1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. Siyonist katiller İspanya'ya giderlerse tutuklanacak
Siyonist katiller İspanyaya giderlerse tutuklanacak

Siyonist katiller İspanya'ya giderlerse tutuklanacak

Gazze'de hava saldırısıyla Salah Şahade'yle birlikte 16 Filistinlinin şehit edilmesi sonucu, İspanya, İsrailli üst düzey yetkililer için tutuklama kararı çıkarttı.

01 Temmuz 2008 Salı 09:10A+A-

Üst düzey Hamas üyesi Salah Şahade'nin de aralarında olduğu çocuk-kadın 16 Filistinlinin katledilmesine karıştıkları ile ilgili haklarında çıkarılan uluslararası tutuklama emri sebebiyle bazı İsrailli yetkililerin İspanya'yı ziyaret etmeleri halinde tutuklanabilecekleri bildirildi.

Savaş suçları işledikleri ile ilgili haklarında uluslararası tutuklama emri çıkartılması üzerine İsrail dışişleri bakanlığı, bir kısım İsrailli yetkilinin İspanya'ya gitmemesini istedi.

Bir İspanyol insan hakları örgütü, 6 yıl önce gerçekleşen katliam üzerine İsrailli yetkililer aleyhine dava açtı. Davada, saldırının gerçekleştiği tarihteki neredeyse bütün İsrail savunma bakanlığı en üst düzey yetkilileri suikastte sanık listesinde yer aldı. Bunlar Savunma eski Bakanı Benyamin Ben-Eliezer, İsrail eski Genelkurmay Başkanı Moşe Yaalon, eski Shin Bet Direktörü Avi Dichter, eski İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Dan Halutz, İsrail ordusu Operasyonlar komutanı emekli general Giora Eiland, eski GÜney Komutanlığı Komutanı Doron Almong.

Eski Başbakan Ariel Şaron da sanık listesinde bulunuyor. Ancak Şaron, iki buçuk yıl önce bir kriz sonrası girdiği komadan çıkmadı.

İspanya, Lahey'de Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) üyesi. İspanya, savaş suçu davalarının ülke sınırları içinde olmasını kabul ediyor. ICC anayasasına göre, üyelerinden herhangi biri savaş suçluları işlediklerinden şüphelileri, evrensel yargı yetkisi ile yargılayabiliyor.

Irak işgalinden beri, ABDtleri, Avrupalı ülkelere bu evrensel yetkiyi kullanmamaları için baskısını sürdürüyor.