1. HABERLER

  2. HABER

  3. “Kürsüye Çık, İstediğin Gibi Konuş”
“Kürsüye Çık, İstediğin Gibi Konuş”

“Kürsüye Çık, İstediğin Gibi Konuş”

Muş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, yüksek puan almasına rağmen başörtülü okuyabilmek için Muş Üniversitesi'ne tercih eden Rukiye Işık'a böyle diyince Işık da çıktı konuştu.

29 Ekim 2010 Cuma 16:28A+A-

Orhan Turan'ın haberi:

Aldığı puanla istediği üniversiteye girmek yerine başörtüsü nedeniyle Muş Üniversitesi'ni tercih eden Rukiye Işık, herkesi duygulandırdı. Başörtülü olduğu için okuyamadığı sıkıntılı süreci anlatan Işık, "O kız şimdi karşınızda üniversite birincisi olarak bu konuşmayı yapabiliyorsa bunu sağlayanlara teşekkür eder" dedi.

Rukiye Işık... Liseyi dışarıdan okuyarak tamamladı. Üniversite sınavında ise TS2 alanında 497.5 puan alarak Türkiye'de ilk 500 arasına girdi. Aldığı puanla Boğaziçi ve ODTÜ'ye gidebilecekken, kendi şehrinde özgürce eğitim alacağını düşünerek Muş Üniversitesi'ni tercih etti. Üniversite'nin Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği bölümüne bu yıl birincilikle yerleşen o öğrenci dün YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ve 14 üniversite rektörünün katıldığı 2010-2011 Akademik Yıl'ın açılış programında herkesi ağlattı.

Işık, "Bu üniversitenin varlığı başka yerde okuma şansı bulamayan birçok genci tekrar hayata bağladı" cümlesiyle başladığı konuşmasında, "Bundan sekiz yıl önce ortaokulu bitiren bir kız çocuğu, birçok hemcinsi gibi lisede okuma imkânı bulamadı. O zamanlar hayata bir çocuk saflığı ve yaşama sevinciyle baktığı için bunun anlamını tam olarak bilemezdi. Çünkü meslek sahibi olmayı, topluma faydalı olmayı, kendine bir gelecek kurmayı hayal bile edemiyordu. Ama hiçbir zamanda vazgeçmedi, okuma isteğini ve hevesini hep taşıdı. Liseyi dışarıdan okudu. Üniversite okumaya zor gözüyle bakarken kendi ilinde böyle bir üniversitenin açılması onu cesaretlendirdi. ...O kız şimdi karşınızda üniversite birincisi olarak bu konuşmayı yapabiliyorsa bunu sağlayan herkese teşekkür etmeyi bir borç bilir" dedi.

KENDİM OLMAKTAN VAZ GEÇMEDİM

Üniversite okumanın en büyük hayali olduğunu söyleyen Işık'ın konuşmasında en can alıcı cümle ise neden Muş Üniversitesi'ni seçtiğini açıkladığı cümlesi oldu. Işık "...Bu üniversiteyi seçtim çünkü kendim olmaktan vazgeçmem gerekmediği için..." dedi. Muş'lu olarak, kentinde açılan Muş Alparslan Üniversitesi'nin aynı zamanda gurur kaynağı olduğunu söyleyen Işık, "Bu üniversitede eşit fırsatlarla, kimlik ve kişilik kavgasına düşmeden, sadece öğrenci olmanın sıkıntılarını yaşayarak okumak, hedeflere, hayallere ve yarınlara sahip olmak bugüne kadar aştığımız zorlukları bize unutturdu" diyerek bir dönemi de satırlara dökmüş oldu.

İŞTE RUKİYE'NİN AĞLATAN KONUŞMASI

Işık'ın, herkesi ağlatan konuşması: "...Birçok ilden gelen arkadaşlarımızla burada ortak bir amaç için buluştuk. Bir Muş'lu olarak şunu söylemeliyim ki, Doğu'nun bu küçük ilinde geleceğin büyük insanlarını yetiştiren bir üniversiteye sahip olmak Muş halkı olarak bizi de gururlandırmaktadır. Bu üniversitenin varlığı başka yerde okuma şansı bulamayan birçok genci tekrar hayata bağladı. Bundan sekiz yıl önce ortaokulu bitiren bir kız çocuğu, birçok hemcinsi gibi lise okuma imkânı bulamadı. O zamanlar hayatı bir çocuk saflığı ve yaşama sevinciyle baktığı için bunun anlamını tam olarak bilemezdi. Hayat devam ettikçe sadece okulunu değil aslında geleceğinin de kaybolmaya başladığını anladı. Çünkü meslek sahibi olmayı, topluma faydalı olmayı, kendine bir gelecek kurmayı hayal bile edemiyordu. Ama hiçbir zamanda vazgeçmedi, okuma isteğini ve hevesini hep taşıdı. Liseyi dışarıdan okudu. Aldığı yüksek puanla ülkemizdeki tüm üniversitelerde okuma şansı kazandı. Ama bu üniversiteyi seçti. O kız şimdi karşınızda üniversite birincisi olarak bu konuşmayı yapabiliyorsa bunu sağlayan herkese teşekkür etmeyi bir borç bilir..."

Kürsüye çık özgürlüğün için istediğin gibi konuş

Muş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, Rukiye Işık'ı nasıl fark ettiğini açıkladı. İnanç, öğrenci temsilcisi seçmek için, üniversiteye kayıt yaptıran öğrenciler arasından, en yüksek puana sahip üç öğrenciyi odasına çağırdığını söyleyerek, "Üç öğrenci arasında Rukiye de vardı. Puanını öğrendiğimde şok oldum. O puanla, istediği bölüm için Türkiye'nin en iyi üniversitelerini tercih edebilirdi. Neden diye sordum. Bana 'özgürlük için' dedi. Ben de ona, o kürsüye çık ve özgürlüğün için istediğin gibi konuş' dedim" ifadelerini kullandı.

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç 2008 yılında eğitime başlayan Muş Üniversitesi'nin iddiasını her yıl ortaya koyduğunu ifade ederek, amaçlarının pozitif ya da negatif her türlü ayrımcılıktan uzak, tüm öğrencilere eşit ve özgürlükler içerisinde bir akademik eğitim verebilmek olduğunu söyleyerek, "Bize geleceğini bağlayan çocuklarımızın hakkına girmemek gerekir. Onlara özgür alanlar açarsak onlar da bizlere geleceği açarlar" dedi. Üniversitenin yeni kampus inşaatının tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen İnanç, 5 bin metrekare alan üzerine kurulu yeni yapılanmanın içinde 10 bloktan oluşan 80 lojmanın da tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

Üniversite en büyük hayalimdi

Rukiye Işık, en büyük hayalinin üniversitede okuyabilmek olduğunu söyleyerek, "Şimdi burada, içimin ve bedenimin huzur bulduğu yerde olduğum için çok mutluyum. Bana cesaret veren özgürlük aşılayan rektörümüze ve bu süreci yaşatan herkese teşekkür ediyorum. Başörtülü olduğum için olmaz diye düşündüğüm hayalim gerçek oldu. O rektör ki bana "çık ve istediğin gibi konuş" dedi. Şimdi ben ülkeme hizmet etmek için sabırsızlanıyorum. Türkçe öğretmeni olduğum gün ilk dersimde öğrencilerime şunu söylemek isterdim, "Hadi çıkın ve istediğiniz gibi konuşun"

Liseyi dışardan tamamladı

Üniversite sınavında TS2 puan dalında ilk 500'e girdi. Muş İl birincisi Türkiye 497.si oldu. Muş'ta memur çocuğu olarak on kardeşin ortancası olan Rukiye, liseyi de dışarıdan tamamladı. İki ağabeyi mühendis, iki ablası da üniversite mezunu, kardeşleri ise ilköğretim seviyesinde eğitimlerini sürdürüyor.

Hayatımın en duygulu anı

Aralarında Mardin, Ardahan ve Bitlis Üniversitelerinin de bulunduğu 14 üniversitenin rektörünün katıldığı törende, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, göz yaşlarını tutamadı. Dinleyenlere duygulu anlar yaşatan Işık'tan sonra kürsüye gelen YÖK Başkanı ise "Hayatımın en duygulu anlarından birini yaşıyorum" dedi. Özcan, Türkiye'nin ciddi bir değişim geçirdiğini belirterek, "Nerelerden nereye geldik" ifadesini kullandı.

(Orhan Turan / Yeni Şafak)

HABERE YORUM KAT

3 Yorum