1. HABERLER

  2. HABER

  3. Hilal TV’de Mustafa Filmi Tartışması
Hilal TV’de Mustafa Filmi Tartışması

Hilal TV’de Mustafa Filmi Tartışması

Can Dündar'ın çok tartışılan belgesel filmi “Mustafa” üzerine Hilal TV Gündem Özel'de Abdurrahman Dilipak ve Hamza Türkmen ile “Mustafa” filmi, Mustafa Kemal'in misyonu ve mücadelesi üzerine bir tartışma programı gerçekleştirildi.

11 Kasım 2008 Salı 11:53A+A-

9 Kasım Pazar günü akşamı yapılan programa ayrıca Prof. Dr. Mümtaz Soysal ve Şeyh Said'in torunu Abdülmelik Fırat da telefonla katıldılar.

Saat 21.30'da başlayan ve 00.10'a kadar süren programda Can Dündar'ın Sabancı Holding finansatörlüğünde ve Genelkurmay arşivlerinden yararlandığı 5 bin belge içinden kullandığı malzemeyle çektiği Mustafa Kemal ile ilgili belgesel film, sistem muhaliflerinden çok, Mustafa Kemal'i seven elitler ve kitle arasında tartışılmaya başlandı. Tartışma, Mustafa Kemal'i bir nevi tanrılaştıran yaklaşım ile, insan olma özelliğini ön plana çıkartan yaklaşım arasında gerçekleşiyor. Bu arada Atatürkçü Düşünce Derneği, Mustafa Kemal'i insan olma özelliğini ön plana çıkartarak değerlendiren Mustafa filmi hakkında, Atatürk'ün manevi varlığına hakaret ettiği gerekçesi ile 5816 sayılı Atatürk'ü Koruma Kanunu'na dayanarak T.C. Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. 

Hilal TV'deki programda Abdurrahman Dilipak ve Hamza Türkmen, film üzerinden Cumhuriyet'in kuruluşu ile ilgili efsaneleştirilmiş konulara eleştiri getirirlerken, Mustafa filminin Cumhuriyet'le ilgili tartışmaların normalleşmesine az da olsa kapı aralayabileceğini; çünkü ilk defa  bu denli geniş olarak "Kutsal Atatürk" mü "İnsan Atatürk" mü tartışmasının gündeme gelmesine  vesile olduğunu vurguladılar. 

Hilal TV'deki Mustafa filmi tartışmasının final bölümünde Hamza Türkmen, kutsallığın sadece Allah'a ait olduğunu, resmi ideolojinin kutsallarına da ayinlerine de, gelenekçi ve modernist kesimin ürettiği sanal kutsallar gibi karşı çıkmamız gerektiğini belirtti. Ve Özgür-Der'in kutsallaştırılan resmi törenlere katılmama çağrısını hatırlattı. 35 dakikalık final bölümünü şu linkten izleyebilirsiniz:

http://www.hilaltv.org/izle.php?header=wma+wmv+mp3+flv+encoders+movie+game&id=663 

Ayrıca Gündem Özel programında yer alan Mustafa filmiyle ilgili tartışmaların yayınlandığı A, B ve C bölümlerini de aşağıdaki linklerden takip edebilirsiniz:

http://www.hilaltv.org/izle.php?header=wma+wmv+mp3+flv+encoders+movie+game&id=660

http://www.hilaltv.org/izle.php?header=wma+wmv+mp3+flv+encoders+movie+game&id=661

http://www.hilaltv.org/izle.php?header=wma+wmv+mp3+flv+encoders+movie+game&id=662

HAKSÖZ-HABER