1. HABERLER

  2. HABER

  3. Öğretmen-Sen’den alkol reklamlarına şikayet
Öğretmen-Sen’den alkol reklamlarına şikayet

Öğretmen-Sen’den alkol reklamlarına şikayet

Yusuf Tanrıverdi; Milliyet, Hürriyet, Akşam, Vatan, Sabah ve Cumhuriyet gazetelerinde yer alan alkol reklâmlarını, Reklam Kurulu’na şikâyet etti.

09 Nisan 2008 Çarşamba 04:41A+A-

Öğretmen-Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi, teşvik edici sunumu nedeniyle söz konusu gazetelerde yer alan alkol reklamları ile RTÜK'ün akıllı işaretlerinden "Genel İzleyici" kitlesi altında aile dizisi olarak yayınlanan ve içkiye özendirici çok sayıda sahneleri bulunan televizyon dizilerini, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu'na şikâyet etti. Söz konusu reklamlarda yer alan özendirici ifadelerin ve dizilerdeki alkol sahnelerinin yasalara aykırı olduğunu belirten Tanrıverdi, gereğinin yapılmasını ve neticenin bildirilmesini istedi.

Öğretmen-Sen, alkol reklamı yapan kartel gazetelerini, Reklam Kurulu'na şikâyet etti. Şikâyete konu olan Milliyet, Hürriyet, Akşam, Vatan, Sabah ve Cumhuriyet gazetelerinde son bir hafta içinde bir alkol firmasının reklamındaki gençleri alkole özendirici şu ifadeler yer alıyor: "Denizin rengi, sesi, kokusu…", "Ustalığı ile deniz kadar engin, yüzde yüz yaş üzümden gelen lezzetiyle deniz kadar kusursuz", "Dur hayata yeniden bak.

Hayat koşuşturmacanın içinde geçip gidiyor. Oysa bir dursak… Dursak da hayata yeniden baksak. Ne keyifler, ne güzellikler var. Uzun uzun seyredilecek, ağır ağır tadına varılacak."

Öğretmen-Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi, alkollü içkilerin reklamlarında uyulacak ilkelerin, 2005 yılında yeniden belirlendiğini ve "Tütün ve Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu"nun belirlediği bu ilkelere göre alkollü içki reklamlarında içkinin susuzluğu giderici etkisi olduğu ya da kişisel sorunları giderebileceği mesajının dahi verilemeyeceğini dile getirdi. Tanrıverdi, "Buna göre içki reklamlarının ergin olmayan gençlere yönelik olmayacağı karara bağlanmıştı. Oysa reklamda yer alan ifadeler ve kullanılan manzara şayet bir meyve suyu için söz konusu olsa, lezzetini tatma isteği kaçınılmaz hale gelebilirdi" dedi.

Alkol, Potansiyel Suçlu Üretiyor

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu'na sunduğu şikâyet dilekçesinde Dünya Sağlık Örgütü'nün, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 30 ülke üzerinde yaptığı alkol araştırmasına da dikkat çeken Tanrıverdi, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: "Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) 30 ülkeyi kapsayan son araştırmasına göre, cinayetlerin % 85'i, boşanmaların % 80'i, ırza tecavüzlerin % 50'si, şiddet olaylarının % 49'u, trafik kazalarının % 61'i, eşini dövmelerin % 70'i, işe gitmeyenlerin % 60'ı alkolden kaynaklanmaktadır. Ayrıca intihar olaylarında alkolün etkisi içmeyenlere oranla 58 kat daha fazla bulunmaktadır." Tanrıverdi, dilekçesinde yasal düzenlemelere rağmen, RTÜK'ün "Genel İzleyici" akıllı işareti kullanılan ve aile dizisi olarak yayınlanan televizyon dizilerinde de alkol tüketimini özendirici sahnelerin yer aldığına vurgu yaptı. (Vakit)