1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Katliam, İsrail Konsolosluğu'nda lanetlendi
Katliam, İsrail Konsolosluğunda lanetlendi

Katliam, İsrail Konsolosluğu'nda lanetlendi

Sol kuruluşlar, İsrail Konsolosluğuna yürüdü. Bir grup Siyonistlerin ini önünde haykırırken bir grup da Galatasaray'da basın açıklaması yaptı.

31 Aralık 2008 Çarşamba 15:30A+A-

Akşam saatlerinde Levent Metrosu'nda bir araya gelen ve Filistin bayrakları taşıyan 200'ü aşkın kişi, sloganlarla siyonist katliamı lanetledi, "Gazze'de vahşete son. Katil İsrail Filistin'den defol" yazılı pankart açarak İsrail Konsolosluğu'na kadar yürüdü. Aralarında Ezilenlerin Sosyalist Platformu, Halkevleri, DTP, EHP, HKM, SODAP, Partizan ve DHF'nin de bulunduğu çok sayıda kurum, ABD-Türkiye-İsrail stratejik ortaklığına ve anlaşmalara dikkat çekti. AKP Hükümeti'nin katliamda sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Polis, sürekli kaldırımdan yürüme dayatmasında bulundu, kitleyi kordona aldı, bu esnada kısa süreli arbedeler yaşandı. Filistin dostları "Katil İsrail işbirlikçi AKP", "Katil İsrali işbirlikçi MGK" sloganıyla polisin tutumunu protesto etti.

Yapı Kredi Plaza içinde bulunan İsrail Konsolosluğu önünde yapılan açıklamayı kurumlar adına ESP Sözcüsü Ersin Sedefoğlu okudu. Sedefoğlu, ABD emperyalizminin Büyük Ortadoğu Projesi adı altında sömürge alanını genişletmek için Afgarnistan ve Irak'ı işgal ettiğini belirtti. İşbirlikçisi siyonist İsrail devletinin de Lübnan ve Filistin'e saldırdığını ifade etti.

Sedefoğlu, İsrail'in ateşkesin sona ermesinin ardından başlattığı ve süren saldırıda, kadın çocuk demeden yüzlerce kişiye katlettiğini, binlercesini yaraladığını ifade etti. İsrail'in saldırılarına eş zamanlı olarak Türk devletinin de sınırötesi saldırılarda bulunduğuna değindi. ESP Sözcüsü Sedefoğlu, Filistin ve Kürt halklarının kurtuluşunun siyonizme ve sömürgeciliğe karşı ortak mücadeleden geçtiğini vurguladı.

Sedefoğlu, başta Arap devletleri olmak üzere dünya devletlerini sessizliğine rağmen Filistin halkının her şeye rağmen boyun eğmediğini belirtti. Sedefoğlu, işbirlikçi AKP Hükümetinin iki yüzlü tavrının altını çizdi, Türkiye'nin İsrail ile yaptığı anlaşmalara işaret etti. "AKP Hükümeti, yaptığı anlaşmalarla Gazze'de yaşanan katliamların suç ortağıdır" dedi. Sedefoğlu, devletin iki yüzlü tutumunu kınadı, "İsrail'le yapılan tüm anlaşmalar iptal edilmesini, askeri üslerin kapatılmasını, NATO'dan çıkılmasını talep ediyoruz" çağrısında bulundu. Açıklamanın ardından ABD ve İsrail bayrakları yakıldı, bir eylemci ayakkabısını konsolosluğa fırlattı. Eylem, "Diren Gazze seninleyiz", "Katil İsrail Elrom'u unutma", "İsyan, serhildan, intifada" sloganlarıyla son buldu.

İsrail'le askeri ve ekonomik ilişkileri durdurun

Ağır çekim Gazze soykırımının İsrail Konsolosluğu önünde lanetlendiği saatlerde Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu üyeleri de Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. 200 kişinin katıldığı eylemde "Filistin'e özgürlük. Vahşeti durdurun" pankartı açıldı. Sanatçı Kerem Kabadayı yaptığı açıklamada, "Yıllardır ambargo yüzenden ekmeksiz, susuz, ışıksız ve hatta ilaçsız bırakılan Gazze halk, dünyanın göz önünde adeta bir soykırıma uğratılıyor. Filistinde sadece Filistinliler değil, insanlık ölüyor" diye konuştu. Filistinlilerin yok edilişine suskun kalan devletlerin suç ortağı olduğunu belirtti. Kabadayı, AKP Hükümetine "İsrail'le tüm askeri ve ekonomik ilişkilerin durdurun" çağrısı yaptı. Eylemde, ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras bir konuşma yaptı. Katliamdan kısa süre önce Ankara'da İsrail Başbakanı Olmert ile görüşen Başbakan Erdoğan'ı eleştirdi. Küresel BAK üyeleri açıklamanın ardından Odakule'ye kadar yürüdü.

Kaynak: Atılım