1. HABERLER

  2. HABER

  3. Obama'dan Kudüs Konusunda Geri Adım
Obamadan Kudüs Konusunda Geri Adım

Obama'dan Kudüs Konusunda Geri Adım

Bu yılki parti programında Kudüs'ün İsrail'in başkenti olduğu ibaresine yer vermeyen Obama, geri adım attı.

07 Eylül 2012 Cuma 11:08A+A-

ABD'de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimi öncesi, Obama ve Romney adeta İsrail'e bağlılıklarını göstermek için çırpınıyor. Cumhuriyetçilerin başkan adayı Mitt Romney, Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan ederek İsrail'i asla eleştirmeyeceğini açıklamasının ardından, Demokrat Parti adayı Obama'da parti programına ''Kudüs İsrail'in başkentidir ve öyle de kalacaktır'' cümlesini koydurdu.

ABD'de Demokrat Parti Ulusal Kurultayı'nda onaylanan parti programına, ''Kudüs İsrail'in başkentidir ve öyle de kalacaktır'' cümlesi ve Tanrı'ya atıf yapan ifade, tartışmalı bir oylamanın ardından tekrar konuldu. Programda söz konusu iki değişikliğin yapılmasını içeren teklif, parti delegelerince yapılan sesli oylama yöntemiyle kabul edildi. Ancak Kurultay Başkanı Los Angeles Belediye Başkanı Antonio Villaraigosa'nın, değişikliklerin kabul edildiğini açıklamadan önce üç kez oylama yaptırması dikkati çekti. Bu üç oylamada da, değişikliklere ''hayır'' diyenlerin sesinin, ''evet'' diyenlerle hemen hemen aynı olduğu gözlendi. Villaraigosa'nın ''evet''lerle ''hayır''lar arasındaki ayrımın çok belirgin olmamasına rağmen, üçüncü oylamadan sonra, değişiklik tekliflerinin kabul edilmesi için gereken üçte iki oy çoğunluğuna ulaşıldığını açıklaması üzerine bazı delegelerden yuhalama sesleri duyuldu.

OBAMA'NIN KİŞİSEL GÖRÜŞÜNÜ YANSITMAK İÇİN İLAVE EDİLMİŞ
Demokrat Parti'nin dün kabul ettiği programda, partinin daha önceki programlarında yer alan ''Kudüs, İsrail'in başkentidir ve öyle de kalacaktır'' cümlesi ve ''Tanrı'' kelimesinin çıkarıldığı görülmüştü. Demokrat bir yetkili, bu iki ifadenin, ABD Başkanı Barack Obama'nın kişisel görüşünü yansıtmak amacıyla programa tekrar dahil edildiğini belirtti. Amerikan medyasında da, Obama'nın Kudüs ve Tanrı konusunda sözkonusu değişikliklerin yapılması için bizzat müdahalede bulunduğu yönünde haberler çıktı. Cumhuriyetçiler, programın daha önce onaylanan versiyonunda Kudüs'le ilgili cümlenin çıkarılmasını, Obama'nın İsrail'e destek konusunda zayıf kaldığının bir göstergesi olarak nitelemişti.

ABD BAŞKAN ADAYLARI İSRAİL'E BAĞLILIK VE HİZMETTE YARIŞIYOR

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Mitt Romney, programın ilk halinde ''Tanrı'' kelimesinin yer almamasıyla ilgili olarak da, ''Bunun, Demokrat Parti'nin Amerikan halkının genel eğiliminden ne kadar uzak olduğunu gösterdiği'' görüşünü dile getirmişti. ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan adayı Mitt Romney, başkan seçilirse İsrail 'i asla eleştirmeyeceğini açıklamıştı. Kudüs'te dış politikaya ilişkin görüşlerini açıklayan Romney, Kudüs'ü de İsrail 'in başkenti olarak ilan etmişti.

CLİNTON'DAN OBAMA'YA DESTEK
ABD'nin eski başkanlarından Bill Clinton da, kurultayda, Obama'ya desteğini çok net biçimde ortaya koyan bir konuşma yaptı. Clinton'ın 48 dakika süren ve seyircileri defalarca coşkuyla ayağa kaldıran konuşması, siyasi hayatının en etkili konuşmalarından biri şeklinde yorumlandı. Clinton, "Eğer, herkesin eşit fırsat ve sorumluluklara sahip olduğu, herkesin birbiri için var olduğu bir topluma sahip bir Amerika istiyorsanız, Obama ve Biden'a oy vermelisiniz'' dedi. ABD'deki Yahudi lobisinin önde gelen isimlerden ve Obama'nın sağ kolu olarak bilinen Joe Biden Türkiye'ye yönelik söylediği ''Siz ABD'ye muhtaçsınız, ancak ABD'nin Türkiye'ye ihtiyacı yok."sözleriyle tanınıyor. (Milli Gazete)

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT