiğini ve hükümete karşı darbe sürecinin geliştirileceğini açıkça belirtmişti. Bu uyarıyı Kandil ve Demirtaş nasıl yorumladı? 

Demirtaş, ABD dönüşü çağrı yaparak Kürt mahallesi üzerinden ikinci bir Gezi kalkışmasının fitilini ateşledi. Sokaklar yangın yerine çevrildi. 30'dan fazla insanın infaz edildiği olaylar sonucu asker de yıllar sonra iç güvenliği sağlamak amacıyla sokağa çıkmak zorunda kaldı. Hükümet kaosu kısa sürede kontrol altına almayı başardı. En önemlisi de Öcalan'ın müdahalesiydi. Arkasında ABD'nin olduğu bu kışkırtmanın çözüm sürecini vurmayı amaçladığını gören Öcalan, HDP'ye müdahale ederek olayların daha fazla büyümesini engelledi. 30 yıl devletle savaşan Kürt hareketinin lideri, hükümetle diyaloğun önemine dikkat çekerken, daha dün piyasaya çıkan çiçeği burnunda bir siyasi parti liderinin (Demirtaş'ın) ABD'den döner dönmez savaş çağrısı yapması, milleti sokağa dökmesi zaten yeterince çelişkili bir durumdu. Öcalan, ABD'nin Kobani üzerinden çözüm sürecine yönelik müdahalesini boşa çıkardı. Demirtaş, arkasında ABD'nin olduğu ve Türkiye'yi yeni bir şiddet sarmalına çekmeyi amaçlayan bir müdahalenin liderliğine soyunduğu için kaybetti. Demirtaş, tek başına bu işe soyunmazdı, Öcalan'ı yanlış değerlendirdiği için bu tuzağa düştü. Mehmet Öcalan üzerinden yoklanan Öcalan'ın, Kobani rüzgarına ayak uyduracağını sandılar. 30 Ocak 2014 tarihinde internete sızan "ABD'nin Öcalan'ı bertaraf etme" planında da "Öcalan'ın güçlü savaş rüzgarına karşı direnemeyeceği ve ayak uyduracağı" değerlendirmesi yapılıyordu. Kandil ve Demirtaş, Mehmet Öcalan üzerinden gelen İmralı mesajını böyle yorumlayarak düğmeye bastı. Ancak Öcalan, ABD'nin arkasında olduğu bu kaosu kendi pozisyonunu güçlendirerek bertaraf etmesini bildi, faturanın da Demirtaş ve Kandil'e çıkmasını sağladı.

Abdullah Öcalan'ın önderliğiyle ilgili şu özelliği pek bilinmiyor; Öcalan, liderliğini devlete karşı savaşından daha çok kendi örgütüne karşı verdiği mücadeleye borçludur. Bu tespit başkasına değil, bizzat Öcalan'ın kendisine aittir. Kobani üzerinden ABD, Öcalan'a yönelik küçük bir darbe denemesinde bulundu, ancak Öcalan, bu darbeyi kendi pozisyonunu pekiştirerek savuşturdu. Öcalan'ın Demirtaş'ı uyarırken bahsettiği "Seni lider olarak hazırlıyorlar, ancak ben önderlik tedbirlerimi almışım" sözü de sanki tam da bugünler için söylenmiş. 

TÜRKİYE

YAZIYA YORUM KAT