1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Ö. Faruk Tekbilek, İsrail'e Boykotun Neresinde?
Ö. Faruk Tekbilek, İsraile Boykotun Neresinde?

Ö. Faruk Tekbilek, İsrail'e Boykotun Neresinde?

Türkiyeli ünlü müzisyen Ömer Faruk Tekbilek İsrail’de yeni bir konsere hazırlanıyor.

05 Ekim 2011 Çarşamba 14:55A+A-

Gazze’ye uyguladığı abluka ve Filistin halkına yönelik katliamlarının ardından Siyonist İsrail’e yönelik yaygınlaşan boykot, uluslararası düzeyde karşılık görmüş ve dünya çapında önemli müzisyenler işgal ve ırkçı ayrım duvarını protesto amacıyla İsrail’de konser vermeyi reddetmişlerdi.

Türkiyeli Müslümanların da İsrail’le askeri-diplomatik-ticari vs. ilişkilerin haricinde kültürel düzeyde kurulan/kurulacak olan ilişkilere yönelik tepkileri ses getiren eylemlerle neticelenmişti.

Özellikle Mavi Marmara sürecinden sonra İsrail, uluslararası kamuoyu nezdinde daha büyük bir kültürel boykota maruz kaldı. İşgali reddetmeyen İsrailli sporcular, müzisyenler, yazarlar vs. birçok yerde protestoya maruz kaldılar.

Bütün bu insani boykot çabalarına rağmen yaptığı Doğu-Batı sentezi müziği ile dünya çapında tanınan Ömer Faruk Tekbilek’in 16 Ekim’de İsrail’de konser verecek olmasının utanç verici bir durum olacağı muhakkak. Nitekim Mavi Marmara gemisinde Gazze’ye insani yardım götürmek için bulunan Arap asıllı İsrail milletvekili Hanan Zuabi de bu gerçeği görerek birçok müzisyen İsrail’de konser vermeyi reddederken Mavi Marmara şehitlerinin ülkesinden Tekbilek’in konser vermeye gelmesini anlamsız ve saçma buluyor. Zuabi’ye göre bu gibi etkinlikler işgal ve apartheid/ayrımcı rejimlerin gerçekliğini örtbas etmeye hizmet eder.

İmam hatip mezunu olan Ömer Faruk Tekbilek, müziği “dua etmek” olarak niteliyor ve “Allah’a gitmenin bir yolu” olarak tanımlıyor. Nitekim sufi müziği Batı tekniğiyle buluşturarak halkların kardeşliğine hizmet etmek istediğini ifade ediyor. Ancak İsrail zulmünden kurtulmak için her dakika Allah’a “dua eden” Filistin halkı başta olmak üzere insanlığını yitirmemiş tüm halkların düşmanı olan İsrail’e ve bu işgal devletine destek veren kitleye hangi enstrümanının teliyle kardeşliği anlatacağı merak konusu!

Konser 16 Ekim’de Ölü Deniz’de…

Tekbilek, 16 Ekim 2011’de İsrail’de Ölü Deniz’de “Tamar Festivali”ne katılıyor. Sahneye Akbank Caz Festivali’nde vereceği konser Türkiyeli Müslümanların tepkisiyle engellenen Ensemble grubuyla beraber çıkacak… İsrailli grup Ensemble’nin solist ve gitaristi Itamar Erez ile birlikte daha önce de konserler veren Tekbilek, İstanbul’daki Ramazan festivallerine de katılmıştı.

İsrail’in acısını yaşayan halkların; Mavi Marmara şehitlerimizin ailelerinin nazarında “meleklerin lisanı” olarak tanımladığı müziğe hürmet bekliyorsa Tekbilek, hiç olmazsa Pink Floyd’un önemli ismi Roger Waters’ın gösterdiği duyarlılığı göstermesi gerek!

HAKSÖZ-HABER

HABERE YORUM KAT

2 Yorum