1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Nusayri ve Kürt Devleti (mi) Kuruluyor(?)
Nusayri ve Kürt Devleti (mi) Kuruluyor(?)

Nusayri ve Kürt Devleti (mi) Kuruluyor(?)

PYD’nin Esed-Baas güçleriyle anlaşmalı bir biçimde bölge yönetimini çatışmasız bir biçimde devralması ve bayrak göstermesi en iyi ihtimalle bir tiyatral gösteriye daha ileri boyutta ise başarılı bir psikolojik savaşa delalet eder.

26 Temmuz 2012 Perşembe 02:19A+A-

 

Nusayri ve Kürt Devleti (mi) Kuruluyor(?)

Kenan Alpay

Bütün yıkım ve katliam politikalarına rağmen Suriye’deki halkın direnişi Esed-Baas cuntasının sonunu hızlandırıyor. Ordu, Muhaberat ve Şebbiha güçleri tarafından yapılan katliamlarla önü alınmak istenen direniş güçlenerek büyüyor.

Rusya ve İran’ın Baas rejimine açık ve ısrarlı desteği, AB ve ABD’nin diplomatik ilişkiler yumağında süreci ilgisizliğe terk ederek boğma girişimleri beklenen sonuçları vermedi. Bu süreçte Suriye direnişinin potansiyelindeki İslami nitelik giderek belirginlik kazandı ve belirleyici hale geldi.
Hem İsrail nezdinde hem de AB, ABD ve Rusya nezdinde Baas-Esed rejimi tarafından Suriye halkının daha fazla yıpratılması, kolunun kanadının iyiden iyiye kırılmasında yüksek faydalar umuluyor. İşte bunun için Suriye halkına karşı hemen her şehirde girişilen katliamlar sonuçsuz kınama mesajlarıyla geçiştiriliyor.

Batıya Nusayri, Kuzeye Kürt Devleti

Esed-Baas cuntası, Suriye’nin tamamında kontrolü kaybederse Asi nehrinin batısına çekilerek Lazkiye merkezli bir Nusayri-Alevi devleti kurmak üzere planlar yapıyormuş.

Ajanslardan yoğun olarak geçen haberlere bakılırsa Esed-Baas cuntası bu amaçla Sünni unsurlara karşı etnik-mezhebî tehcir politikasına hız vermiş. Diğer bölgelerdeki Nusayri-Alevi unsurları da Asi nehrinin batısına doğru çekerek iktidar alanını mikro düzeyde de olsa korumayı hedefliyorlarmış.
Esed-Baas rejiminin iktidarı altında kurulacak Nusayri-Alevi devletiyle Suriye’de başarıya ulaşması muhtemel bir İslamcı rejimin Akdeniz’e açılması engellenmesi öngörülüyor anlaşılan.

Suriye halkı, katliam ve yıkımları dolayısıyla cezalandırmak istediği Esed hanedanı ve Baas oligarşisine Lazkiye’de iktidar ve yaşam imkânı verir mi? Şam, Halep, Humus, İdlip, Der’a ve diğer şehirlerden Esed-Baas cuntasını söküp atmak için ölümüne bir mücadeleye giren Suriye halkı “Lazkiye Nusayri Devleti” projesini ne yapar? Saygı ve sevgiyle karşılamaz herhalde.

Suriye direnişi en makul olanı yapacak ve “Lazkiye Nusayri Devleti” projesini hem Esed-Baas oligarşisinin hem de bu projeye destek veren emperyalistlerin kafasına çalacaktır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Yazının Devamı… 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum