1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Nusra Cephesi, El Kaide'den Ayrıldı
Nusra Cephesi, El Kaide'den Ayrıldı

Nusra Cephesi, El Kaide'den Ayrıldı

Nusra Cephesi'nin lideri Colani ilk kez yüzünü saklamadan kamera karşısına geçti ve örgütün, Suriye devrimini kurtarmak için El Kaide ile bağını kopardığını açıkladı. Nusra Cephesi'nin yeni ismi "Şam Fethi Cephesi" oldu.

28 Temmuz 2016 Perşembe 20:13A+A-

Nusra Cephesi lideri Ebu Muhammed Colani, ilk kez yüzünü saklamadığı bir video kaydı yayınladı ve örgütün, El Kaide ile bağını kopardığını açıkladı. Kararı "Suriye devrimini kurtarmak" için aldıklarını söyleyen Colani, grubun ismini de 'Şam Fethi Cephesi' olarak değiştirdiklerini duyurdu.

Colani, "Şam Fethi Cephesi'nin herhangi bir dış bağlantısı olmayacak. Yeni grubun amacı, Suriye'deki mücahid grupların arasındaki mesafeleri yakınlaştırmaktır. El Kaide ile bağlantımızı kesmek uluslararası arenaya bahane vermek istemeyen Suriye halkının isteği üzerinde oldu. Bizim durumumuzu anlayışla karşıladığı için için El Kaide'ye teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

Fethul Şam Cephesi’nin Kurulma İlanı

Bismillahirrahmanhirrahim

Hamd alemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur. Salat ve Selamların en faziletlisi Allah’ın resulü Muhammed’e (sav), onun ehli beytine ve ashabına olsun. Şöyle ki:

Her yerdeki Müslüman kardeşlerime…. Suriye’nin şerefli halkına…

Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berekatihu

Teşekkürlerimizi kardeşlerimize, genelde el-Kaide’deki kardeşlerimize, özelde ise Dr. Eymen el Zevahiri ve yardımcısı Şeyh Ahmed Hasan Abu el Hayr’a iletiyoruz, Allah onları korusun.

Onlara, Şam Ehli’nin çıkarlarına, cihada ve onların devrimine öncelik verdikleri bu duruşlarından dolayı ve cihadın kazanımları hakkındaki isabetli değerlendirmelerinden dolayı teşekkürlerimi bildiriyorum.

Bu onurlu duruş, tarihin yıllıklarında nurdan harflerle işlenmiş olacaktır.

Bu mübarek liderlik toplumun ihtiyaçlarını ve üstün çıkarlarını herhangi bir muayyen grubun çıkarlarından her zaman üstün tutmuştur ve tutmalıdır da.

Onlar, Şeyh Usame bin Ladin’in (Allah ona rahmet etsin) sözlerini pratiğe döktüler. Hani o şöyle demişti : “Ümmetin maslahatı Müslüman devletin maslahatından, Müslüman devletin maslahatı herhangi bir cemaatin maslahatından, bir cemaatin maslahatı ise bir bireyin maslahatından önce gelir.”

Biz, Nusret Cephesi Genel Komutanlığı, mezkur mübarek liderliğin genel direktifleri ve prensipleri doğrultusunda, Şam ehline ve onların cihadına yardım etme vucubiyetimiz ile, halkın omuzlarındaki yükü sağlam inançlarımızı esnetmeden ve herhangi bir taviz vermeden, korumaya devam edeceğimiz Şam’daki cihadın devamının gerekliliği açısından hafifletmek uğruna, bu yüce amaca ulaştıracak ve hedeflerimize varmamıza yardımda bulunacak İslami olarak meşru olan tüm araçları vesile kılarak, Mücahid gruplarla kendi aramızdaki mesafeyi kapatma niyetimiz ile temeli Şura olacak olan ve Şam ehlinin kitlelerini birleştirecek, ülkelerini özgürleştirecek, imanlarına zafer ulaştıracak ve iman şehadetlerini yükseltecek, Şam ehlinin isteklerini yerine getirecek ve liderleri bir el-Kaide kolu olan Nusret Cephesi’ni vurma bahanesiyle acımasızca Müslüman Şam halkını vuran ve onları yerlerinden eden ABD ve Rusya olan uluslararası toplumun aldatmacalarını ortaya çıkartacak bir birleşik vücut meydana getirmeyi umuyoruz.

Dile getirilen bu sebepler doğrultusunda, Nusret Cephesi adı altında yapılan tüm operasyonların tamamen durdurulduğunu ilan ediyor ve “Cebhetul Fethul Şam” adı altında amel edecek yeni bir grubun teşkil edildiğini ilan ediyor ve bu yeni grubun herhangi bir dış yapı ile bir bağı olmadığını bildiriyoruz.

Yeni örgüt şu hedeflere varmayı amaçlamaktadır:

-Allah’ın dininin ikamesi ve tüm insanlar arasında adaletin tesis edilebilmesi için yasama olarak O’nun şeriatını getirmek.

-Mücahidlerin saflarını birleştirmek ve Şam topraklarını Tağut Beşar ve onun müttefiklerinden temizlemek için tüm gruplar arasında birliği tesis etmek için gayret göstermek. Allah Azze ve celle diyor ki “Ve Allah’ın ipine birlikte sımsıkı sarılın ve tefrikaya düşenlerden olmayın.”

-Şam Cihadını korumak, onun devamlılığını sağlamak ve tüm İslami araçları bunu için seferber etmek.

-Müslümanların hizmetinde olmak için gayret göstermek, günlük ihtiyaçlarını karşılama, zorluklarını mümkün olan her şekilde hafifletmeye çalışmak.

-Kitleler için güvenliği, istikrarı ve onurlu yaşamı tesis etmek.

Velhamduillahi Rabbul alemin

Kardeşiniz Ebu Muhammed el Culani

EL KAİDE İZİN VERMİŞTİ

Gün içerisinde El Kaide, Suriye'deki kolu Nusra Cephesi'nin, birliğini korumak için örgütle ilişkisini kesme konusunda özgür olduğunu açıklamıştı. Duyuru, örgüt lideri Zevahiri'nin yardımcısı Ahmed Hasan Ebul Hayr tarafından okunmuş ve şu mesajlar verilmişti:

"Eğer örgütle bağınız, sizin birliğinize ve tek vücut olarak operasyon yapmanıza mâni oluyorsa, bu örgütsel ilişkiden vazgeçebilirsiniz."

Suriye'deki diğer muhalifler grupların, sahada en etkili gruplardan biri olarak gösterilen Nusra Cephesi'ne, El Kaide bağlantısını kesmesi için baskı yaptığı biliniyor. Ancak Nusra Cephesi, bu baskıya karşı direniyordu. Zira Nusra Cephesi El Kaide'yle ilişkisini kesme konusunda içinde bölünmüş durumdaydı.

Son dönemde Esed'in Halep'teki muhalif bölgeleri kuşatmasıyla Nusra Cephesi ile ortaklık kuran muhalif grupların El Kaide ile bağlantısını kesmesi için baskılar daha da artmıştı.

Muhalifler, Nisan 2016'dan sonra Halep'e yönelik saldırılarını yoğunlaştıran Esed'e karşı Nusra Cephesi ile birlikte Fetih Ordusu adı altında bir koordinasyon odası kurmuştu. Ahrar-u Şam ve Faylak-uş Şam gibi önemli muhalif grupların da katıldığı Fetih ordusu adlı koordinasyon odası, muhaliflerin daha önce de başvurduğu bir uygulama. Fetih ordusu, İdlib'in Esed'den muhaliflere geçmesinde belirleyici rol oynamıştı.

HABERE YORUM KAT

6 Yorum