1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. NİJERYA

  4. Nijerya - S. Arabistan: Hac Anlaşmazlığı
Nijerya - S. Arabistan: Hac Anlaşmazlığı

Nijerya - S. Arabistan: Hac Anlaşmazlığı

Nijerya, Suudi Arabistan'a hac ziyareti için yapılan uçak seferlerini askıya aldığını açıkladı.

28 Eylül 2012 Cuma 00:26A+A-

Nijerya, Suudi Arabistan'a hac ziyareti için yapılan uçak seferlerini askıya aldığını açıkladı.

Karar, Suudi Arabistan'ın, erkek refakatçisi olmadığı için ülkeye almadığı 171 hacı adayını sınırdışı etmesini izliyor.

Nijerya meclis başkanı, çıkan sorunlarla ilgili girişim ve şikayetlerde bulunmak üzere Suudi Arabistan'a bir heyet gönderileceğini bildirildi.

Suudi yetkililer, kadınlara refakat eden erkek akrabaları olmadığı için ülkeye girişlerine izni verilmediğini söylüyor.

Ancak Nijeryalı diplomatlar, Nijerya Hac Komitesi ile Suudi Arabistan arasında yapılan anlaşmanın, kadınların kendi bölgelerindeki hac komitesi yetkililerinin refakatinde hacca gitmelerine izin verdiğini söylüyor.

Yüzlerce kadın, pazar gününden bu yana Cidde ve Medine'deki havalimanlarında tutuluyor.

Nijerya'ya geri gönderilen 171 kadın, Suudi Arabistan'da çok kötü koşullar altında bekletildiklerini, az sayıda tuvaleti paylaşmak ve yerlerde yatmak zorunda kaldıklarını açıkladı.

Nijerya'nın Suudi Arabistan büyükelçisi Ebubekir Şehu Bunu, Suudi dışişleri bakanlığına resmi protesto notası verdiğini söyledi.

Büyükelçi, BBC'ye yaptığı açıklamada, "alıkonulanların erkek akrabalarının refakat etmediği 25-35 yaş arasındaki kadınlar olduğunu, 45 yaş üstü kadınların Suudi yetkililer için kaygı nedeni olmadığını" belirtti.

Muhabirler, Suudi yetkililerin Afrikalı kadınların çalışmak için hacdan sonra ülkede kalmaya devam edeceği kaygısıyla böyle bir uygulamaya girişmiş olduklarını belirtiyor.

'Soyadı anlaşmazlığı'

Nijerya'ya geri gönderilen ilk kafilede yer alan Bilkisi Nasidi, eşleriyle soyadlarının tutmaması nedeniyle kendilerine izin verilmediğini belirtti.

80 milyon Müslüman nüfusa sahip olan Nijerya'da kadınların yaygın olarak kendi soyadlarını taşımaya devam ettiği biliniyor.

2011'de dünya genelinde üç milyona yakın kişi hacca gitti.

BBC

HABERE YORUM KAT