1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Darbeye karşı yasa teklifi desteklenmelidir
Darbeye karşı yasa teklifi desteklenmelidir

Darbeye karşı yasa teklifi desteklenmelidir

Özgür-Der yaptığı basın açıklaması ile DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın TBMM’ye verdiği Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İç Hizmet Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin bir yasa teklifinin desteklenmesi gerektiğini açıkladı.

16 Mayıs 2008 Cuma 16:10A+A-

Basın açıklamasının tam metni:

Darbelere Kılıf Teşkil Eden TSK İç Hizmet Kanunu 35. Madde Değişiklik Teklifi Desteklenmelidir!

DTP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan'ın TBMM'ye sunduğu TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin değiştirilmesine yönelik teklifini desteklenmesi gereken bir girişim olarak değerlendiriyoruz. Darbe hukuksuzluğuna karşı atılmış önemli bir adım olarak Meclis'in bu teklife sahip çıkması gerektiğine inanıyoruz.

Darbe tehditlerinin yeniden yoğunlaştığı ve Türkiye siyasetinin ve toplumunun tepesinde militarizmin sopasının bir kere daha sallandırıldığı bir ortamda gündeme gelen bu teklifin zamanlama açısından da çok yerinde olduğu tartışılmazdır. Bilindiği üzere ünlü 35. madde Türkiye'nin yakın siyasi tarihinde askeri müdahalelerin bir tür meşruiyet gerekçesi olarak kullanılmıştır. 1960 darbesinin ardından darbeciliği meşrulaştırmak, darbe mekanizmasını kalıcılaştırmak için 27 Mayıs cuntası tarafından çıkartılan bu yasa sonraki süreçte de militarist hukuksuzluğun kılıfı olarak kullanılmıştır. TSK'ya Türkiye Cumhuriyeti'ni koruma ve kollama görevi veren bu kanunu cuntacı güçler bugüne dek halkın iradesini bastırma ve iktidar üzerinde askeri vesayeti sürdürme hesaplarına dayanak yapmışlardır.

Ne gariptir ki, sıkıyönetim ilanı konusunda dahi yetkisi bulunmayan TSK, darbe yapabilme ve Meclis'i kapatıp, hükümetin faaliyetine son verebilme konusunda kendisini yetkili görebilmiştir. Daha garibi ise bu hukuk dışı, ahlak dışı eylemin yasal zemininin bulunduğu iddiasıdır. Şüphesiz Türkiye'de darbeciliğin bir asrı aşkın geleneği vardır ve geleneğin sadece bir yasa maddesinin değiştirilmesiyle son bulmasını beklemek hayalciliktir. Bununla birlikte darbeciliğin hukuksuzluğunun altının çizilmesi bağlamında TSK İç Hizmet Kanunu 35. maddesinin içeriğinin değiştirilmesinin önemli sonuçlar doğuracağı, darbeciliğe karşı mücadelede önemli bir adım oluşturacağı açıktır.

Bu düşüncelerle DTP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan'ın TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinde yer alan "Silahlı Kuvvetlerin vazifesi Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumaktır" hükmünün, "Silahlı Kuvvetlerin görevi ulusal sınırları dış tehdit ve tehlikelere karşı korumaktır" şeklinde yeniden düzenlenmesine yönelik teklifini destekliyoruz. Başta hükümet olmak üzere darbe hukuksuzluğuna karşı olduğunu söyleyen herkesi de bu değişikliğe destek olmaya çağırıyoruz.

Özgür-Der